BIO Mąka Gryczana pełnoziarnista BIO Planet 500 g

BIO Mąka Gryczana pełnoziarnista BIO Planet 500 g

15,95 zł

(3,19 zł /100 g)

Brutto
CC41-4571A
  • ekologiczna mąka gryczana pełnoziarnista
  • jedna z najzdrowszych odmian mąki
  • nadaje się do wypieku zdrowego, pełnowartościowego chleba
  • można używać ją do naleśników i bułeczek 
  • w opisie znajdziesz przepis na bułeczki z mąką gryczaną

sklep ze zdrową żywnością białystok 

Ilość

  Paczkomat 11,99 zł / Orlen Paczka 7,99 zł / Kurier InPost 13,99 zł / DPD 12,16 zł

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!

  Bezpieczne płatności BLIK, kartą

a także odroczone i ratalne

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna mąka gryczana pełnoziarnista - bardzo zdrowa i znakomita do pełnoziarnistych wypieków

Ekologiczna mąka uzyskana poprzez zmielenie nieoczyszczonych ziaren gryki, tzn. nie pozbawionych zewnętrznych fragmentów ziarna (okrywy owocowo-nasiennej) należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. Najczęściej stosowana do wyrobu ciasta naleśnikowego, makaronu, klusek, placków oraz przy wypieku blinów. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami. 

EKOlogiczna mąka gryczana - naturalnie zdrowa i pyszna

Mąka ekologiczna to mąka pozyskiwana z gryki rosnącej na uprawach w 100% ekologicznych, ściśle kontrolowanych i spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa ekologicznego. Nie stosuje się na nich sztucznych oprysków, chemicznych nawozów, stosuje się tylko naturalne metody uprawy. Kontroli pod kątem ekologii podlega też proces produkcji mąki. Wybierając ekologiczną mąkę gryczaną masz pewność, że to bezpieczny produkt, dzięki któremu przygotujesz pyszne wypieki i dania. Jakie? O tym przeczytasz w kolejnym akapicie. 

Do czego używać mąki gryczanej pełnoziarnistej?

Mąka gryczana pełnoziarnista jest, wbrew pozorom, bardzo uniwersalna. Nadaje się świetnie do wypieków na słodko, jak i wypieków wytrwanych. Idealnie sprawdzi się do zrobienia pysznych, domowych naleśników, możesz ją wykorzystać też do upieczenia chleba. Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej będzie miał dodatkowy walor smakowy, właśnie dzięki mące. Piekarze wykorzystują ją do wypieczenia pysznych bułeczek gryczanych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do innych mąk i mieszanek do wypieku. 

Mąka gryczana pełnoziarnista - właściwości

Mąka gryczana pełnoziarnista to jedna z najzdrowszych mąk. Dzięki niej wszystkie wypieki będą znacznie zdrowszy niż te upieczone z klasycznej mąki pszennej. Ma niski indeks glikemiczny, jest więc polecana osobom z cukrzycą. Jest bardzo bogatym źródłem bardzo wartościowego białka. Zawiera dużo błonnika, który bardzo poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Dzięki zawartości magnezu wspomaga regenerację mięśni, w tym mięśnia sercowego. Mąka gryczana pozytywnie wpływa na układ krążenia, zawiera bardzo dużo fosforu, cynku i witaminy B. Chroni przed wolnymi rodnikami, chroni DNA przed uszkodzeniami i zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, dzięki obecności związków antyoksydacyjnych - polifenoli 


Mąka gryczana pełnoziarnista BIO Planet - dodatkowe informacje

  • Składniki: mąka gryczana pełnoziarnista* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 323 kcal(1351 KJ); białko-4,7 g; węglowodany-72,8 g; tłuszcz-0,8 g
  • Zawartość opakowania 500 g. lub 1000 g.
  • Produkt Rolnictwa Ekologicznego.
  • Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok 

Mąka gryczana przepis: Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną

Składniki (na 9 bułek): 

  • 500 g mąki pszennej 550
  • 50 g mąki gryczanej 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 150 g letniego mleka
  • 100 g letniej wody
  • 30 g masła
  • 30 g nasion ostropestu
  • 1 jajko

Przygotowanie: 

  1. Rozpuść w wodzie sól. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukremu, zalej odrobiną mleka i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie na patelni roztop masło.
  2. Do dużej miski przesiej obie mąki i je wymieszaj. Dodaj wodę z solą, jajko, mleko, oraz rozpuszczone drożdże z cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Wtedy dodaj roztopione masło i kontynuuj wyrabianiej, do czasu całkowitego wchłonięcia się masła.
  3. Wyłóż ciasto na blat roboczy i uformuj z niego kulę. Przełóż kulę ciasta do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na 2 godziny. Mniej więcej do podwojenia się jego objętości.
  4. Podziel ciasto na 9 równych części (po około 105 g). Każdą z nich rozpłaszcz, następnie utwórz kulkę formując sakiewkę. Rozpłaszczenie i formowanie powtórz. Po powtórnym uformowaniu kulki, obtocz ją w mące i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu bułek przykryj je i odstaw w cieple do powtórnego wyrastnia, tym razem na 20 - 30 minut.
  5. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. W czasie, gdy się nagrzewa, podziel bułki na pół, dociskając do samego końca skrobką, lub patyczkiem do szaszłyków albo tępą stronę grubego noża.
  6. Wstaw blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, piecz 12 - 14 minut. Od 12. minuty pieczenia obserwuj bułki, aby zanadto się nie przypiekły.
  7. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.