Marki

Mąki

Aktywne filtry

11,31 zł
  • ekologiczna mąka owsiana 
  • ma bardzo dużo błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego
  • znakomita do pieczywa, placków, naleśników i ciast
  • zawiera witaminy B, D, E, K, potas, magnez, żelazo
  • w opisie znajdziesz przepis na muffinki owsiane!

sklep ze zdrową żywnością białystok

12,02 zł
  • ekologiczna mąka kokosowa BIO Planet
  • mąka bezglutenowa 
  • świetna do wypieków, ciast, naleśników
  • bardzo popularna w kuchni azjatyckiej
  • bez konserwantów, bez ulepszaczy
  • w 100% EKO mąka z certyfikatem BIO

sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

24,99 zł
  • ekologiczna mąka kasztanowa 
  • bardzo plastyczna, nadaje ciastom elastyczności 
  • jest bardzo zdrowa i warto nią zastąpić mąkę pszenną
  • ma lekko słodkawy posmak, nadaje się świetnie do wypieków na słodko
  • w 100% ekologiczna, certyfikowana

sklep ze zdrową żywnością białystok

17,50 zł
  • ekologiczna skrobia ziemniaczana z BIO ziemniaków
  • nie zawiera konserwantów, ulepszaczy, GMO
  • w kuchni wykorzystasz ją do zrobienia budyniu, kisielu, wypieków
  • to świetny domowy naturalny kosmetyk
  • w opisie przepis na maseczkę na włosy ze skrobią

sklep ze zdrową żywnością białystok

Mąki ekologiczne - wybierz zdrowe wypieki

Mąki ekologiczne stały się w ostatnich latach jednym z podstawowych artykułów spożywczych, które można znaleźć w każdym domu. Podobnie jak tradycyjnej  mąki, używa się ich do przygotowania wielu potraw, a niemal każdego dnia wykorzystywana jest przynajmniej łyżka tego produktu. Warto więc zadbać o to, by był on naturalny i zdrowy. Z tego powodu w naszym sklepie oferujemy mąki ekologiczne różnego pochodzenia. Wszystkie z nich idealnie nadają się do wypieków – ciast, chlebów, bułek, placków i naleśników. Mąki EKO wyróżniają się przede wszystkim wysoką jakością, a dbałość o nie jest zachowywana na każdym etapie uprawy i produkcji.

Duży wybór w naszym sklepie internetowym

Ekologiczna mąka to produkt, który jest bezpieczny dla człowieka, a ponadto dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Do uprawy zbóż i roślin wykorzystywanych do jej produkcji, nie stosuje się nawozów azotowych, herbicydów, fungicydów oraz pestycydów. W naszym asortymencie znajduje się ekologiczna mąka od producenta Pięć Przemian i Bio Planet. Wśród oferowanych produktów znajdziesz ekologiczne mąki:

  • amarantusowe,
  • jaglane,
  • kasztanowe,
  • kokosowe,
  • pełnoziarniste,
  • orkiszowe.

W przygotowanej ofercie jest również: mąka ekologiczna ryżowa, owsiana, kukurydziana, gryczana, ziemniaczana, marantowa, teff i z ciecierzycy. Ich różnorodne zastosowanie sprawia, że można znaleźć wśród nich produkt, który przyda się do różnego rodzaju wypieków w każdej kuchni.

Jak powstaje ekologiczna mąka?

Trudno wyobrazić sobie kuchnię i przygotowanie różnorodnych potraw bez mąki. Dla swojego zdrowia dobrze jest wybierać wysokiej jakości artykuły spożywcze, pochodzące ze zdrowych, naturalnych ziaren z ekologicznych upraw. Wykorzystanie różnorodnych ziaren, takich jak proso, kasztany czy amarantu, pozwala uzyskać wyjątkowy smak potraw. Mąki BIO powstają ze zbóż najwyższej jakości, uprawianych wyłącznie z wykorzystaniem naturalnych nawozów. Jeśli chcesz mieć pewność, że dostarczasz do swojego organizmu artykuły naturalne, bezpieczne i zdrowe, wyposaż swoją kuchnię w produkty EKO. Polecamy również m.in. przyprawy i herbaty ekologiczne.

Mąka bezglutenowa - dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu

Mąka bezglutenowa może być z powodzeniem wykorzystana do przygotowania ciasta, pizzy, chleba, a także naleśników i pierogów. W naszej ofercie znajduje się m.in. mąka bezglutenowa pełnoziarnista owsiana i teff. Są one świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Do zagęszczania sosów i zup, a także do panierowania oraz wypieku ciastek i tart polecamy mąkę ryżową. Entuzjastów samodzielnego przygotowywania pieczywa bezglutenowego w domu, proponujemy mąkę bezglutenową na chleb.

Mąki bezglutenowe - bezpieczne i zdrowe

Część mąk, które oferujemy w Zdrowym Sklepie, to mąki bezglutenowe. Nie zawierają one w swoim składzie glutenu, dlatego są odpowiednie dla osób zmagających się z celiakią oraz nietolerancją tego składnika. To bardzo istotne, bo spożywanie mąki bezglutenowej pozwala uniknąć tym osobom wielu nieprzyjemnych objawów, jak nudności, ból brzucha czy wzdęcia. Produkty tego rodzaju są polecane również chorym na cukrzycę, ponieważ wyrównują one glikemię i tym samym obniżają insulinoodporność.

Na wykorzystywanie mąk bezglutenowych powinny się zdecydować również osoby z nadwagą. Spożywanie artykułów pozbawionych mieszaniny białek roślinnych przyczynia się do szybkiego zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Przejście na dietę bezglutenową pozwala uzyskać wymarzoną sylwetkę, a także lepsze samopoczucie. Jedzenie zdrowych, naturalnych produktów umożliwia maksymalne czerpanie radości z życia.

Mąki