BIO Kasza Jęczmienna Pęczak BIO Planet 500 g - Zdrowy Sklep Białystok
BIO Kasza Jęczmienna Pęczak BIO Planet 500 g

BIO Kasza Jęczmienna Pęczak BIO Planet 500 g

7,86 zł

(1,56 zł /100 g)

Brutto
F949-19807
  • w 100% ekologiczna kasza jęczmienna pęczak
  • bez GMO, bez sztucznych nawozów, bez konserwantów
  • znakomita do dań mięsnych, do zup, sosów i deserów
  • w opisie znajdziesz pomysł na danie z kaszą pęczak!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

  Paczkomat 11,99 zł / Orlen Paczka 7,99 zł / Kurier InPost 13,99 zł / DPD 12,16 zł

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!

  Bezpieczne płatności BLIK, kartą

a także odroczone i ratalne

 

Ubezpieczenie zakupów do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

 

10% rabatu na stałe w programie lojalnościowym

Ekologiczna kasza jęczmienna pęczak BO Planet - w 100% naturalna!

Ekologiczny pęczak jęczmienny powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna jęczmienia. Stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Polecamy także do zup, zapiekanek, do nadziewania gołąbków, czy gulaszy.

Kasza pęczak - sposób przygotowania

Jak przygotować do jedzenia kaszę pęczak BIO Planet? Uprzednio wypłukany pęczak należy gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja pęczaku na 3 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 minut. 

Pyszna i bezpieczna, bo naturalna! BIO KASZA

Kasza jęczmienna pęczak BIO Planet to produkt ekologiczny, co potwierdza certyfikat BIO. Oznacza to, że proces uprawy i produkcji jest ściśle kontrolowany przez jednostkę certyfikującą, jest prowadzony w sposób zrównoważony i najbardziej przyjazny środowisku. Kasza spełnia najwyższe standardy jakości ekologicznej! Produkt na żadnym etapie nie miał kontaktu ze sztucznymi nawozami, opryskami ani z GMO. To kasza bezpieczna, w 100% ekologiczna, która ma bardzo naturalny, prawdziwy smak! 

Właściwości kaszy jęczmiennej

Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej ma korzystne właściwości dla organizmu. Jakie właściwości ma kasza jęczmienna? 

  • jest bogatym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit 
  • zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy E, A oraz K
  • ma w sobie dużo selenu, który chroni komórki nerwowe i mięsień sercowy przed stresem oksydacyjnym
  • ma bardzo niski indeks glikemiczny 
  • jest źródłem beta-glukanów, które przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego 

Ekologiczna kasza jęczmienna pęczak - dodatkowe informacje

  • SKŁAD: kasza jęczmienna pęczak* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1414 kJ / 335 kcal; Tłuszcz - 2,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g;Węglowodany - 63 g, w tym cukry - 5,6 g;Białko - 11 g; Sól - 0,05 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska;Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Polska;WEGETARIAŃSKI
  • ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 g.
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok sklep ze zdrową żywnością białystok

Przepis na danie z kaszą pęczak - kasza pęczak z cukinią w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 1 cukinia – pokrojona wraz ze skórką w gruba kostkę
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
  • 1 cebula – drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • 1 łyżka parmezanu 
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, cukinię i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć 5 minut. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem i dusić razem przez 10-15 minut.
  2. Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i gotować około 5 minut aż kasza będzie ciepła i przejdzie pomidorowym smakiem.
  3. Przed podaniem wymieszać z tartym parmezanem.
  4. Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego lub rybnego dania obiadowego.