BIO Amarantus BIO Planet 500 g
(3,21 zł /100 g)
- ekologiczny amarantus marki BIO Planet
- idealny do owsianki, ciast, zup
- wolny od pestycydów i zanieczyszczeń (100% ekologiczny)
- jest bogatym źródłem błonnika, białka, witamin
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczny amarantus marki BIO Planet - opakowanie 0,5 kg
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych. Charakteryzuje się bardzo bogatą wartością odżywczą. Amarantus można spożywać na wiele sposobów. Można go gotować, piec, dusić, a także dodawać do sałatek, zup, owsianek i innych potraw. Amarantus jest również dobrym zamiennikiem ryżu, makaronu i płatków zbożowych.
Ekologiczny amarantus - ekoLOGICZNY wybór
- jest wolny od pestycydów i innych zanieczyszczeń.
- jest uprawiany w sposób bardziej zrównoważony niż amarantus konwencjonalny.
- ma lepszy smak i aromat niż amarantus konwencjonalny.
Właściwości zdrowotne amarantusa
Amarantus jest dobrym źródłem białka. Białko jest niezbędne do budowy i utrzymania zdrowych mięśni, kości i tkanek. Zawiera dużo błonnika. Błonnik pomaga regulować trawienie i zapobiegać zaparciom. Dostarcza organizmowi witamin: A, C, E, K, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Amarantus jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Amarantus BIO - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: amarantus* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1692 kJ / 401 kcal; Tłuszcz - 6,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5 g; Węglowodany - 66 g w tym cukry - 1,7 g; Białko - 15 g; Sól - 0 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Indie; Kraj pochodzenia składników: Indie; WEGETARIAŃSKI
- Zawartość opakowania: 500 g
- Producent: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Przepis z amarantusem - sernik na zimno z marakują
- 70 g białego sezamu
- 40 g amarantusa
- 130 g cukru
- 2 łyżki wody różanej
- 30 g masła
Naszykuj tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuść w rondlu łyżkę masła, wysmaruj nim boki i dno tortownicy. Po czym wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy.
Sezam i amarantus upraż na suchej patelni i przełóż do dużej miski.
Cukier wrzuć do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj delikatnie rondlem, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wlej masę karmelową do ziaren i dobrze wymieszaj. Szybko wylej ją na dno tortownicy, i wyrównaj. Odstaw formę w chłodne miejsce i przygotuj masę jogurtową.
Masa jogurtowa:
- 1 kg dobrego jogurtu greckiego
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 płatków żelatyny
- 1 szklanka zimnej wody
Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieść razem: jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Namoczoną żelatynę dokładnie odciśnij z wody, przełóż do rondelka, rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj jogurt do żelatyny (cały czas mieszając).
Gotową masę wylej na ostudzony spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje.
Galaretka:
- 8 marakui
- 1/4 szklanki wody + 1 szklanka do namoczenia żelatyny
- 2 łyżki drobnego cukru
- 4 płatki żelatyny
Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję umyj, przekrój na pół i wyjmij z niej miąższ.
W duży rondlu zagotuj miąższ marakui razem z pestkami, 1/4 szklankę wody i cukier. Zdejmij garnek z rondla i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dokładnie ostudź masę i przelej na zastygnięty jogurtowy spód.
Zostaw w chłodzie do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj schłodzone.