Spirulina

Aktywne filtry

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
Średnia ocena: 4.25
Na podstawie: 27 ocen
75,00 zł

W tabletkach SPIRULINA PLATENSIS 100% znajduje się bardzo duża liczba składników odżywczych, wpływających pozytywnie na Twoje zdrowie. Spirulina to alga morska, która znakomicie przyswaja wszystkie minerały pochodzące z wody. Możemy czerpać je w postaci bardzo przyswajalnych tabletek. Platensis to najpopularniejsza odmiana spiruliny. 

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
Średnia ocena: 4.28
Na podstawie: 30 ocen
125,00 zł

Spirulina 100% BIO od BIO ORGANIC FOODS to suplement diety zaliczany jest do Super żywności. Dlaczego? Zawiera bardzo wiele składników odżywczych, do tego ma najwyższą zawartość białka, które jest podstawowym budulcem ludzkich tkanek. To bezpieczny suplement dla każdego, pochodzący z ekologicznych upraw. 

W opakowaniu jest aż 1200 tabletek!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Co to jest spirulina?

Spirulina to alga (roślina) o niebiesko-zielonej barwie, która jest bardzo bogatym źródłem niezbędnych dla człowieka witamin i minerałów, przede wszystkim pełnowartościowego białka, ale również witaminy A,B12,C,D,E,K, wapnia, żelaza, potasu,magnezu, czy beta karotenu. Alga to jeden z najstarszych organizmów żyjących na Ziemi. Rośnie w wodach Dalekiego Wschodu i jest podstawą łańcucha pokarmowego środowiska wodnego. Od tysięcy lat algi morskie znane są ze swoich bardzo bogatych właściwości odżywczych, wpływających na urodę, kondycję organizmu i zdrowie.

Spirulina - właściwości

Najważniejsze pytanie, na jakie każdy szuka odpowiedzi, brzmi: jakie właściwości ma spirulina? Czy warto stosować spirulinę? Odpowiedź jest bardzo prosta i brzmi: zdecydowanie tak! Dlaczego? Już wyjaśniamy!

Spirulina znana jest przede wszystkim z właściwości oczyszczających. Temu zagadnieniu poświęciliśmy jednak cały kolejny akapit. Tutaj skupmy się na innych, pozytywnych właściwościach spiruliny, wpływających na organizm człowieka.

Spirulina to łatwo przyswajalne białko!

Spirulina jest bardzo bogatym źródłem białka (składa się z niego w ponad 70%), ma go pięć razy więcej niż mięso! Dodatkowo, jest to białko bardzo dobrze przyswajane przez człowieka (w 85-95 %). Białka są kluczowym składnikiem naszego organizmu - stanowią podstawowy budulec życia. Jako główny składnik spiruliny są kluczem do wspierania doskonałego stanu zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Białka, zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Spośród 22 aminokwasów wchodzących w skład białek, osiem z nich zwanych egzogennymi spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie.

Co istotne, aminokwasy te muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki i zwierzęcy nie ma zdolności do syntezy tych związków z innych składników lub też syntetyzuje je w ilości niewystarczającej w stosunku do naszych potrzeb.

Spirulina na stany zapalne

Jak wynika z badań, spirulina to bardzo dobry sposób na leczenie stanów zapalnych. Spirulina zawiera znaczące ilości kwasu g-linolenowego (GLA). Jest to 1080 mg/100 g produktu. Kwas GLA ma silne właściwości przeciwzapalne, które można wykorzystać w diecie pacjentów cierpiących na choroby zapalne.

Spirulina oczyszcza organizm

Spirulina znana jest przede wszystkim z właściwości oczyszczających i odkwaszających. Pomaga pozbyć się z organizmu metali ciężkich, takich jak rtęć, kadm, ołów oraz z toksyn. Zwiększa to czynność wątroby i poprawia jej funkcjonalność. Dlaczego spirulina oczyszcza organizm? Właściwości antyoksydacyjne, które są przypisywane spirulinie, wynikają z obecności kwasów fenolowych, tokoferoli i b-karotenu. Wykazano aktywność antyoksydacyjną spiruliny zarówno w warunkach in vitro (w szkle), jak i in vivo (na organizmie żywym). Jedno z badań nad spiruliną wykazało, że u pacjentów leczonych geriatrycznie, którym podawano spirulinę przez 16 tygodni zaobserwowano istotnie zwiększone stężenie antyoksydantów w surowicy krwi. Działanie antyoksydacyjne wpływa na poprawę funkcjonowania mózgu i zmniejszenie zniszczeń organizmu przez wolne rodniki.

Inne właściwości spiruliny

  • reguluje ciśnienie tętnicze - wpływ spiruliny na ciśnienie tętnicze jest możliwy przez mechanizmy działania zawartych w niej licznych mikroelementów, głównie potasu i jego stosunku do ilości sodu. Odpowiednia podaż w diecie tych pierwiastków może zapobiec wystąpieniu nadciśnienia tętniczego,
  • pobudza perystaltykę, łagodzi stany zapalne, reguluje wydzielanie kwasów żółciowych i wspomaga przenoszenie impulsów nerwowych w mięśniu sercowym (za to działanie odpowiedzialny jest chlorofil (barwnik występujący w spirulinie)
  • obniża cholesterol - składnikiem spiruliny mającym wpływ na obniżenie "złego cholesterolu" i podwyższenie tego dobrego, jest fikocyjanina C, czyli niebieski barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych
  • reguluje poziom cukru - polecana jest osobom z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym. Jedno z badań na ten temat wykazało wpływ spiruliny na insulinowrażliwość. Badano 17 pacjentów zakażonych wirusem HIV, u których w przebiegu kuracji antyretrowirusowej pojawiają się zaburzenia w metabolizmie glukozy. Doświadczenie trwało przez 8 tygodni, a w tym czasie pacjenci przyjmowali 19 g suplementu dziennie. Dla porównania, 16 chorych przyjmowało suplement z soi w tej samej ilości. Wyniki pokazały, że przyjmowanie obusuplementów poprawiło insulinowrażliwość, jednak wyniki były zdecydowanie lepsze w przypadku suplementacji spiruliną
  • chronią przed promieniami UV i zatryzmują proces starzenia się skóry - w ten sposób działają zawarte w spirulinie barwniki roślinne typu fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil

Spirulina na odchudzanie - skuteczna pomoc!

Pierwsze badania na temat wpływu spiruliny na odchudzanie przeprowadzono w 1986 roku. Już wówczas zaobserwowano znaczące statystycznie obniżenie masy ciała u badanych osób. Od tamtej pory wiemy znacznie więcej o odchudzającym działaniu spiruliny. Wpływ spiruliny na obniżanie masy ciała może mieć miejsce poprzez jej wpływ na skład mikroflory jelitowej w organizmie człowieka.Jednym z działań mikroflory jest poprawa trawienia i wchłaniania pokarmów, co ma znaczący wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Co jeszce sprawia, że spirulina jest dobra na odchudzanie?

Działanie to jest związane z dużą zawartością witamin (z grupy B, A) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas gamma-linolenowy). Glon ten w swojej budowie zawiera naturalne, kompletne i łatwo przyswajalne białko oraz pierwiastki takie jak żelazo, wapń, cynk, potas i magnez. Dodatkowym ważnym składnikiem jest aminokwas – fenyloalanina, oddziałująca na ośrodki w mózgu, które odpowiadają za zmniejszenie napadów głodu. Spadek masy ciała zapewniony jest również poprzez wpływ na florę fizjologiczną jelita oraz regulację perystaltyki.

Co bardzo istotne - u osób z nadwagą lub otyłością często występuje nadciśnienie, czy cukrzyca. Regularne stosowanie spiruliny pomaga w takich przypadkach nie tylko w redukacji masy ciała, ale również pozwala zminimalizować ryzyko nagłej śmierci, spowodowanej udarem, czy zawałem serca.

Spirulina - tabletki do łatwego stosowania

Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza jest spirulina w formie tabletek czy spirulina w proszku, musisz przemyśleć, jakie są Twoje preferencje co do jej stosowania. Spirulina w proszku wymaga od Ciebie włożenia więcej wysiłku w jej przygotowywanie i dobieranie odpowiednich proporcji. Spirulina w tabletkach jest łatwiejsza w stosowaniu. Po prostu łykasz tabletkę i już. Łatwiej jest też pilnować dawkowania spiruliny w tabletkach, bo nie musisz odmierzać odpowiednich porcji.

Jest jeszcze jedna rzecz, która działa na korzyść spiruliny w tabletkach. To smak. Spirulina nie jest smaczna. Można co prawda dodawać ją do ciast, czy koktajli, ale to wymaga jeszcze więcej wysiłku niż picie sproszkowanej spiruliny. Łykając tabletkę, unikniesz dość specyficznego smaku spiruliny, który nie każdemu odpowiada.

Spiruina - bio tabletki od BIO ORGANIC FOODS

Jak już wiemy, spirulina w tabletkach to znacznie wygodniejsza i szybsza forma stosowania tego suplementu życia. Spirulina od BIO ORGANIC FOODS to spirulina ekologiczna, która zbierana była z ekologicznych i kontrolowanych upraw w Tajwanie. Jest całkowicie bezpieczna, usuwa wszystkie toksyny z organizmu, sama nie zawierając ich ani grama. Jeśli więc szukasz spiruliny bio w tabletkach, to trafiłeś bardzo dobrze!

Spirulina - jaką porcję przyjmować?

Jak przyjmować spirulinę? Ile tabletek spiruliny przyjmować? Te pytania zadaje sobie każdy, kto chce zacząć suplementować spirulinę. Najważniejsza zasada w bio spirulinie od BIO ORGANIC FOODS brzmi: dzienna porcja powinna wynosić około 3 gramów. Możesz więc dowolnie ją regulować, ważne, żeby nie przekraczać 3 gramów dziennie spiruliny.

Spirulina w ciaży - dlaczego warto ją stosować?

Spirulina, co do zasady, jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Spirulina zawiera wiele składników odżywczych, które ciężarnym kobietom pomogą zachować zdrowie podczas ciąży. Jednym z nich jest glukomannan, który leczy zaparcia. Spirulina zawiera kwas foliowy, najważniejszy suplement przyjmowany przez ciężarne, wspierający rozwój układu nerwowego u dziecka. Wysoka zawartość witamin K i D zapobiega wystąpienia nadciśnienia w trakcie ciąży i wspiera mineralizację kości u dziecka.

Oczywiście, stosowanie każdego suplementu, w tym spiruliny, powinno być skonsultowane z lekarzem, ale nie powinny istnieć przesłanki, uniemożliwiające stosowanie spiruliny w ciąży.

Materiały źródłowe


Ewelina Gumiela, Monika Szulińska, Paweł Bogdański "Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne" Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior,Olga Kocjan, "Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości" Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak, "Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?"

Spirulina