

(2,99 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna mąka amarantusowa otrzymywana jest z ziaren amarantusa. Nadaje wypiekom lekko orzechowy smak. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Polecamy do ciast, ciasteczek, słodkich naleśników, racuchów, makaronów oraz jako cenny dodatek do chleba. Jest bardzo zdrową mąką - zawiera znaczne ilości białka i żelaza. To świetna mąka która zastąpi klasyczną, białą pszenną mąkę.
Mąka ekologiczna amarantusowa to mąka pozyskiwana z nasion szarłatu rosnących na uprawach w 100% ekologicznych, ściśle kontrolowanych i spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa ekologicznego. Nie stosuje się na nich sztucznych oprysków, chemicznych nawozów, stosuje się tylko naturalne metody uprawy. Kontroli pod kątem ekologii podlega też proces produkcji mąki. Wybierając ekologiczną mąkę amarantusową masz pewność, że to bezpieczny produkt, dzięki któremu przygotujesz pyszne wypieki i dania. Jakie? O tym przeczytasz w kolejnym akapicie.
Mąka amarantusowa szczególnie nadaje się do wypieków słodkich - ciast, ciasteczek, deserów, naleśników, placków, racuchów. To dlatego, że ekologiczna mąka z amarantusa ma lekko słodkawy, orzechowy smak. Musisz jednak pamiętać, że ciasto z mąki amarantusowej nie zawiera glutenu i nie będzie tak zwarte jak z mąki klasycznej, będzie bardziej kruche. Sprawdzi się idealnie do ciast, które nie rosną. Jeśli chcesz przygotować "rosnące" ciasto - dodaj do mąka amarantusowej nieco mąki glutenowej, na przykład pszennej.
Mąka ze szkarłatu, czyli popularnego amarantusa, jest bardzo zdrowa. To jedna z najzdrowszych odmian mąki, która na szczęście, zyskuje na popularności. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, więc powinni ją stosować weganie i wegetarianie. Dania z dodatkiem amarantusa zalecane są dla diabetyków – amarantus ma niski indeks glikemiczny i zawiera cukry złożone, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Potrawy z mąki z amarantusem są sycące, ale są niskokaloryczne. Mąka z amarantusa ma dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. Amarantus jest bogatym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy B. To najlepsza mąka dla kobiet w ciąży, bo amarantus dostarcza organizmowi dużo kwasu foliowego, który musza przyjmować kobiety w ciąży,
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego. :)