

(3,21 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych. Charakteryzuje się bardzo bogatą wartością odżywczą. Amarantus można spożywać na wiele sposobów. Można go gotować, piec, dusić, a także dodawać do sałatek, zup, owsianek i innych potraw. Amarantus jest również dobrym zamiennikiem ryżu, makaronu i płatków zbożowych.
Amarantus jest dobrym źródłem białka. Białko jest niezbędne do budowy i utrzymania zdrowych mięśni, kości i tkanek. Zawiera dużo błonnika. Błonnik pomaga regulować trawienie i zapobiegać zaparciom. Dostarcza organizmowi witamin: A, C, E, K, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Amarantus jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Naszykuj tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuść w rondlu łyżkę masła, wysmaruj nim boki i dno tortownicy. Po czym wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy.
Sezam i amarantus upraż na suchej patelni i przełóż do dużej miski.
Cukier wrzuć do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj delikatnie rondlem, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wlej masę karmelową do ziaren i dobrze wymieszaj. Szybko wylej ją na dno tortownicy, i wyrównaj. Odstaw formę w chłodne miejsce i przygotuj masę jogurtową.
Masa jogurtowa:
Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieść razem: jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Namoczoną żelatynę dokładnie odciśnij z wody, przełóż do rondelka, rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj jogurt do żelatyny (cały czas mieszając).
Gotową masę wylej na ostudzony spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje.
Galaretka:
Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję umyj, przekrój na pół i wyjmij z niej miąższ.
W duży rondlu zagotuj miąższ marakui razem z pestkami, 1/4 szklankę wody i cukier. Zdejmij garnek z rondla i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dokładnie ostudź masę i przelej na zastygnięty jogurtowy spód.
Zostaw w chłodzie do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj schłodzone.