BIO Amarantus Ekspandowany 150 g BIO Planet

BIO Amarantus Ekspandowany 150 g BIO Planet

11,90 zł

(7,93 zł /100 g)

Brutto
BC88-89666
  • ekologiczny amarantus ekspandowany 
  • gotowy do spożycia 
  • bardzo pożywny (jedno z najbardziej pożywnych zbóż na świecie)
  • dodatek do kotletów, dobry jako panierka
  • odpowiedni dla wegan i wegetarian

sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczny, BIO amarantus ekspandowany - bardzo pożywny i praktyczny w kuchni!

Amarantus ekspandowany to jedno z najbardziej pożywnych roślin. Jest gotowy do bezpośredniego spożycia, stanowi bardzo bogate źródło białka. Amarantus BIO Planet rośnie na ekologicznych uprawach, jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. W opisie znajdziesz przepis na wykorzystanie produktu!

Co to jest amarantus ekspandowany? 

Amarantus ekspandowany to amarantus poddany specjalnej obróbce, tak zwanej ekstruzji. Nasiona są poddawane wpływowi raz niskiej, raz wysokiej temperatury pod wysokim ciśnieniem, co powoduje zwiększenie ich objętości, "wybuchanie". Dzięki temu amarantus ekspandowany jest gotowy do spożycia, bez żadnej dodatkowej obróbki. 

Do czego używać amarantus ekspandowany?

Amarantus ekspandowany z racji tego, że jest gotowy do spożycia, bez konieczności dodatkowej obróbki, jest w kuchni bardzo uniwersalny! Do czego go można wykorzystać? To znakomity zagęszczacz do kotletów warzywnych i strączkowych, idealny jako panierka, do pieczenia ciast i chleba, dodatek do musli, posypka do deserów i sałatek. 

Ekologiczny amarantus najwyższej jakości!

Amarantus marki BIO Planet jest ekologiczny. Oznacza to, że to produkt całkowicie bezpieczny. Nie zawiera żadnych pestycydów, herbicydów, chemicznych środków ochrony roślin. Amarantus rósł na uprawach ekologicznych, podlegających ścisłej kontroli, spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa ekologicznego. Masz pewność, że to produkt BIO, bezpieczny i bez chemii!

Amarantus - właściwości zdrowotne

Amarantus to bardzo zdrowa i pożywna roślina. Ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla diabetyków. Zawiera cukry złożone, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Potrawy z amarantusa mają mniej kalorii, a są bardzo sycące, dlatego powinny go wybierać osoby, które chcą się odchudzać. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, ta roślina poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego (niweluje wzdęcia, zaparcia, poprawia trawienie). Nasiona amarantusa są bogatym źródłem witaminy B, a także wapnia i magnezu. 


Dodatkowe informacje

  • Składniki: amarantus ekspandowany* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)                                                                                 
  • Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1879 kJ / 445 kcal; Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g; Węglowodany - 76 g, w tym cukry - 0 g; Białko - 17 g; Sól -  0 g
  • Informacja alergenna:  Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • Szczegóły: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Indie
  • PRODUKT WEGETARIAŃSKI
  • Zawartość opakowania: 100 g.
  • Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Amarantus ekspandowany - przepisy

Ciasteczka orkiszowe z dynią i aronią.

  • Składniki SUCHE: 1 szklanka mąki orkiszowej, 1/2 szkl amarantusa ekspandowanego, przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 2/3 łyżeczki imbiru,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki sody, dla dzieci z pełnym uzębieniem: garść pokruszonych orzechów
  • Składniki MOKRE: 3/4 szklanki purée z dyni/jabłka*, 2 łyżki oleju np z prestek winogron, ryżowy, banan, bardzo słodka mała gruszka (obrana), 1 łyżka syropu ryżowego/klonowego (2 łyżki żeby były bardzo słodkie, 1/2 szklanki aronii
  • Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180 C na termoobiegu. W dużej misce połącz suche składniki, a mokre zmiksuj w blenderze. Dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając łyżką. Kiedy tylko składniki się połączą wsyp aronię i delikatnie wmieszaj ją w ciasto. Przy pomocy 2 łyżeczek nakładać (1 nabieramy ciasto, a 2 zdejmujemy ciasto) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 C na termoobiegu. Delikatnie się zrumienią.

Pure z dyni/jabłka

Owoc umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne. Spory kawałek dyni wrzuć do garnka do wrzącej wody (troszkę wody - cała dynia nie powinna być nawet zasłonięta) i dusić około 5 minut. Ugnieść widelcem lub zblendować i odmierzyć 2 łyżki. Tak samo postępujemy z jabłkiem.

Kotlety z indyka z amarantusem

  • Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka, 1 jajko, 8 łyżek amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki płatków owsianych, przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione
  • Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Uformuj kotleciki (wychodzi około 18 sztuk z całej masy). Piecz w 200 stopniach około 20 minut. Po 10-12 minutach przekręć kotlety na drugą stronę. Podawać je można dosłownie do wszystkiego, nawet jeść na zimno na kanapce. Pycha!

Sałatka piękności

  • Składniki: 1 kiwi, 1 mandarynka, 1 małe jabłko, 10 migdałów, 1 łyżeczka pestek dyni, 4 łyżki amarantusa ekspandowanego, 3 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki opcjonalnie
  • Przygotowanie: Owoce pokrój dowolnie i wrzuć do miseczki, dodaj pestki, migdały i amarantus. Zalej jogurtem/kefirem/maślanką jeśli lubisz.