Produkty bezglutenowe - makarony, pieczywo, słodycze, kasze

Aktywne filtry

Co to jest gluten? 

Gluten to mieszanka białek, które występują w pszenicy i odmianach pszenicy (durum, kamut, orkisz), a także w życie, jęczmieniu, owies czy pszenżyto. To właśnie glutenowi niektóre wyroby mączne zawdzięczają swoją pulchność, a ciasto do ich wytworzenia - elastyczność. Dlaczego tak jest? Otóż białka glutenu, wymieszane z wodą, tworzą sieć lepkich połączeń o podobnej do kleju konsystencji. Ta właściwość glutenu sprawia, że mączne wyroby są bardzo smaczne, puszyste i nie wysychają. Niektórzy jednak nie mogą spożywać produktów zawierających gluten. Mówimy wtedy o osobach, będących na diecie bezglutenowej. Muszą one stosować produkty bez glutenu, których w naszym sklepie znajduje się naprawdę dużo! 

Produkty bezglutenowe - co to oznacza? 

Produkty bezglutenowe to po prostu produkty, które nie zawierają białka zbóż - glutenu. 

Czy to oznacza, że są gorszej jakości? Absolutnie nie! Przeważnie różnica między jedzeniem z glutenem a bezglutenowym jest niezauważalna na poziomie naszych kubków smakowych. Jednak dla całego organizmu, szczególnie organizmów osób z celiakią i nietolerancją glutenu, różnica jest olbrzymia!

Czy cierpiąc na nietolerancję glutenu lub celiakię musisz rezygnować ze wszystkich produktów, które naturalnie zawierają gluten? Absolutnie nie! W naszym sklepie internetowym z żywnością bezglutenową znajdziesz duży wybór “bezglutenów” - produktów bardzo popularnych, które spożywa się na codzień, a które zostały tak wyprodukowane, że nie zawierają ani mikrograma glutenu. To między innymi budynie bezglutenowe, chleby bezglutenowe, makarony bez glutenu, płatki owsiane bez glutenu, a nawet bezglutenowe słodycze! 

Dlaczego warto kupować produkty bez glutenu? 

Czy produkty bez glutenu są dobre tylko dla osób z jego nietolerancją? Nie koniecznie. Jeszcze do niedawna lekarze zalecali stosowanie diety bezglutenowej wyłącznie osobom chorym na celiakię, czy nietolerancję glutenu. Obecnie jednak coraz częściej zaleca się dietę bezglutenową osobom bez tych chorób. Dlaczego warto więc kupować produkty bez glutenu i zwiększyć ich liczbę w swoim jadłospisie? 

Niektórzy lekarz twierdzą, że gluten jest szkodliwy dla wszystkich osób. Dr William Davis wskazuje gluten jako winowajcę otyłości i innych zespołów metabolicznych, które są plagą naszych czasów. Poza tym są też inne korzyści ze stosowania produktów bezglutenowych. Jakie? Okazuje się, że produkty bez glutenu są mniej kaloryczne, dlatego często stosowane są przez osoby, chcące zrzucić zbędne kilogramy. Bezglutenowe zboża stosowane w produktach bezglutenowych są bardziej wartościowe pod kątem ilości składników odżywczych. Dostarczają bowiem większych ilości błonnika, witamin z grupy B, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Produkty bezglutenowe - lista  

Jeśli chcesz stosować dietę bezglutenową to warto też znać produkty, które nie zawierają glutenu naturalnie. Oto lista najczęściej stosowanych w kuchni produktów bez glutenu: 

  • kukurydza

  • kasza jaglana

  • nieprzetworzone mięso

  • ryby

  • jaja

  • świeże mleko

  • kefiry i jogurty

  • oliwa z oliwek 

  • dżem i miód

  • herbata i kawa 

  • sól, pieprz, ocet

  • kompoty

  • wino i piwo 

Jak widzisz, lista produktów bezglutenowych nie jest krótka, a to przecież nie wszystkie produkty bez glutenu, jakie są. Jeśli więc cierpisz na nietolerancję glutenu lub celiakię, nie musisz aż tak mocno się obawiać. Nie umrzesz z głodu, a kupując produkty bezglutenowe w naszym sklepie, będziesz mógł lub mogła jeść wszystko, na co masz ochotę! 

Produkty bezglutenowe - sklep zdrowy bezglutenowy! 

Skoro już wiesz co to jest gluten, dlaczego warto kupować bezglutenowe produkty i znasz listę produktów bez glutenu, poznaj teraz produkty, jakie możesz kupić w naszym sklepie. 

W naszej ofercie znajdują się produkty bezglutenowe, takie jak makarony, mąki, płatki, pieczywo, przyprawy oraz słodycze. Pozbawione zostały glutenu, czyli białek roślinnych występujących w ziarnach zbóż, głównie w pszenicy oraz jęczmieniu. Białka te zastąpione zostają przez inne składniki znacznie lepiej przyswajane przez organizm - skrobię kukurydzianą oraz mąkę ryżową.

Oferowane przez nas produkty posiadają certyfikaty świadczące o posiadanych przez nie właściwościach. Nasza makarony, mąki, płatki, słodycze i przyprawy stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych wyrobów, które powstają na bazie mąk zbożowych zawierających gluten. Proponujemy lekkie pieczywo, słodkie bułeczki idealne na śniadanie, zdrowe makarony, pyszne słodycze dla najmłodszych, a także mąki, które idealnie nadają się do wypieków.

Produkty bezglutenowe