Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 500 ml ARISTEON
(12,00 zł /100 ml)
- Kup do 14:00 pon-pt
- Wysyłka jeszcze dziś!
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN 500ml pochodząca z przepięknej wyspy Zakynthos w Grecji
- najlepsza oliwa do sałatek
- można na niej smażyć
- najzdrowsza odmiana oliwy z oliwek
- w puszce, która nie dopuszcza światła i powietrza
- Najlepiej spożyć przed: 28.11.2025 r.
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia marki Aristeon. Prosto z wyspy Zakynthos!
Oliwa z oliwek Aristeon Extra Virgin to najlepsza odmiana oliwy do Twojej kuchni. To oliwa z pierwszego tłoczenia, nierafinowana, dzięki temu ma wyjątkowy smak i zapach. Zamknięta jest w szczelnej puszce, która nie przepuszcza promieni słonecznych ani powietrza. Dzięki zamknięciu oliwy w tak szczelnej puszce, nie traci ona w żaden sposób na jakości i na długo pozostaje świeża. - jej świeżość i jakość gwarantuje także materiał wyściełający puszkę - najwyższej jakości poliester. Ma naprawdę intrygujący smak. Jest bardzo delikatny, bardzo lubią ją także dzieci!
Oliwa z pierwszego tłoczenia - dlaczego jest najlepsza?
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Warto postawić więc na oliwę mniej przetworzoną.
Oliwa z Grecji - z najlepszych oliwek i klimatu
Oliwa ARISTEON powstaje z oliwek rosnących na greckiej wyspie Zakhynthos. Panują tam idealne warunki do uprawy drzew oliwnych. Oliwki rosną tam przez cały rok, a zbierane są w bardzo konkretnym etapie wzrostu, gwarantującym jakość i smak. W uprawie nie stosuje się żadnych chemicznych środków ochrony roślin. Są później przenoszone do manufaktury ARISTEON, co z greckiego oznacza DOSKONAŁOŚĆ (przypadek? Nie sądzę):). To rodzinna manufaktura, istniejąca od 1850 roku! Lata doświadczeń w przetwórstwie oliwek daje gwarancję najwyższej jakości produktu. Oliwa w wytwórni ARISTEON niemalże otoczona jest kultem! Funkcjonuje tam nawet muzeum z eksponatami, które pokazują, jak dawniej zbierano oliwki i jak produkowano oliwę.
Oliwa z pierwszego tłoczenia - doskonała do smażenia
Oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Do czego jeszcze możesz stosować oliwę Aristeon?
Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Ekologiczna oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby.
Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek
Jak wynika z badań, opisanych przez Sarę Edytę Gheribi z Uniwersytetu Łódzkiego, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia cechuje się przewagą kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym (MUFA). Kwasy tłuszczowe jednonienasycone mogą pełnić ochronną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jako składnik zastępujący tłuszcze nasycone. Za korzystnym działaniem kwasów jednonienasyconych przemawiają niskie wskaźniki zachorowalności na chorobę wieńcową i miażdżycę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Liczne badania wskazują, że dieta bogata w oliwę z oliwek hamuje rozwój miażdżycy tętnic i obniża cholesterol w surowicy krwi. Kwas oleinowy (...) zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych.
Oliwa z oliwek zawiera także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), niezbędne dla organizmu ludzkiego, gdyż organizm nie potrafi ich syntetyzować i muszą one być dostarczane z zewnątrz z pożywieniem. Te kwasy tłuszczowe wykazują bardzo istotny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego.
Wchodzą one w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety. Mają bardzo istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Kwasy te w wieloraki sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy:
- wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają zawartość triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i VLDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych
- działają antyarytmicznie
- mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi
- działają antyagregacyjnie, czyli przeciwzakrzepowo,
- wykazują korzystny wpływ na śródbłonek naczyń
- oddziaływują przeciwzapalnie
Z opracowania wynika, że związki fenolowe (oleeuropeina i kwas protokatechowy) zawarte w oliwie z oliwek pierwszego tłoczenia hamują oksydację makrofagów przez LDL. Co to znaczy? Mechanizm działania opiera się na własnościach przeciwutleniających, czyli hamowaniu generacji wolnych rodników, zdolności do ich zmiatania oraz zwiększania aktywności katalitycznej endogennych enzymów uczestniczących w neutralizacji wolnych rodników. Oliwa z oliwek po prostu oczyszcza nasz organizm.
Z badań (...) wynika, że skwalen, zawarty w oliwie z oliwek wykazuje działanie chroniące przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych.
Wykazano, że działanie β-sitosterolu na komórki nabłonka polega na zwiększeniu apoptozy, czyli samozniszczeniu komórek rakowych. Badacze zaobserwowali, że β-sitosterol zmniejszył wzrost raka prostaty o 24%
(fragment opracowania S.A. Gheribi "Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek" Uniwersytet Łódzki, 2007)
Oliwa extra virgin Aristeon - dodatkowe informacje
- Data minimalnej trwałości: 28.11.2025r.
- Zawartość opakowania: 500 ml.
- Producent: MILL ARISTAION | LITHAKIA - ZAKYNTHOS; SOULIS - XAIKALIS & SIA EPE; COORDINATES Latitude
- Dystrybutor: Bio Organic Foods; ul. Słoneczna 4; 16-001 Ignatki
- DLACZEGO GRECKA OLIWA Z OLIWEK JEST NAJLEPSZA? - PRZECZYTAJ
- Zobacz również: OLIWA Z OLIWEK Z CZOSNKIEM