BIO Kasza Jęczmienna BIO Planet 500 g
(1,37 zł /100 g)
- w 100% ekologiczna kasza jęczmienna
- bez GMO, bez sztucznych nawozów, bez konserwantów
- znakomita do dań mięsnych, do zup, sosów i deserów
- w opisie znajdziesz pomysł na danie z kaszą!
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna kasza jęczmienna BIO Planet w opakowaniu 500 gramów
Ekologiczna kasza jęczmienna otrzymana z obłuszczonego ziarna jęczmienia. Doskonała jako dodatek do zup, np. w słynnym polskim krupniku oraz jako składnik drugich dań w połączeniu z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Pyszna i bezpieczna, bo naturalna! BIO KASZA
Kasza jęczmienna BIO Planet to produkt ekologiczny, co potwierdza certyfikat BIO. Oznacza to, że proces uprawy i produkcji jest ściśle kontrolowany przez jednostkę certyfikującą, jest prowadzony w sposób zrównoważony i najbardziej przyjazny środowisku. Kasza spełnia najwyższe standardy jakości ekologicznej! Produkt na żadnym etapie nie miał kontaktu ze sztucznymi nawozami, opryskami ani z GMO. To kasza bezpieczna, w 100% ekologiczna, która ma bardzo naturalny, prawdziwy smak!
Właściwości kaszy jęczmiennej
Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej ma korzystne właściwości dla organizmu. Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?
- jest bogatym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit
- zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy E, A oraz K
- ma w sobie dużo selenu, który chroni komórki nerwowe i mięsień sercowy przed stresem oksydacyjnym
- ma bardzo niski indeks glikemiczny
- jest źródłem beta-glukanów, które przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego
Kasza jęczmienna BIO Planet - sposób przygotowania
Uprzednio wypłukaną kaszę należy gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.
Do czego używać BIO kaszy jęczmiennej?
- znakomita do dań mięsnych
- świetnie pasuje do sałatek
- nadaje się idealnie do zup i sosów
- wykorzystasz ją także do pysznych deserów
BIO kasza jęczmienna - dodatkowe informacje
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1414 kJ / 335 kcal, Tłuszcz - 2,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g, Węglowodany - 63 g w tym cukry - 5,6 g, Białko - 11 g, Sól - 0,05 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska, Certyfikat bio: jest, Kraj pochodzenia składników: Polska, WEGETARIAŃSKI
- ZAWARTOŚĆ OPAKOAWNIA: 500 gramów.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A, Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
PRZEPIS NA: Danie z kaszą jęczmienną - zupa z maślaków z kaszą jęczmienną
Składniki:
- 1 cebula
- 500 g oczyszczonych maślaków
- 4 łyżki masła
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 700 g bulionu warzywnego
- 1 ekologiczny liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz, majeranek
Na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w talarki maślaki. Podsmażać ok 5 min. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i podsmażać jeszcze ok 2 minut. Grzyby zalać bulionem, wsypać kaszę i gotować ok 20 minut. Na koniec gotowania wsypać suszony majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Pozostawić pod przykryciem. Zupę można zabielić śmietaną. Smacznego!