Makarony bezglutenowe, makaron bez glutenu

Aktywne filtry

Makaron bezglutenowy – zdrowa propozycja dla dużych i małych

Zdrowa dieta to podstawa, zwłaszcza u osób, które cierpią na alergię pokarmową. Wykluczenie glutenu, jaj, czy mleka wcale nie oznacza, że musisz zrezygnować z potraw z makaronu. Wystarczy wybierać makarony bezglutenowe. Są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Możesz je podawać małym dzieciom. W ofercie Zdrowego Sklepu znajdziesz także makarony bezglutenowe dla dzieci. Makarony bez glutenu świetnie sprawdzą się także w kuchni osób, które są weganami albo wegetarianami. Doskonale nadają się też dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Makaronu bezglutenowego możesz normalnie używać w kuchni i przyrządzać z niego takie same potrawy jak z tradycyjnego produktu.

Makaron bezglutenowy – dobry wybór dla twojego organizmu

Naszym klientom oferujemy makarony bezglutenowe. Znajdziesz tutaj produkty spożywcze, które nie tylko nie zawierają glutenu, ale także laktozy oraz jaj. Chcesz zachęcić swoje dziecko do jedzenia? Pomożemy ci stworzyć urozmaicone, atrakcyjne dla malucha posiłki. W naszym sklepie dostępne są makarony w kształcie zwierzątek, które twoja pociecha zje chętnie i będzie prosiła o dokładkę. Taki drobny makaron ideal. Co jeszcze warto wiedzieć o makaronie bezglutenowym? 

Z czego jest zrobiony makaron bezglutenowy? 

Makarony bezglutenowe nie mogą być wyprodukowane z tradycyjnych, pszennych mąk, bo one zawierają gluten. Dlatego do ich produkcji wykorzystuje się inne, bezglutenowe zboża. Jakie? Najpopularniejszym składnikiem, z którego produkuje się makarony bezglutenowe jest mąka kukurydziana. 

Czy makaron pełnoziarnisty zawiera gluten? 

W odpowiedzi na pytanie, czy makaron pełnoziarnisty (razowy) zawiera gluten, najważniejsze jest jedno - każdy makaron bez glutenu zawiera odpowiednie oznaczenie. Jest to przekreślony, zbożowy kłos. Każdy makaron, który ma takie oznaczenie, bez przeszkód mogą jeść osoby z nietolerancją glutenu. 

Kto powinien jeść makaron bezglutenowy? 

Odpowiedź na pytanie, kto powinien jeść makaron bezglutenowy, po części już padła, ale warto usystematyzować tę wiedzę. Makaron bezglutenowy powinny wybrać osoby, które zmagają się albo z celiakią (nietolerancją całego organizmu na gluten, powodująca stan zapalny), albo z nietolerancją glutenu (w tym przypadku mamy do czynienia jedynie z dolegliwościami żołądkowymi). 

Makarony bezglutenowe