Chlorella

Aktywne filtry

Chlorella BIO

Chlorella BIO to produkt dostępny w naszym sklepie, cieszący się dużym zainteresowaniem. Jest to roślina – alga słodkowodna, rosnąca w wodach Dalekiej Azji. Żyje na naszej planecie już od trzech miliardów lat i ma niezwykłą zdolność do przejmowania z oceanicznych i morskich wód najlepiej przyswajalnych przez człowieka minerałów. Jest bardzo bogata w niezwykle cenny dla ludzi chlorofil, czyli barwnik, będący naturalnym suplementem diety. Bardzo korzystnie wpływa on na organizm każdego człowieka. Chlorella jest więc sproszkowaną postacią algi morskiej, która może występować też w formie tabletek.

W jaki sposób chlorella BIO działa na zdrowie?

Chlorella BIO ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Przede wszystkim zawiera znaczną ilość chlorofilu, czyli naturalnego suplementu diety, polecanego głównie osobom, które:

- chcą zmniejszyć masę ciała,

- mają problemy z układem pokarmowym,

- często łapią infekcje,

- cierpią na niedobory witamin A, B, C,

- chcą oczyścić organizm.

Chlorofil ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, działa także przeciwgrzybiczo. W związku z tym, że chlorella BIO ma go bardzo duża, poprawia krzepliwość krwi i obniża poziom cukru we krwi. Dlatego jest to produkt skierowany głównie dla osób, które mają podwyższony cukier. Chlorofil zmniejsza apetyt, wspiera pracę jelit i działa oczyszczająco na organizm – pomaga pozbyć się metali ciężkich (kadmu, rtęci, ołowiu), alkoholu i pestycydów oraz innych chemikaliów obecnych w zanieczyszczonym powietrzu.

Co zawiera chlorella BIO?

Bogactwo witamin i minerałów zawartych w chlorelli BIO jest naprawdę imponujące. Przede wszystkim są to witaminy z grupy A, B, C, E, kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto znajduje się w niej całe mnóstwo minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo, potas, wapń, jod czy selen. W 100 gramach chlorelli prawie 60 gramów to najwyższej jakości naturalne białka. Z tego powodu produkt okazuje się doskonałym pomysłem dla wegan i wegetarian. Osoby na tych dietach nie dostarczają bowiem białka do swojego organizmu, ponieważ nie spożywają mięsa. Warto więc uzupełniać niedobry tego składnika, suplementując chlorellę BIO.

W sproszkowanej aldze morskiej znajdują się:

- witamina A – utrzymuje dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci,

- witamina B – działa na układ nerwowy, łagodząc stres i napięcie, poprawiając koncentrację,

- witamina C – wspomaga pracę układu odpornościowego,

- witamina E – działa przeciwutleniająco, zwalcza wolne rodniki, chroni komórki przed uszkodzeniem,

- żelazo – transportuje tlen z płuc do tkanek organizmu,

- potas – odpowiada za poprawne przewodzenie impulsów nerwowych i wpływa na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego,

- magnez – poprawia pracę układu naczyniowego oraz pracę mięśni,

- wapń – kontroluje proces krzepnięcia krwi, reguluje gospodarkę hormonalną.

Bogactwo witamin i składników odżywczych zawartych w chlorelli BIO sprawia, że zaliczana jest do kategorii Super Foods, czyli Super Żywności. Każdy powinien włączyć te produkty do swojej diety.

Co wybrać: chlorella w proszku czy tabletkach?

Chlorellę BIO możesz stosować w dwóch postaciach: w formie sproszkowanej i w tabletkach. Wybór powinien zależeć głównie od Twoich preferencji. Jeśli lubisz przygotowywać soki, koktajle czy dodawać chlorellę do innych potraw, zdecydowanie powinieneś wybrać produkt w proszku. Jeżeli jednak chcesz suplementować chlorellę szybko, bez wykorzystywania jej w inny sposób, wybierz tabletki. Taka metoda podawania algi jest polecana przede wszystkim osobom, którym zależy na prostym i sprawnym przyjmowaniu produktu. Poza tym łykając tabletki, łatwiejsze okazuje się kontrolowanie dawek przyjmowanej chlorelli. Dlatego bardzo dużo klientów wybiera tę formę suplementacji.

Jak dawkować chlorellę BIO?

Bardzo ważne jest odpowiednie dawkowanie suplementu. W naszym sklepie oferujemy chlorelle marki BIO ORGANIC FOODS, która dostępna jest w formie prostych do spożycia tabletek. Optymalna dawka dla osoby dorosłej to około 3-5 gramów dziennie. Oznacza to, że należy przyjmować jedną lub dwie tabletki algi morskiej każdego dnia. Taka dawka chlorelli, przyjmowana regularnie, pozwoli wzmocnić organizm i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Efekty regularnego przyjmowania chlorelli BIO

Wiele osób zastanawia się, jakie efekty daje przyjmowanie chlorelli. Są też tacy, którzy podejrzewają, że istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Rezultaty suplementowania algi morskiej są zbieżne z tym, jakie ma właściwości. Jeśli będziesz regularnie przyjmował chlorellę, w Twoim organizmie może zmienić się naprawdę bardzo dużo. Oczywiście na plus! Pozytywne zmiany, jakie może wywołać chlorella to między innymi:

- zmniejszenie podatności zachorowania na nowotwory,

- rzadsze zapadanie na stany zapalne,

- zmniejszenie ryzyka alergii i zmniejszenie dolegliwości alergicznych*.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania chlorelli?

Chlorella BIO przyjmowana regularnie, w odpowiednio wymierzonych dawkach nie jest w żaden sposób szkodliwa. Wręcz przeciwnie – wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Najważniejsze jest jednak przestrzeganie zalecanych dawek. Oczywiście mogą pojawić się skutki uboczne, ale są to sporadyczne przypadki. Wśród działań niepożądanych wymienia się biegunki, wzdęcia, skurcze brzucha czy zmianę koloru stolca. Niektóre osoby powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji chlorelli BIO. Są to przede wszystkim ludzie przyjmujący leki przeciwzakrzepowe. Produkt wykazuje działanie poprawiające krzepliwość krwi, w związku z czym nie jest zalecany w terapii tych osób.

Czy chlorellę BIO można stosować w ciąży?

Stosowanie chlorelli BIO w ciąży jest w pełni uzasadnione. Dzięki dużej zawartości witaminy B12 i kwasu foliowego skutecznie może ona przeciwdziałać anemii. Pomoże też obniżyć ryzyko nadciśnienia i obrzęków, a także białkomoczu. Odpowiednie badania w tej kwestii przeprowadzono w Japonii. W grupie kontrolnej znalazło się 38 kobiet – nie dostawały żadnych suplementów, druga licząca 32 kobiety otrzymywała 6 gramów chlorelli dziennie przez siedem tygodni, od 12 do 18 tygodnia ciąży. W drugim i trzecim trymestrze ciąży poziom anemii mierzony stężeniem hemoglobiny był istotnie niższy w grupie, która brała chlorellę. Znacznie niższy był w tej grupie również odsetek kobiet z obrzękiem. I to nie wszystko, także czynność serca i nerek była lepsza, a poziom białka w moczu na normalnym poziomie.

Oczywiście przed rozpoczęciem jej stosowania poinformuj o tym lekarza, bo wszystko zależy od indywidualnego stanu Twojego organizmu, jednak co do zasady, nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania chlorelli w ciąży.

Czy można łączyć chlorellę ze spiruliną?

Połączenie chlorelli i spiruliny to bardzo dobry pomysł. Te dwa rodzaje alg mocno się różnią, ale dzięki temu ich działanie znakomicie się uzupełnia. Chlorella znana jest głównie z oczyszczania organizmu od środka, natomiast spirulina wpływa na dobrą odporność organizmu i osłania go, dostarczając jednocześnie wielu składników odżywczych.

*Z.ZDrojewicz, B. Bieżyński, P.Krajewski "Czy warto jeść algi?"; Wydział Lekarski Kształcenia Podyplomowego, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami,Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu Wydział Lekarski, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

*K. Karwowska, M. Skotnicka, M. Pieszko "Substancje bioaktywne występujące w "zielonych suplementach diety"; Zakład Towaroznawstwa Żywności, Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej, Gdański Uniwersytet Medyczny.

Chlorella