

(3,19 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna mąka uzyskana poprzez zmielenie nieoczyszczonych ziaren gryki, tzn. nie pozbawionych zewnętrznych fragmentów ziarna (okrywy owocowo-nasiennej) należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. Najczęściej stosowana do wyrobu ciasta naleśnikowego, makaronu, klusek, placków oraz przy wypieku blinów. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.
Mąka ekologiczna to mąka pozyskiwana z gryki rosnącej na uprawach w 100% ekologicznych, ściśle kontrolowanych i spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa ekologicznego. Nie stosuje się na nich sztucznych oprysków, chemicznych nawozów, stosuje się tylko naturalne metody uprawy. Kontroli pod kątem ekologii podlega też proces produkcji mąki. Wybierając ekologiczną mąkę gryczaną masz pewność, że to bezpieczny produkt, dzięki któremu przygotujesz pyszne wypieki i dania. Jakie? O tym przeczytasz w kolejnym akapicie.
Mąka gryczana pełnoziarnista jest, wbrew pozorom, bardzo uniwersalna. Nadaje się świetnie do wypieków na słodko, jak i wypieków wytrwanych. Idealnie sprawdzi się do zrobienia pysznych, domowych naleśników, możesz ją wykorzystać też do upieczenia chleba. Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej będzie miał dodatkowy walor smakowy, właśnie dzięki mące. Piekarze wykorzystują ją do wypieczenia pysznych bułeczek gryczanych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do innych mąk i mieszanek do wypieku.
Mąka gryczana pełnoziarnista to jedna z najzdrowszych mąk. Dzięki niej wszystkie wypieki będą znacznie zdrowszy niż te upieczone z klasycznej mąki pszennej. Ma niski indeks glikemiczny, jest więc polecana osobom z cukrzycą. Jest bardzo bogatym źródłem bardzo wartościowego białka. Zawiera dużo błonnika, który bardzo poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Dzięki zawartości magnezu wspomaga regenerację mięśni, w tym mięśnia sercowego. Mąka gryczana pozytywnie wpływa na układ krążenia, zawiera bardzo dużo fosforu, cynku i witaminy B. Chroni przed wolnymi rodnikami, chroni DNA przed uszkodzeniami i zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, dzięki obecności związków antyoksydacyjnych - polifenoli
Składniki (na 9 bułek):
Przygotowanie: