BIO Mąka z Ciecierzycy BIO Planet 400 g

BIO Mąka z Ciecierzycy BIO Planet 400 g

10,90 zł

(2,72 zł /100 g)

Brutto
8119-1777A
  • EKO mąka z ciecierzycy 
  • produkt bezpieczny, bez konserwantów
  • jedna z najzdrowszych odmian mąki 
  • zawiera mnóstwo błonnika, antyoksydantów i witamin
  • w opisie przepis na danie z mąki z ciecierzycy

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna mąka z ciecierzycy - najzdrowsza mąka do Twojej kuchni

Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Polecamy do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników, zwanych socca. Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym doskonała również do zagęszczania zup i sosów. Jest przy tym bardzo zdrowa i przejęła od ciecierzycy wszystkie właściwości zdrowotne! 

Mąka z ciecierzycy - jak wpłynie na Twój organizm?

Ciecierzyca ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, które oczywiście są w mące z ciecierzycy. Zobacz, co zawiera i jak pozytywnie wpłynie na Twój organizm mąka z ciecierzycy. 

  • BŁONNIK - poprawia perystaltykę jelit, usprawnia działanie układu pokarmowego 
  • AMINOKWASY - zawiera egzogenne aminokwasy, których nie wytwarzamy w organizmie, musimy dostarczyć je w pożywieniu 
  • WĘGLOWODANY - zawiera dobre, złożone węglowodany, które na dłużej dodają energii, wolniej rozkładają się w organizmie, nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi
  • ANTYOKSYDANTY - usuwają z organizmu wolne rodniki, przyczyniając się do poprawy odporności 
  • WITAMINA A - wpływa na proces widzenia, wzmacnia układ immunologiczny, może zapobiegać rozwojowi nowotworów
  • WITAMINA C - wzmacnia odporność, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
  • WITAMINA E - Działa na układ odpornościowy  i wpływa na  procesy metaboliczne. Ogranicza gromadzenie się tłuszczów, co pozytywnie wpływa na prewencje chorób metabolicznych

EKO MĄKA - z serca natury

Mąka z ciecierzycy to mąka ekologiczna. Potwierdza to certyfikat BIO. Co on oznacza? Mąka pochodzi z ciecierzycy rosnącej na ekologicznych uprawach, gdzie stosuje się wyłącznie naturalne, ekologiczne metody uprawy. Produkt nie zawiera chemicznych oprysków, sztucznych nawozów, GMO. Do mąki nie są dodawane żadne konserwanty, ulepszacze i inne substancje. Mąka BIO z ciecierzycy zawiera znacznie więcej witamin i minerałów niż klasyczna odmiana tego produktu. 

sklep ze zdrową żywnością białystok

BIO makaron z ciecierzycy BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: mąka z ciecierzycy* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1417 kJ / 337 kcal;Tłuszcz - 5,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g; Węglowodany - 44 g w tym cukry - 2,3 g; Białko - 19 g; Sól - 0,09 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Turcja; WEGETARIAŃSKI
  • ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 g.
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Mąka z ciecierzycy przepis: Placki z mąki z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek – ok. 1/6 główki kapusty
  • garść mrożonego groszku
  • garam masala
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, dodajemy sól i garam masalę do smaku.
  2. Odstawiamy na ok. 1 godz.
  3. Bardzo drobno siekamy kapustę i cebulę, marchew trzemy na tarce.
  4. Po godzinie mieszamy warzywa z ciastem.
  5. Smażymy placki na rozgrzanym oleju, po usmażeniu wykładamy na papierowe ręczniki.