BIO Kasza Manna BIO Planet 500 g

BIO Kasza Manna BIO Planet 500 g

9,45 zł

(1,89 zł /100 g)

Brutto
70CC-3526E
  • ekologiczna kasza manna 
  • bez konserwantów, bez pestycydów, bez sztucznych nawozów 
  • BIO bezpieczna i pyszna kasza manna!
  • znakomita do deserów i puddingów

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna kasza manna BIO Planet - najlepsza do deserów i do dań na słodko!

Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu puddingów i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do zup, ciast, wypieków i zapiekanek.

Twoja nowa EKO kasza!

Jeśli jesteś fanem kaszy manny, to ekologiczna kasza manna będzie znakomitym wyborem! Dlaczego? Cały proces uprawy i produkcji podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologii. Oznacza to, że produkt na żadnym etapie nie może mieć kontaktu ze sztucznymi nawozami, z chemicznymi opryskami i sztucznymi środkami ochrony roślin. Pszenica uprawiana jest z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych metod, z poszanowaniem środowiska. Potwierdza to symbol zielonego liścia - certyfikat BIO! Dzięki niemu masz pewność, że kasza manna jest ekologiczna, bezpieczna i przez to bardzo pyszna!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Do czego wykorzystać BIO kaszę manną?

Kasza manna jest bardzo wszechstronna i zyskuje na popularności! Do czego możesz użyć ekologiczną kaszę manną? 

  • do zup mlecznych
  • znakomicie zastępuje w diecie ziemniaki
  • do ciast i deserów 
  • znakomita jako posiłek dla dzieci!

Kasza manna - właściwości

  • jest bardzo lekkostrawna, dlatego polecana jest dla osób z chorobami układu pokarmowego 
  • jest bogatym źródłem białka, które jest głównym budulcem mięśni 
  • zawiera znaczne ilości witaminy B, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego 
  • 100 g kaszy manny pokrywa około 10 proc. dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej na te składniki mineralne

Kasza manna - szybkie gotowanie to szybkie danie!

Jak przygotować pyszną kaszkę manną na mleku? To bardzo proste! Najpierw trzeba zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszy. Gotować 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowe! Smacznego! 

BIO kasza manna BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: kasza manna* (zawiera gluten) 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1536 kJ / 362 kcal;Tłuszcz - 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g;Węglowodany - 77 g, w tym cukry - 0,1 g;Białko - 8,7 g;Sól - 0,03 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska;Certyfikat bio: jest;Kraj pochodzenia składników: Polska;WEGETARIAŃSKI
  • ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 gramów.
  • Producent: Bio Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Przepis na danie z kaszą manną: ciasto budyniowe z kaszą manną

Składniki:

CIASTO KRUCHE

  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko

MASA

  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 80g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny
  • 200g kwaśnej śmietany 18
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE

  • mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
  • tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem
  • spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach
  • podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić

MASA 

  • żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając
  • gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji
  • do masy wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników
  • do białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę
  • pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać
  • gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec w 180 stopniach przez około 40 minut
  • ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty
  • ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce