Kasza bezglutenowa − bezpieczna i zdrowa
Kasza bezglutenowa to jeden z artykułów, który, na co dzień spożywają osoby zmagające się z nietolerancją glutenu lub celiakią. Konieczność jedzenia posiłków bez glutenu nie jest już mocno uciążliwa, bo w ofercie naszego sklepu internetowego jest duży wybór produktów bezglutenowych, a wśród nich są bezglutenowe kasze BIO! Sprzedajemy m.in. produkty firmy BIO Planet, które mają w składzie wyłącznie certyfikowane składniki ekologiczne. W ofercie znajduje się między innymi kasza gryczana niepalona bezglutenowa czy bezglutenowa kasza jaglana. Produkty te nie zawierają konserwantów, barwników ani innych szkodliwych ulepszaczy.
Kasze bezglutenowe
Sprzedajemy różne rodzaje kasz bezglutenowych. Kasza jaglana jest znakomitym dodatkiem do obiadów i zup. Można wykorzystać ją również do przyrządzania deserów i lekkostrawnych kleików. Jest produkowana ze złuszczonego prosa. To produkt lekkostrawny, bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak np. krzem oraz antyoksydanty. Ponadto pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Kasza gryczana świetnie nadaje się do gulaszu i dań warzywnych. Jest bogatym źródłem białka, aminokwasów i przeciwutleniaczy, głównie flawonoidów. Zawiera również tryptofan, lizynę, magnez i wapń.
Kasze z niskim IG
Zarówno kasza jaglana, jak i gryczana to kasze z niskim IG. Jest to istotne w szczególności dla osób chorych na cukrzycę, ale również tych, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Dieta bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym pomaga wydłużyć uczucie sytości, a ponadto skupia się na komponowaniu posiłków z żywności bogatej w wartości odżywcze, dlatego korzystnie wpływa na organizm człowieka. Potrawy z lekkostrawną kaszą jaglaną można wprowadzić nawet do diety niemowląt. Kaszę z niskim IG poleca się na śniadanie, ponieważ jest sycąca i daje energię na cały dzień. Świetnie smakuje zarówno ugotowana na mleku z dodatkiem owoców, jak i jako dodatek do kotletów, czy zamiennik ziemniaków lub makaronu bezglutenowego.
Kasza bezglutenowa jest dla każdego
Kasze w tej kategorii nie tylko nie zawierają glutenu. Z racji tego, że posiadają certyfikat ekologiczny, uprawa zbóż wykorzystanych do produkcji kasz bezglutenowych, była prowadzona w 100% ekologicznymi metodami. Bezglutenowe kasze są polecane nie tylko osobom, które nie mogą jeść glutenu, ale też tym, które zwracają uwagę na to, co jedzą, i pilnują, by przyjmowane posiłki były zdrowe i pełne wartości odżywczych. Warto zamienić tradycyjne kasze na kasze bezglutenowe, niezależnie od tego, czy możesz jeść gluten, czy nie.