BIO Ekspandowana kasza jaglana BIO Planet 150 g
(6,53 zł /100 g)
- ekologiczna, ekspandowana kasza jaglana
- doskonała jako danie śniadaniowe
- pasuje do dań mięsnych i warzywnych
- produkt ekologiczny z certyfikatem BIO!
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna kasza jaglana ekspandowana - na obiad i na deser!
Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa jest gotowa do spożycia! Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami, można dodawać ją do musli, jogurtów, wypieków czy deserów. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Kasza jaglana ekspandowana BIO - z naturalnej uprawy, bez chemii!
Kasza jaglana ekspandowana posiada certyfikat BIO, co oznacza, że to produkt całkowicie bezpieczny dla Ciebie i całej rodziny. Pochodzi z upraw certyfikowanych ekologicznie, spełniających najwyższe standardy i podlegających ścisłej kontroli. Kasza jaglana BIO to produkt, który nie zawiera w sobie żadnych chemicznych nawozów, sztucznych oprysków ani modyfikowanej genetycznie żywności. Dzięki temu ma bardzo naturalny smak i zachowała wszystkie walory zdrowotne!
Kasz jaglana ekspandowana - zastosowanie w kuchni
Do czego wykorzystać kaszę orkiszową w kuchni? Okazuje się, że jest bardzo uniwersalna i powinna znaleźć się w Twojej szafce!
- znakomity dodatek do musli, jogurtów
- możesz dodać go do wypiesów, deserów i ciast
- pasuje di duszonych mięs, zapiekanek i kotletów
- posłuży do przygotowania pożywnej jaglanki
- możesz dodać ją do sałatek
- można podawać ją do duszonych dań z mięsem
Właściwości kaszy jaglanej
- zawierają bardzo dużo żelaza, które wpływa pozytywnie na stan krwi i zapobiega anemii
- dostarcza również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan
- kasza jaglana posiada w składzie krzem, spożywanie jej regularnie pozytywnie wpływa na zdrowie i piękno włosów
- jest bardzo pożywna i sycąca ze względu na wysoki poziom węglowodanów złożonych
- zawiera niewiele błonnika, dzięki czemu jest lekkostrawna
- nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby z nietolerancją glutenu
Kasza jaglana ekspandowana - dowiedz się więcej
- SKŁADNIKI: kasza jaglana* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g.: Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal;Tłuszcz - 3,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g;Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 1,4 g;Białko - 9,8 g;Sól - 0 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Ukraina; produkt WEGETARIAŃSKI;Zawartość opakowania: 400 g. lub 1000 g.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Kasza jaglana - przepis: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i wanilią
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 500g jabłek słodkich (waga po obraniu)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 400g śmietany 18
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w mleku ze szczyptą soli przez około 20 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka. Przestudzić.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z cynamonem i cukrem trzcinowym. Z cukru można zrezygnować, jeżeli jabłka są bardzo słodkie.
- Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i połowę wlać do przestudzonej kaszy jaglanej. Dokładnie wymieszać. Połowę kaszy wyłożyć na dno formy (20 x 20 cm) wysmarowanej masłem i wyrównać.
- Rozsmarować warstwę jabłek z połowy porcji, resztę kaszy i znów jabłka. Każda warstwa powinna być rozłożona równo po całej powierzchni. Na wierzch wylać waniliową śmietanę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 30 min.