Młody jęczmień

Aktywne filtry

169,99 zł

BIO Młody Jęczmień jest 100% czystym i enzymatycznie żywym sproszkowanym ekstraktem (sokiem) z liści młodego jęczmienia całkowicie rozpuszczalnym w wodzie. Przygotowanie napoju z tego niezwykle zdrowego proszku jest bardzo proste i zastępuje bardzo dużą porcję świeżych warzyw i owoców! Do młodego jęczmienia dodajemy shaker GRATIS! Shaker idealnie pasuje do przygotowywania napoju z młodego jęczmienia BIO Organic Foods!

Data minimalnej trwałości: 12.2025r.

sklep ze zdrową żywnością białystok

99,00 zł

BIO Młody Jęczmień jest 100 czystym i enzymatycznie żywym sproszkowanym ekstraktem (sokiem) z liści młodego jęczmienia całkowicie rozpuszczalnym w wodzie. Posiada pełną gamę witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych oraz aminokwasów i to w takim składzie, w jakim skomponowała je sama natura. Do młodego jęczmienia dodajemy shaker GRATIS! Shaker idealnie pasuje do przygotowywania napoju z młodego jęczmienia BIO Organic Foods!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Data minimalnej trwałości: 10.2025 r.

Ekstrakt z młodego jęczmienia

Nie zastanawialiśmy się długo, aby umieścić ekstrakt z młodego jęczmienia w naszej ofercie. Zdajemy sobie bowiem sprawę, jak wiele cennych właściwości ma ten produkt. Na szczęście coraz więcej osób się o tym przekonuje, w związku z czym artykuł cieszy się dużym zainteresowaniem. Na szczególną uwagę zasługuje młody jęczmień, zbierany w konkretnym, wczesnym okresie wzrostu. Jego liczne właściwości były znane już w średniowieczu! Ten rodzaj zboża zawiera w sobie chlorofil, wpływający pozytywnie na ludzki organizm.

Właściwości ekstraktu z młodego jęczmienia

Liczne właściwości ekstraktu z młodego jęczmienia przekonują do jego przyjmowania. Oto najważniejsze z nich:

- pomaga w anemii – jak stwierdził dr Y. Hagiwara „Chlorofil i krew z punktu widzenia struktury, zdają się być bliźniętami". Chlorofil jest naturalnym krwiotwórczym składnikiem, który zapobiega anemii, ponieważ uwalnia magnez i wytworzone zostaje żelazo,

- wzmacnia kości – chlorofil jest bardzo bogatym źródłem wapnia, które odpowiada in. za budowę kości i chrząstek. Dzięki temu młody jęczmień zapobiega osteoporozie,

- wzmacnia układ odpornościowy – dzięki stosowaniu młodego jęczmienia układ odpornościowy będzie lepiej radził sobie z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Jest to szczególnie ważne w momencie, kiedy bakterie uodparniają się na antybiotyki,

- odmładza komórki i skórę – młody jęczmień jest naturalną terapią odmładzającą. Stymuluje odbudowę komórek, zawiera żelazo i witaminę B, które stymulują szpik kostny oraz produkcję czerwonych i białych krwinek,

- chroni przed uszkodzeniami komórek, spowodowanymi światłem słonecznym i radioaktywnością,

- oczyszcza organizm – neutralizuje działanie metali ciężkich. Codzienne spożywanie soku z jęczmienia zalecane jest osobom z dużych miast ze względu na silne zanieczyszczenia. Wysoka zawartość cynku, miedzy i selenu aktywizuje odtruwanie organizmu,

- pobudza układ immunologiczny do skutecznej walki z nowotworem – jęczmień zawiera wszystkie substancje niezbędne do walki z komórkami nowotworowymi, których codziennie w organizmie powstaje od 5 do 10 tysięcy.

Młody jęczmień zawiera: dwa razy więcej wapnia niż mleko, trzydzieści razy więcej wszystkich witamin B niż mleko, siedem razy więcej witaminy C niż taka sama ilość pomarańczy. Ponadto ma w sobie pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku i ogromną ilość magnezu, potasu, miedzi oraz cynku.

Historia młodego jęczmienia

Jęczmień to najstarsze słodkie zboże świata, było ono uprawiane jako pierwsze na Bliskim Wschodzie już 7000 lat temu. W Babilonie jęczmień stanowił powszechną walutę. 5000 lat temu był podstawą żywienia Egipcjan. W starożytnych Chinach postrzegano go jako symbol męskiej potencji. Dość szybko poznano się też na zdrowotnych właściwościach jęczmienia.

Zastosowanie młodego jęczmienia w formie napoju datowane jest już na czasy prehistoryczne. Suszone, rozdrobnione w młynku i mieszane z wodą ziarna doprowadzało się do fermentacji. W Księdze Daniela w Starym Testamencie można przeczytać, że król Nabuchodonozor przez siedem dni odżywiał się tylko jęczmieniem. Wtedy znano go przede wszystkim z właściwości wzmacniających.

Na nowo właściwości młodego jęczmienia odkrył dr. Y. Hagiwara. Urodził się w 1925 roku w Oita, w Japonii. Po drugiej wojnie światowej żył w Hiroshimie, gdzie nieustannie był konfrontowany z dotkliwymi skutkami radioaktywnego promieniowania. W 1949 roku zdobył dyplom z farmakologii i otworzył swoją aptekę. Sporo wolnego czasu poświęcał badaniom nad nowymi lekami. Po sukcesach na polu wytwarzania nowych farmaceutyków założył swój własny instytut badawczy i farmaceutyczny w Japonii. W 1960 roku został lekarzem medycyny ogólnej. W trakcie swojej pełnej cierpienia drogi dr Y. Hagiwara niejednokrotnie powracał do spostrzeżenia, że wiele preparatów chemicznych jedynie obniża symptomy choroby, nie może jednak tak naprawdę wyleczyć samej dolegliwości. W "Green Barley Essence - The Ideal Fast Food" opisał, jak zatruł się podczas pracy nad nowym lekiem, opartym na organicznym srebrze. „U moich współpracowników i u mnie pojawiły się czerwone punkty na nosie. Schodziła nam skóra w trakcie pracy nad farmaceutykiem, który właśnie skórę miał leczyć".

Doktorowi Hagiwarze wypadły zęby, posiwiały włosy, choć on sam miał dopiero 38 lat! Dostrzegł, jak szybko obniżyła się jego energia i pogorszył stan zdrowia. Jego eksperymenty z tabletkami witaminowymi i zastrzykami hormonalnymi, które miały mu pomóc powrócić do dawnej sprawności, kompletnie zawiodły. Sfrustrowany zauważył, że preparaty witaminowe wytwarzane w celu pomocy ludziom do powrotu sił, najwyraźniej były zupełnie bezużyteczne.

Hawigawa zaczął badać rośliny pod kątem ich właściwości zdrowotnych. Badania na ponad 200 źródłach chlorofilu, zawartości składników odżywczych i wydajności roślin doprowadziły doktora ostatecznie do jęczmienia. Ze wszystkich roślin, które przetestował, młode pędy jęczmienia zawierały najwięcej ważnych minerałów i witamin oraz dwa razy więcej cennego białka niż ziarna pszenicy, poza tym w ich składzie jest dużo celulozy i mało kalorii.

Suszony sok z młodego jęczmienia

Młody jęczmień BIO ORGANIC FOODS występuje w postaci suszonego soku. Jest on czysty oraz enzymatycznie żywy. Oferowane przez nas artykuły pochodzą z ekologicznych upraw, czego potwierdzeniem są liczne certyfikaty. Zaletą stosowania młodego jęczmienia w proszku jest jego uniwersalność, możesz go dodawać do wielu innych dań, a także pić go w łatwy sposób, mieszając z wodą.

Skład suszonego soku z liści młodego jęczmienia BIO ORGANIC FOODS:

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100 g porcja dzienna (2 g)
Wartość energetyczna 245 kcal/1029kJ 4,9 kcal/20,6 kJ
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
-kwasy tłuszczowe nasycone 0,13 g <1 g
-kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,0 g 0,0 g
-kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 26,78 g 0,524 g
-cukry 18,9 g 0,38 g
-alkohole wielowodorotlenowe 0,0 g 0,0 g
-skrobia 0,0 g 0,0 g
Błonnik 4,3 g 0,09 g
Białko 34,35 g 0,7 g
Sól 910 mg  18,2 mg

Jak stosować młody jęczmień?

Największym zainteresowaniem cieszy się młody jęczmień w proszku, ponieważ można go stosować na różne sposoby. Najłatwiej jest go rozpuścić w wodzie i wypić. Jednak jego specyficzny smak nie wszystkim będzie pasował. Dlatego równie dobrym pomysłem okazuje się rozpuszczenie tego produktu np. w soku owocowym. Możesz także dodawać go do jogurtu naturalnego, zupy czy nawet ciasta. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie pysznych koktajli z młodego jęczmienia. W opisach produktów znajdziesz propozycje wykorzystania młodego jęczmienia do przygotowania smacznych i zdrowych posiłków z użyciem tego zboża.

Młody jęczmień na odchudzanie

Jeśli chcesz w naturalny i zdrowy sposób zrzucić zbędne kilogramy, zastanów się nad przyjmowaniem młodego jęczmienia. Zboże tego rodzaju okazuje się bardzo pomocne w zredukowaniu masy ciała, dlatego tak wiele osób decyduje się z niego skorzystać. Dzieje się to na skutego tego, że młody jęczmień zawiera bardzo dużo rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który wspomaga procesy chudnięcia. Przyczynia się głównie do zmniejszania kaloryczności posiłków, a także daje uczucie pełności w żołądku. Przez to możliwe jest zapobieganie podjadaniu.

Młody jęczmień poprawia także perystaltykę jelit. Jedną z przyczyn nadwagi lub otyłości stanowi nadmierne zakwaszenie organizmu. Żeby schudnąć, trzeba go znacząco "odkwasić", a w tym młody jęczmień jest bardzo dobry. Dlaczego? Zawiera chlorofil, który zapewnia utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Zboże tego rodzaju obniża też cholesterol, co zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego i innych chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie groźnych u osób z nadwagą.

Czy warto stosować młody jęczmień w ciąży?

Skoro młody jęczmień ma tak wiele pozytywnych właściwości, dużo kobiet zastanawia się nad jego stosowaniem w ciąży. Jak najbardziej jest to bezpieczne. Zboże tego rodzaju wpływa korzystnie zarówno na zdrowie matki, jak i maluszka w brzuszku. Do jego przyjmowania zachęca nawet Anna Lewandowska, która na swoim blogu napisała: „Do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków dodaj kaszę gryczaną, jaglaną, amarantus, młody jęczmień, brązowy ryż, komosę ryżową". Młody jęczmień jest ważny, gdyż zawiera mnóstwo witamin istotnych dla kobiety w ciąży. Pamiętaj jednak, żeby rozpoczęcie suplementacji skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę! To on zna Twój organizm i wie, czy taka forma suplementacji będzie dla Ciebie dobra.

Materiały źródłowe:

Steve Meyerowitz "Trawy zbóż, najcenniejszy lek natury"

Barbara Simonsohn "Sok z młodego jęczmienia – eliksir młodości i gwarancja zdrowia"

Młody jęczmień