Spirulina BIO
Spirulina BIO to produkt z naszej oferty, który cieszy się dużym zainteresowaniem wśród klientów. Jest to alga (roślina) o niebiesko-zielonej barwie, stanowiąca bogate źródło witamin i minerałów niezbędnych dla człowieka. W jej składzie znajduje się przede wszystkim pełnowartościowe białko, ale również witaminy A, B12, C, D, E, K, wapno, żelazo, potas, magnez czy beta-karoten. Alga to jeden z najstarszych organizmów żyjących na ziemi. Rośnie w wodach Dalekiego Wschodu i jest podstawą łańcucha pokarmowego środowiska wodnego. Od tysięcy lat algi morskie znane są ze swoich bardzo bogatych właściwości odżywczych, wpływających na urodę, kondycję organizmu i zdrowie.
Szczególnie polecamy spirulinę od BIO Organic Foods, jest to produkt naturalny, pochodzący z ekologicznych i kontrolowanych upraw, znajdujących się w Tajwanie. W związku z tym alga jest całkowicie bezpieczna, usuwa wszelkie toksyny z organizmu, sama nie zawierając ich ani grama. Spirulina BIO znana jest głównie z właściwości oczyszczających, a także wielu innych aspektów zdrowotnych, wpływających pozytywnie na organizm człowieka. W naszej ofercie dostępna jest również chlorella BIO.
Spirulina BIO – łatwo przyswajalne białko
Spirulina jest bardzo bogatym źródłem białka (składa się z niego w ponad 70%), ma go pięć razy więcej niż mięso! Dodatkowo jest to białko bardzo dobrze przyswajane przez człowieka (w 85-95%). Białka są kluczowym składnikiem ludzkiego organizmu – stanowią podstawowy budulec życia. Jako główny składnik spiruliny są kluczem do wspierania doskonałego stanu zdrowia oraz dobrego samopoczucia.
Białka, zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Spośród 22 aminokwasów wchodzących w ich skład, osiem z nich zwanych egzogennymi spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Co istotne, aminokwasy te muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki i zwierzęcy nie ma zdolności do syntezy tych związków z innych składników lub też syntetyzuje je w ilości niewystarczającej w stosunku do naszych potrzeb.
Spirulina BIO na stany zapalne
Jak wynika z badań, spirulina BIO to bardzo dobry sposób na leczenie stanów zapalnych. Zawiera ona bowiem znaczące ilości kwasu g-linolenowego (GLA). Jest to 1080 mg/100 g produktu. Kwas GLA ma silne właściwości przeciwzapalne, które można wykorzystać w diecie pacjentów cierpiących na choroby zapalne. Algi są więc w stanie zwalczać różne objawy związane ze stanami zapalnymi. Dzieje się to na skutek obecnej w nich fikocyjaniny, która wykazuje właściwości przeciwutleniające. Umożliwiają one eliminację wolnych rodników, co przyczynia się także do hamowania procesów zapalnych. Spirulina BIO jest zatem pomocna zarówno w zwalczaniu, jak i zapobieganiu stanów zapalnych.
Spirulina BIO oczyszcza organizm
Spirulina BIO znana jest przede wszystkim z właściwości oczyszczających i odkwaszających. Pomaga pozbyć się z organizmu metali ciężkich, takich jak rtęć, kadm, ołów oraz z toksyn. Zwiększa to czynność wątroby i poprawia jej funkcjonalność. Dlaczego spirulina oczyszcza organizm? Właściwości antyoksydacyjne, które są przypisywane spirulinie, wynikają z obecności kwasów fenolowych, tokoferoli i b-karotenu. Wykazano aktywność antyoksydacyjną spiruliny zarówno w warunkach in vitro (w szkle), jak i in vivo (na organizmie żywym). Jedno z badań nad algą wykazało, że u pacjentów leczonych geriatrycznie, którym podawano spirulinę przez 16 tygodni, zaobserwowano istotnie zwiększone stężenie antyoksydantów w surowicy krwi. Działanie antyoksydacyjne wpływa na poprawę funkcjonowania mózgu i zmniejszenie zniszczeń organizmu przez wolne rodniki.
Inne właściwości spiruliny BIO
Spirulina BIO ma tak wiele właściwości zdrowotnych, że nie sposób wymienić wszystkie. Dlatego tak wiele osób decyduje się na jej stosowanie. Alga:
- reguluje ciśnienie tętnicze – wpływ spiruliny na ciśnienie tętnicze jest możliwy przez mechanizmy działania zawartych w niej licznych mikroelementów, głównie potasu i jego stosunku do ilości sodu. Odpowiednia podaż w diecie tych pierwiastków może zapobiec wystąpieniu nadciśnienia tętniczego,
- pobudza perystaltykę, łagodzi stany zapalne, reguluje wydzielanie kwasów żółciowych i wspomaga przenoszenie impulsów nerwowych w mięśniu sercowym, za to działanie odpowiedzialny jest chlorofil (barwnik występujący w spirulinie),
- obniża cholesterol – składnikiem spiruliny mającym wpływ na obniżenie "złego cholesterolu" i podwyższenie tego dobrego, jest fikocyjanina C, czyli niebieski barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych,
- reguluje poziom cukru – polecana jest osobom z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym. Jedno z badań na ten temat wykazało wpływ spiruliny na insulinowrażliwość. Badano 17 pacjentów zakażonych wirusem HIV, u których w przebiegu kuracji antyretrowirusowej pojawiają się zaburzenia w metabolizmie glukozy. Doświadczenie trwało przez 8 tygodni, a w tym czasie pacjenci przyjmowali 19 g suplementu dziennie. Dla porównania, 16 chorych przyjmowało suplement z soi w tej samej ilości. Wyniki pokazały, że przyjmowanie obu suplementów poprawiło insulinowrażliwość, jednak wyniki były zdecydowanie lepsze w przypadku suplementacji spiruliną,
- chroni przed promieniami UV i zatrzymuje proces starzenia się skóry – w ten sposób działają zawarte w spirulinie barwniki roślinne typu fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil.
Spirulina BIO na odchudzanie
Pierwsze badania na temat wpływu spiruliny na odchudzanie przeprowadzono w 1986 roku. Już wówczas zaobserwowano znaczące statystycznie obniżenie masy ciała u badanych osób. Od tamtej pory wiemy znacznie więcej o odchudzającym działaniu spiruliny BIO. Wpływ algi na obniżanie masy ciała wynika z jej oddziaływania na skład mikroflory jelitowej w organizmie człowieka. Jednym z działań mikroflory jest poprawa trawienia i wchłaniania pokarmów, co przekłada się na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Wpływ spiruliny BIO na odchudzanie wiąże się z dużą zawartością witamin (z grupy B, A) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas gamma-linolenowy). Glon ten w swojej budowie zawiera naturalne, kompletne i łatwo przyswajalne białko oraz pierwiastki takie jak żelazo, wapń, cynk, potas i magnez. Dodatkowym ważnym składnikiem jest aminokwas – fenyloalanina, oddziałująca na ośrodki w mózgu, które odpowiadają za zmniejszenie napadów głodu. Spadek masy ciała zapewniony jest również poprzez wpływ na florę fizjologiczną jelita oraz regulację perystaltyki.
Co bardzo istotne – u osób z nadwagą lub otyłością często występuje nadciśnienie czy cukrzyca. Regularne stosowanie spiruliny BIO pomaga w takich przypadkach nie tylko w redukcji masy ciała, ale również umożliwia zminimalizowanie ryzyka nagłej śmierci, spowodowanej udarem lub zawałem serca.
Spirulina BIO – tabletki do łatwego stosowania
Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza jest spirulina w formie tabletek, czy w proszku, musisz przemyśleć, jakie są Twoje preferencje co do jej stosowania. Spirulina w proszku wymaga od Ciebie włożenia więcej wysiłku w jej przygotowywanie i dobieranie odpowiednich proporcji. Natomiast alga w tabletkach jest łatwiejsza w stosowaniu, wystarczy ją połknąć. Ponadto prościej dopilnować dawkowania spiruliny w tabletkach, bo nie musisz odmierzać odpowiednich porcji.
Jest jeszcze jedna rzecz, która działa na korzyść produktu w takiej formie, a mianowicie smak. Należy zdać sobie sprawę, że spirulina BIO nie jest smaczna. Można co prawda dodawać ją do ciast czy koktajli, ale to wymaga jeszcze więcej wysiłku niż picie sproszkowanej algi. Łykając tabletkę, unikniesz dość specyficznego smaku, który nie każdemu odpowiada.
Jaką porcję spiruliny przyjmować?
Jeśli chcesz rozpocząć suplementację spiruliną, powinieneś zapoznać się z zasadami jej dawkowania. Jest to bardzo ważne i ma duży wpływ na zdrowie, a także na to, jak produkt będzie działał. Najważniejsza zasada dotycząca spiruliny BIO od BIO ORGANIC FOODS brzmi: dzienna porcja powinna wynosić około 3 gramów. Możesz więc dowolnie ją regulować, ważne, żeby nie przekraczać 3 gramów dziennie.
Dlaczego warto stosować spirulinę BIO w ciąży?
Spirulina BIO, co do zasady, jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Zawiera wiele składników odżywczych, które pomagają kobietom ciężarnym zachować zdrowie. Jednym z nich jest glukomannan, który leczy zaparcia. Ponadto spirulina zawiera kwas foliowy, najważniejszy suplement przyjmowany w okresie ciąży, wspierający rozwój układu nerwowego u dziecka. Wysoka zawartość witamin K i D zapobiega wystąpienia nadciśnienia w trakcie ciąży i wspiera mineralizację kości u maluszka. Oczywiście, stosowanie każdego suplementu, w tym spiruliny, powinno być skonsultowane z lekarzem, ale nie powinny istnieć przesłanki, uniemożliwiające jej podawanie w ciąży.
Materiały źródłowe
Ewelina Gumiela, Monika Szulińska, Paweł Bogdański "Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne" Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior, Olga Kocjan, "Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości" Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak, "Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?"