Marki

Makarony bezglutenowe

Aktywne filtry

Makaron bezglutenowy

Makaron bezglutenowy polecany jest przede wszystkim osobom, które cierpią na alergię pokarmową. Wykluczenie glutenu, jaj czy mleka wcale nie oznacza, że musisz zrezygnować z potraw z makaronu. Wystarczy wybierać makarony bezglutenowe, które są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. W ofercie Zdrowego Sklepu znajdziesz także makarony bezglutenowe dla dzieci. Możesz je podawać nawet maluchom. Oferujemy je w atrakcyjnych kształtach, np. zwierzątek, dzięki czemu pociecha na pewno chętnie je zje i poprosi o dokładkę. Makarony bez glutenu świetnie sprawdzą się także w kuchni osób, które są weganami albo wegetarianami. Doskonale nadają się też dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Makaronu bezglutenowego możesz normalnie używać w kuchni i przyrządzać z niego takie same potrawy jak z tradycyjnego produktu.

Z czego jest zrobiony makaron bezglutenowy?

Makarony bezglutenowe nie mogą być wyprodukowane z tradycyjnych, pszennych mąk, dlatego do ich produkcji wykorzystuje się inne, bezglutenowe zboża. Najpopularniejszym składnikiem, z którego produkuje się makarony bezglutenowe, jest mąka kukurydziana. Powstały w ten sposób produkt wyróżnia się dobrym smakiem i niewiele różni się on od tradycyjnego makaronu, ale za to jest znacznie zdrowszy. Dużym zainteresowaniem wśród Klientów cieszą się również makarony ryżowe, sojowe oraz gryczane. Możliwe jest także stworzenie tego produktu z kilku rodzajów mąki. Bogaty wybór naszego sklepu sprawia, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Makaron bez glutenu

Oferujemy makaron bez glutenu w różnej formie, m.in.: penne, tagliatelle, cienkie nitki, świderki i wstążki. Są to produkty bez jaj, mleka i skrobi, a także bez konserwantów, spulchniaczy i oleju palmowego. Proponujemy makarony firmy Bezgluten, Schar i Alb-Gold o wysokiej zawartości białka roślinnego. Polecamy makaron z czerwonej soczewicy, brązowego ryżu, a osobom, którym zależy na makaronie bez laktozy, który wspiera pracę odmianę trawiennego, rekomendujemy makaron z proso.

Czy makaron pełnoziarnisty zawiera gluten? 

W odpowiedzi na pytanie, czy makaron pełnoziarnisty (razowy) zawiera gluten, najważniejsze jest jedno – każdy makaron bez glutenu ma odpowiednie oznaczenie. Jest to przekreślony, zbożowy kłos. Wszystkie produkty z takim symbolem są więc bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Makaron pełnoziarnisty zawiera gluten, dlatego jeżeli nie możemy go spożywać, należy sięgać po produkty z odpowiednim symbolem. Najczęściej kupują go osoby zmagające się z celiakią, czyli chorobą polegającą na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na skutek zjedzenia artykułu zawierającego gluten. Makarony pozbawione tej mieszaniny białek roślinnych są odpowiednie również dla osób z nietolerancją glutenu, wywołującą jedynie dolegliwości żołądkowe, a nie jak w przypadku celiakii – nawet stany zapalne. Nie tylko osoby chore mogą zdecydować się na dietę bezglutenową. Niektórzy wybierają nasze makarony dostępne w tej kategorii, ponieważ po prostu im smakują. Przekonaj się sam, jakie są pyszne i jak pozytywnie wpływają na zdrowie.

Makarony bezglutenowe