BIO Kasza Gryczana Niepalona Bezglutenowa 1 kg
(2,19 zł /100 g)
- bezglutenowa kasza gryczana
- ekologiczna, z certyfikatem BIO
- niepalona
- znakomita do dań obiadowych
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna kasza gryczana bez glutenu - niepalona, 1 kilogram.
Ekologiczna kasza, niepodpalana i w 100% bezglutenowa, stanowi idealny dodatek do dań obiadowych, gulaszów oraz pasztetów. Doskonale sprawdza się w kuchni, szczególnie dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu, oferując pełną wartość odżywczą bez konieczności poddawania obróbce cieplnej.
BIO kasza gryczana - smak zdrowia!
Kasza gryczana niepalona to świetny dodatek do obiadów. Jeśli ma dla Ciebie znaczenie to, co wrzucasz na talerz, czytasz składniki produktów i dbasz o jakość spożywanych posiłków, kasza spełni Twoje wymagania.
- ma certyfikat BIO
- produkt ekologiczny
- bez konserwantów, sztucznych dodatków
- bezpieczny i zdrowy posiłek
Gryka, z której wytworzono kaszę gryczaną niepaloną, rosła na ekologicznych uprawach, poddawanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości upraw.
Kasza gryczana bez glutenu
Gryka nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób, które nie mogą spożywać tego białka. Dlaczego warto mimo wszystko kupować kaszę gryczaną bezglutenową? Producenci żywności bezglutenowej nie mają w swoich magazynach produktów z glutenem, dlatego kasza gryczana ani żaden inny produkt nie zostanie zanieczyszczony glutenem, w przeciwieństwie do magazynów, w których leżą produkty z glutenem.
To kasza świetna dla:
- osób z celiakią
- osób z nietolerancją i alergią na gluten
- osób stosujących z innych powodów dietę eliminującą gluten
Niepalona kasza gryczana - co to znaczy?
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się, co to znaczy, że kasza gryczana jest niepalona? Już wyjaśniamy. Kasza gryczana niepalona, po wyłuskaniu, jest tylko suszona, nie jest natomiast poddawana obróbce cieplnej. Kasza niepalona ma jasną, żółtozielonkawą barwę i jest delikatna, łagodna w smaku. Kasza palona ma mniej wartości odżywczych, bo traci witaminy i minerały w wyniku obróbki cieplnej.
Kasza gryczana - dlaczego warto ją jeść?
Kasza gryczana, szczególnie niepalona, ma wiele właściwości odżywczych. Jakich?
- bogate źródło łatwo przyswajalnego białka
- zawiera aminokwasy, których człowiek sam nie wytwarza
- zawiera tryptofan - bierze udział w produkcji serotoniny
- zawiera lizynę - odpowiada za wchłanianie białka i wzmacnia odporność
- węglowodany dostarczają energii organizmowi
- wysoka zawartość błonnika, poprawiające pracę układu trawiennego
- ma więcej magnezu niż gorzka czekolada
- zawiera wapń i fosfor wzmacniające zęby i kości
- dostarcza organizmowi dużo żelaza, zapobiegającego niedokrwistości
- zawiera potas, sod, miedź, cynk
- zawiera witaminę B i E oraz beta-karoten
Ponadto, kasza gryczana niepalona ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest dla osób z cukrzycą. *
Dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: kasza gryczana niepalona* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal; Tłuszcz - 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g; Węglowodany - 75 g, w tym cukry - 2,6 g; Białko - 12 g; Sól - 0,03 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Polska; WEGETARIAŃSKI
- Zawartość opakowania: 1000 gramów
- PRODUCENT: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Przepis na kaszę gryczana z marchewką i orzechami
1 porcja
Składniki:
60 g kaszy gryczanej niepalonej
1 średniej wielkości marchewka
1 łyżka posiekanych orzeszków arachidowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
pieprz
kilka kropli oleju sezamowego
150 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną wrzucić do rondelka i chwilę podgrzewać, aż zacznie wydawać przyjemny aromat. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Po 10 minutach gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gdy kasza jest miękka i wchłonęła cały bulion dodać miód, orzeszki, olej sezamowy i pietruszkę. Wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku. Smacznego!
*Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska; “Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014;