BIO Ekspandowana kasza jaglana BIO Planet 150 g

BIO Ekspandowana kasza jaglana BIO Planet 150 g

9,80 zł

(6,53 zł /100 g)

Brutto
4F18-2274B_20200326135943
  • ekologiczna, ekspandowana kasza jaglana
  • doskonała jako danie śniadaniowe 
  • pasuje do dań mięsnych i warzywnych 
  • produkt ekologiczny z certyfikatem BIO!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna kasza jaglana ekspandowana - na obiad i na deser!

Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa jest gotowa do spożycia! Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami, można dodawać ją do musli, jogurtów, wypieków czy deserów. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.

Kasza jaglana ekspandowana BIO - z naturalnej uprawy, bez chemii!

Kasza jaglana ekspandowana posiada certyfikat BIO, co oznacza, że to produkt całkowicie bezpieczny dla Ciebie i całej rodziny. Pochodzi z upraw certyfikowanych ekologicznie, spełniających najwyższe standardy i podlegających ścisłej kontroli. Kasza jaglana BIO to produkt, który nie zawiera w sobie żadnych chemicznych nawozów, sztucznych oprysków ani modyfikowanej genetycznie żywności. Dzięki temu ma bardzo naturalny smak i zachowała wszystkie walory zdrowotne!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Kasz jaglana ekspandowana - zastosowanie w kuchni

Do czego wykorzystać kaszę orkiszową w kuchni? Okazuje się, że jest bardzo uniwersalna i powinna znaleźć się w Twojej szafce! 

  • znakomity dodatek do musli, jogurtów
  • możesz dodać go do wypiesów, deserów i ciast
  • pasuje di duszonych mięs, zapiekanek i kotletów
  • posłuży do przygotowania pożywnej jaglanki
  • możesz dodać ją do sałatek
  • można podawać ją do duszonych dań z mięsem

Właściwości kaszy jaglanej

  • zawierają bardzo dużo żelaza, które wpływa pozytywnie na stan krwi i zapobiega anemii 
  • dostarcza również witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan
  • kasza jaglana posiada w składzie krzem, spożywanie jej regularnie pozytywnie wpływa na zdrowie i piękno włosów
  • jest bardzo pożywna i sycąca ze względu na wysoki poziom węglowodanów złożonych
  • zawiera niewiele błonnika, dzięki czemu jest lekkostrawna
  • nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby z nietolerancją glutenu

Kasza jaglana ekspandowana - dowiedz się więcej

  • SKŁADNIKI: kasza jaglana* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g.: Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal;Tłuszcz - 3,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g;Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 1,4 g;Białko - 9,8 g;Sól - 0 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Ukraina; produkt WEGETARIAŃSKI;Zawartość opakowania: 400 g. lub 1000 g.
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A.,Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Kasza jaglana - przepis: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i wanilią

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 500g jabłek słodkich (waga po obraniu)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 400g śmietany 18
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  1. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w mleku ze szczyptą soli przez około 20 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka. Przestudzić.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z cynamonem i cukrem trzcinowym. Z cukru można zrezygnować, jeżeli jabłka są bardzo słodkie.
  3. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i połowę wlać do przestudzonej kaszy jaglanej. Dokładnie wymieszać. Połowę kaszy wyłożyć na dno formy (20 x 20 cm) wysmarowanej masłem i wyrównać.
  4. Rozsmarować warstwę jabłek z połowy porcji, resztę kaszy i znów jabłka. Każda warstwa powinna być rozłożona równo po całej powierzchni. Na wierzch wylać waniliową śmietanę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 30 min.