BIO Mąka z Ciecierzycy BIO Planet 400 g
(2,72 zł /100 g)
- EKO mąka z ciecierzycy
- produkt bezpieczny, bez konserwantów
- jedna z najzdrowszych odmian mąki
- zawiera mnóstwo błonnika, antyoksydantów i witamin
- w opisie przepis na danie z mąki z ciecierzycy
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna mąka z ciecierzycy - najzdrowsza mąka do Twojej kuchni
Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Polecamy do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników, zwanych socca. Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym doskonała również do zagęszczania zup i sosów. Jest przy tym bardzo zdrowa i przejęła od ciecierzycy wszystkie właściwości zdrowotne!
Mąka z ciecierzycy - jak wpłynie na Twój organizm?
Ciecierzyca ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, które oczywiście są w mące z ciecierzycy. Zobacz, co zawiera i jak pozytywnie wpłynie na Twój organizm mąka z ciecierzycy.
- BŁONNIK - poprawia perystaltykę jelit, usprawnia działanie układu pokarmowego
- AMINOKWASY - zawiera egzogenne aminokwasy, których nie wytwarzamy w organizmie, musimy dostarczyć je w pożywieniu
- WĘGLOWODANY - zawiera dobre, złożone węglowodany, które na dłużej dodają energii, wolniej rozkładają się w organizmie, nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi
- ANTYOKSYDANTY - usuwają z organizmu wolne rodniki, przyczyniając się do poprawy odporności
- WITAMINA A - wpływa na proces widzenia, wzmacnia układ immunologiczny, może zapobiegać rozwojowi nowotworów
- WITAMINA C - wzmacnia odporność, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
- WITAMINA E - Działa na układ odpornościowy i wpływa na procesy metaboliczne. Ogranicza gromadzenie się tłuszczów, co pozytywnie wpływa na prewencje chorób metabolicznych
EKO MĄKA - z serca natury
Mąka z ciecierzycy to mąka ekologiczna. Potwierdza to certyfikat BIO. Co on oznacza? Mąka pochodzi z ciecierzycy rosnącej na ekologicznych uprawach, gdzie stosuje się wyłącznie naturalne, ekologiczne metody uprawy. Produkt nie zawiera chemicznych oprysków, sztucznych nawozów, GMO. Do mąki nie są dodawane żadne konserwanty, ulepszacze i inne substancje. Mąka BIO z ciecierzycy zawiera znacznie więcej witamin i minerałów niż klasyczna odmiana tego produktu.
BIO makaron z ciecierzycy BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: mąka z ciecierzycy* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1417 kJ / 337 kcal;Tłuszcz - 5,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g; Węglowodany - 44 g w tym cukry - 2,3 g; Białko - 19 g; Sól - 0,09 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Turcja; WEGETARIAŃSKI
- ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 g.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Mąka z ciecierzycy przepis: Placki z mąki z ciecierzycy
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek – ok. 1/6 główki kapusty
- garść mrożonego groszku
- garam masala
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, dodajemy sól i garam masalę do smaku.
- Odstawiamy na ok. 1 godz.
- Bardzo drobno siekamy kapustę i cebulę, marchew trzemy na tarce.
- Po godzinie mieszamy warzywa z ciastem.
- Smażymy placki na rozgrzanym oleju, po usmażeniu wykładamy na papierowe ręczniki.