BIO Amarantus BIO Planet 500 g

BIO Amarantus BIO Planet 500 g

16,08 zł

(3,21 zł /100 g)

Brutto
2BC6-5776F
  • ekologiczny amarantus marki BIO Planet
  • idealny do owsianki, ciast, zup
  • wolny od pestycydów i zanieczyszczeń (100% ekologiczny)
  • jest bogatym źródłem błonnika, białka, witamin

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczny amarantus marki BIO Planet - opakowanie 0,5 kg

Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych. Charakteryzuje się bardzo bogatą wartością odżywczą. Amarantus można spożywać na wiele sposobów. Można go gotować, piec, dusić, a także dodawać do sałatek, zup, owsianek i innych potraw. Amarantus jest również dobrym zamiennikiem ryżu, makaronu i płatków zbożowych.

Ekologiczny amarantus - ekoLOGICZNY wybór

  • jest wolny od pestycydów i innych zanieczyszczeń.
  • jest uprawiany w sposób bardziej zrównoważony niż amarantus konwencjonalny.
  • ma lepszy smak i aromat niż amarantus konwencjonalny.

Właściwości zdrowotne amarantusa

Amarantus jest dobrym źródłem białka. Białko jest niezbędne do budowy i utrzymania zdrowych mięśni, kości i tkanek. Zawiera dużo błonnika. Błonnik pomaga regulować trawienie i zapobiegać zaparciom. Dostarcza organizmowi witamin: A, C, E, K, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Amarantus jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Amarantus BIO - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: amarantus* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1692 kJ / 401 kcal; Tłuszcz - 6,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5 g; Węglowodany - 66 g w tym cukry - 1,7 g; Białko - 15 g; Sól - 0 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Indie; Kraj pochodzenia składników: Indie; WEGETARIAŃSKI
  • Zawartość opakowania: 500 g
  • Producent: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Przepis z amarantusem - sernik na zimno z marakują

  • 70 g białego sezamu
  • 40 g amarantusa
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 30 g masła

Naszykuj tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuść w rondlu łyżkę masła, wysmaruj nim boki i dno tortownicy. Po czym wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy.

Sezam i amarantus upraż na suchej patelni i przełóż do dużej miski.

Cukier wrzuć do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj delikatnie rondlem, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.

Wlej masę karmelową do ziaren i dobrze wymieszaj. Szybko wylej ją na dno tortownicy, i wyrównaj. Odstaw formę w chłodne miejsce i przygotuj masę jogurtową.

Masa jogurtowa:

  • 1 kg dobrego jogurtu greckiego
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 płatków żelatyny
  • 1 szklanka zimnej wody

Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieść razem: jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Namoczoną żelatynę dokładnie odciśnij z wody, przełóż do rondelka, rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj jogurt do żelatyny (cały czas mieszając).

Gotową masę wylej na ostudzony spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje.

Galaretka:

  • 8 marakui
  • 1/4 szklanki wody + 1 szklanka do namoczenia żelatyny
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 płatki żelatyny

Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję umyj, przekrój na pół i wyjmij z niej miąższ.

W duży rondlu zagotuj miąższ marakui razem z pestkami, 1/4 szklankę wody i cukier. Zdejmij garnek z rondla i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dokładnie ostudź masę i przelej na zastygnięty jogurtowy spód.

Zostaw w chłodzie do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj schłodzone.