BIO Kasza Manna BIO Planet 500 g
(1,89 zł /100 g)
- ekologiczna kasza manna
- bez konserwantów, bez pestycydów, bez sztucznych nawozów
- BIO bezpieczna i pyszna kasza manna!
- znakomita do deserów i puddingów
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna kasza manna BIO Planet - najlepsza do deserów i do dań na słodko!
Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu puddingów i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do zup, ciast, wypieków i zapiekanek.
Twoja nowa EKO kasza!
Jeśli jesteś fanem kaszy manny, to ekologiczna kasza manna będzie znakomitym wyborem! Dlaczego? Cały proces uprawy i produkcji podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologii. Oznacza to, że produkt na żadnym etapie nie może mieć kontaktu ze sztucznymi nawozami, z chemicznymi opryskami i sztucznymi środkami ochrony roślin. Pszenica uprawiana jest z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych metod, z poszanowaniem środowiska. Potwierdza to symbol zielonego liścia - certyfikat BIO! Dzięki niemu masz pewność, że kasza manna jest ekologiczna, bezpieczna i przez to bardzo pyszna!
Do czego wykorzystać BIO kaszę manną?
Kasza manna jest bardzo wszechstronna i zyskuje na popularności! Do czego możesz użyć ekologiczną kaszę manną?
- do zup mlecznych
- znakomicie zastępuje w diecie ziemniaki
- do ciast i deserów
- znakomita jako posiłek dla dzieci!
Kasza manna - właściwości
- jest bardzo lekkostrawna, dlatego polecana jest dla osób z chorobami układu pokarmowego
- jest bogatym źródłem białka, które jest głównym budulcem mięśni
- zawiera znaczne ilości witaminy B, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- 100 g kaszy manny pokrywa około 10 proc. dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej na te składniki mineralne
Kasza manna - szybkie gotowanie to szybkie danie!
Jak przygotować pyszną kaszkę manną na mleku? To bardzo proste! Najpierw trzeba zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszy. Gotować 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowe! Smacznego!
BIO kasza manna BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: kasza manna* (zawiera gluten) 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1536 kJ / 362 kcal;Tłuszcz - 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g;Węglowodany - 77 g, w tym cukry - 0,1 g;Białko - 8,7 g;Sól - 0,03 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska;Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Polska;WEGETARIAŃSKI
- ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 gramów.
- Producent: Bio Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Przepis na danie z kaszą manną: ciasto budyniowe z kaszą manną
Składniki:
CIASTO KRUCHE
- 100g mąki pszennej
- 50g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
MASA
- 2 jajka
- 1 białko
- 80g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny
- 200g kwaśnej śmietany 18
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- szczypta soli
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem
- spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić
MASA
- żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając
- gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji
- do masy wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników
- do białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę
- pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać
- gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec w 180 stopniach przez około 40 minut
- ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty
- ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce