BIO Kuskus Razowy BIO Planet 400 g
(2,37 zł /100 g)
- w 100% ekologiczny kuskus razowy
- kuskus z pełnoziarnistej mąki semolinowej
- znakomity do sałatek, dań mięsnych, zapiekanek
- w opisie znajdziesz przepis na wykorzystanie kuskusu razowego!
- posiada certyfikat BIO
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczny kuskus razowy BIO Planet w opakowaniu 400 gramów
Kuskus otrzymywany jest z pełnoziarnistej mąki semolinowej. Polecamy jako dodatek do dań głównych, duszonych warzyw, zapiekanek i sałatek. Produkt certyfikowany!
Kuskus - właściwości zdrowotne
Dlaczego warto jeść kuskus razowy? Bo jest zdrowy! Jakie ma właściwości? Już wyjaśniamy.
- jest bardzo bogatym źródłem białka, w kaszy kuskus jest go więcej niż w każdej innej odmianie kaszy
- ma w sobie bardzo mało tłuszczu, dlatego polecany jest osobom będącym na diecie niskotłuszczowej
- jest bogatym źródłem żelaza, sodu, wapnia i fosforu
- zawiera dużo kwasu foliowego, który powinny przyjmować kobiety w ciąży
- dzięki wysokiej zawartości błonnika, kuskus razowy pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego
Ekologiczny kuskus razowy - certyfikowany i bezpieczny!
Jeśli jesteś fanem kaszy kuskus razowej, to ekologiczna kasza kuskus będzie znakomitym wyborem! Dlaczego? Cały proces uprawy i produkcji podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologii. Oznacza to, że produkt na żadnym etapie nie może mieć kontaktu ze sztucznymi nawozami, z chemicznymi opryskami i sztucznymi środkami ochrony roślin. Roślina uprawiana jest z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych metod, z poszanowaniem środowiska. Potwierdza to symbol zielonego liścia - certyfikat BIO! Dzięki niemu masz pewność, że kasza kuskus razowa jest ekologiczna, bezpieczna i przez to bardzo pyszna!
Kuskus - do czego wykorzystać go w kuchni?
- znakomity do sałatek
- nadaje się świetnie do duszonych warzyw
- zastępuje ziemniaki w diecie
- bardzo dobry do gulaszu
- kuskus jest bardzo popularny w diecie wegetariańskiej
BIO kuskus BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: kuskus razowy* (zawiera gluten) 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: kuskus należy gotować w proporcji 1:1 przez około 5-7 min. Można go przygotować również poprzez zalanie wrzątkiem i pozostawienie do całkowitego wchłonięcia wody.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g.:Wartość energetyczna - 1462 kJ / 346 kcal;Tłuszcz - 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g;Węglowodany - 64 g, w tym cukry - 1,7 g;Białko - 13 g;Sól - 0,03 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska;Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Włochy; produkt WEGETARIAŃSKI
- ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 400 gramów.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno.
Przepis na danie z kaszą kuskus - Tadżin- marokański gulasz
Składniki
- kalafior 1 mała główka
- brokuł 1 mała główka
- papryka czerwona 1 sztuka
- bataty 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- oliwki zielone 1/2 szklanki
- rodzynki 1 duża garść
- kuskus razowy 1 szklanka
- kumin mielony 1 łyżka
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- cynamon 1/2 łyżeczki
- kolendra mielona 1/2 łyżeczki
- liście laurowe 3 sztuki
- sól do smaku
- oliwa z oliwek kilka łyżek
Wykonanie:
- Kalafiora i brokuła dzielę na różyczki, batata, paprykę i cebulę kroję w większą kostkę.
- Warzywa wkładam do żeliwnego naczynia, dodaję pokrojone ząbki czosnku, oliwki, rodzynki i przyprawy.
- Warzywa podlewam wodą (około 1 filiżanki) i polewam oliwą.
- Duszę pod przykryciem do miękkości (u mnie około 40 minut), mieszając kilka razy w trakcie gotowania.
- Kilka minut przed końcem duszenia kuskus wsypuję do miski, posypuję solą, kurkumą i mielonym kuminem, zalewam wrzątkiem (1:1), przykrywam i odstawiam na kilka minut.