BIO Kaszka Kukurydziana BIO Planet 500 g

BIO Kaszka Kukurydziana BIO Planet 500 g

8,20 zł

(1,57 zł /100 g)

Brutto
3360-425B1
  • ekologiczna kaszka kukurydziana BIO Planet
  • jest świetnym zagęszczaczem do zup i sosów
  • świetna do placków, puddingi, ciast
  • czysta, ekologiczna kaszka, z ekologicznych upraw
Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna kaszka kukurydziana 0,5 kg

Ekologiczna kaszka kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy. Przygotowuje się z niej słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko, np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę przygotowuje się z niej również placki, puddingi, ciasta

BIO kaszka kukurydziana BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: kaszka kukurydziana* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszkę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszki na 2 porcje wody) na małym ogniu ok.10 -15 min.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1595 kJ / 377 kcal; Tłuszcz - 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g; Węglowodany - 78 g, w tym cukry - 1,2 g; Białko - 7,5 g; Sól - 0 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Włochy; WEGETARIAŃSKI
  • Zawartość opakowania: 500 g.
  • Producent: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Polenta - przepis z kaszką kukurydzianą - to rodzaj włoskiej mamałygi, której musisz spróbować :)

POLENTA - składniki:

  • 2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju do smażenia

POLENTA - sposób przygotowania: 

W dużym rondlu o grubym dnie zagotować 6 szklanek wody z solą. Mieszając, wsypać do wrzątku kaszkę kukurydzianą. Mocno zmniejszyć ogień i gotować kaszkę bez przykrycia, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje, tj. ok. 50 min. Blachę (28 x 18 x 5 cm) wysmarować 2 łyżeczkami oleju. Przełożyć kaszę i rozsmarować ją równą warstwą na dnie blachy. Pozostawić bez przykrycia na 8 godz. w temperaturze pokojowej, by polenta stwardniała. Następnie przełożyć ją na stolnicę, pokroić wzdłuż krótszego boku na paski szerokości 3 cm, a potem na prostokąty długości 5-8 cm. Obsmażyć kostki ze wszystkich stron na pozostałym oleju. Podawać jako przystawkę lub dodatek do smażonych mięs.