

(2,72 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także BLIK i One to Click
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna kasza, niepodpalana i w 100% bezglutenowa, stanowi idealny dodatek do dań obiadowych, gulaszów oraz pasztetów. Doskonale sprawdza się w kuchni, szczególnie dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu, oferując pełną wartość odżywczą bez konieczności poddawania obróbce cieplnej.
Kasza gryczana niepalona to świetny dodatek do obiadów. Jeśli ma dla Ciebie znaczenie to, co wrzucasz na talerz, czytasz składniki produktów i dbasz o jakość spożywanych posiłków, kasza spełni Twoje wymagania. Posiada certyfikat BIO, jest w 100% ekologiczna, bez konserwantów, sztucznych dodatków, zapewnia zdrowy i pożywny posiłek. Gryka, z której wytworzono kaszę gryczaną niepaloną, rosła na ekologicznych uprawach, poddawanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości upraw.
Gryka nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób, które nie mogą spożywać tego białka. Dlaczego warto mimo wszystko kupować kaszę gryczaną bezglutenową? Producenci żywności bezglutenowej nie mają w swoich magazynach produktów z glutenem, dlatego kasza gryczana ani żaden inny produkt nie zostanie zanieczyszczony glutenem, w przeciwieństwie do magazynów, w których leżą produkty z glutenem. To kasza świetna dla: osób z celiakią, osób z nietolerancją i alergią na gluten, osób stosujących z innych powodów dietę eliminującą gluten.
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się, co to znaczy, że kasza gryczana jest niepalona? Już wyjaśniamy. Kasza gryczana niepalona, po wyłuskaniu, jest tylko suszona, nie jest natomiast poddawana obróbce cieplnej. Kasza niepalona ma jasną, żółtozielonkawą barwę i jest delikatna, łagodna w smaku. Kasza palona ma mniej wartości odżywczych, bo traci witaminy i minerały w wyniku obróbki cieplnej.
Kasza gryczana, szczególnie niepalona, ma wiele właściwości odżywczych. Jakich?
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną wrzucić do rondelka i chwilę podgrzewać, aż zacznie wydawać przyjemny aromat. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Po 10 minutach gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gdy kasza jest miękka i wchłonęła cały bulion dodać miód, orzeszki, olej sezamowy i pietruszkę. Wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku. Smacznego!
*Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska; “Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014;