BIO Kasza Bulgur BIO Planet 500 gramów

BIO Kasza Bulgur BIO Planet 500 gramów

10,99 zł
Brutto
CB95-318A0
  • ekologiczna kasza bulgur BIO Planet
  • kasza bulgur z certyfikatem BIO
  • znakomity dodatek do sałatek, farszów
  • zastępuje ziemniaki w kuchni! 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Płatności ratalne i odroczone!

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna kasza bulgur - zdrowa kasza, najlepsza do farszów i drugich dań!

Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren twardej pszenicy durum. Polecamy jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań, także jako zamiennik popularnych ziemniaków. 

sklep ze zdrową żywnością białystok

PRODUKT EKOLOGICZNY, Z CERTYFIKATEM BIO 

Ekologiczna kasza bulgur - certyfikowana i bezpieczna!

Jeśli jesteś fanem kaszy bulgur, to ekologiczna kasza bulgur będzie znakomitym wyborem! Dlaczego? Cały proces uprawy i produkcji podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologii. Oznacza to, że produkt na żadnym etapie nie może mieć kontaktu ze sztucznymi nawozami, z chemicznymi opryskami i sztucznymi środkami ochrony roślin. Roślina uprawiana jest z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych metod, z poszanowaniem środowiska. Potwierdza to symbol zielonego liścia - certyfikat BIO! Dzięki niemu masz pewność, że kasza bulgur jest ekologiczna, bezpieczna i przez to bardzo pyszna!

Kasza bulgur - właściwości zdrowotne

  • oddziałuje korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego za sprawą zawartości potasu, wapnia, magnezu i sodu.
  • potas wzmacnia mięsień sercowy 
  • magnez rozszerza tętnice przez co zmniejsza ryzyko zawału 
  • jest bogatym źródłem błonnika, które reguluje trawienie i poprawia perystaltykę jelit
  • zawiera kwas foliowy ważny szczególnie dla kobiet w ciąży 
  • zawiera witaminę B, która poprawia wygląd włosów i wzmacnia skórę, poprawiając jej stan 

Do czego stosować kaszę bulgur?

Do czego wykorzystać kasze bulgur? Jeśli zastanawiasz się nad tym, to podpowiemy Ci. Kasza bulgur sprawdzi się znakomicie jako dodatek do farszy, do sałatek i zup. Idealnie będzie pasowała do dań z mięsem i warzywami, a także do każdego rodzaju sosów! Możesz korzystać z niej podobnie jak z kaszy klasycznej, jęczmiennej. 

Kasza bulgur BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.
  • SKŁADNIKI: kasza bulgur z pszenicy durum* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:Wartość energetyczna - 1644 kJ / 388 kcal;Tłuszcz - 1,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g;Węglowodany - 78 g, w tym cukry - 0,4 g;Białko - 13 g;Sól - 0 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Turcja; produkt WEGETARIAŃSKI;Zawartość opakowania: 500 g.
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A.;Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Danie z kaszą bulgur, przepis na: Dynia z kaszą bulgur i imbirem

Składniki
  • 350g dyni pokrojonej w kostkę
  • 160g kaszy bulgur
  • 200ml bulionu
  • 300-400ml wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • 1-1.5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
  • 1 pomidor
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki sosu worchestershire
  • 1 łyżeczka surowego oleju sezamowego
  • sezam i szczypiorek do posypania
  • szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
  1. Zaczynam od pokrojenia dyni w kostkę, cebuli w pióra i drobno czosnku i imbiru. Imbir odkładam na bok, ponieważ nie dodaję go od razu na patelnię, żeby go nie podgrzewać za mocno bo robi się gorzki i traci cenne właściwości.
  2. Pomidora sparzam wrzątkiem, obieram ze skóry i kroję w kostkę ok 1.5-2cm.
  3. Na rozgrzanej patelni (dość dużej) rozpuszczam masło i wrzucam cebulę z czosnkiem, kiedy się zeszklą dodaję kaszę bulgur i zalewam szklanką (200 ml) bulionu, dodaję też wody. W zależności od temperatury potrzeba w sumie od 400 do 600 ml płynu. Dodaję też przyprawy: paprykę, kurkumę i curry i mieszam dokładnie.
  4. Teraz to wszystko się dusi pod przykryciem ok 15 minut na niedużym ogniu. Trzeba mieszać i pilnować, żeby cały płyn nie odparował, bo zacznie się przypalać.
  5. Po 15 minutach dodaję dynię i jeśli trzeba dolewam ok. 100 ml wody. Duszę to kolejne 5-7 minut.
  6. Następnie dodaję pomidora, mieszam i duszę kolejne 5 min, aż dynia będzie już miękka.
  7. Przed podaniem dolewam sosu sojowego i worchestershire, smakuję czy niczego więcej nie trzeba i podaję.
  8. Na talerzu polewam kilkoma kroplami oleju sezamowego (którego nie należy podgrzewać) i posypuję sezamem i szczypiorkiem

Często kupowane razem:

  • BIO Kasza Bulgur BIO Planet 500 gramów
  • +
  • BIO Ryż basmati biały BIO Planet 1 kg
  • +
  • BIO wiórki kokosowe bezglutenowe 200 gramów BIO Planet
  • Cena całkowita: 42,09 zł
info Jedna z tych pozycji ma inną dostępność  Pokaż szczegóły
16 innych produktów w tej samej kategorii: