BIO Mąka Ryżowa Pełnoziarnista BIO Planet 500 g
(2,18 zł /100 g)
- ekologiczna mąka ryżowa pełnoziarnista
- najlepsza mąka do słodkich wypieków
- można ją mieszać z innymi mąkami
- bezglutenowa mąka
- w opisie przepis na banany w cieście z mąki ryżowej po chińsku!
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna mąka ryżowa - delikatna i najlepsza do wypieków
Ekologiczna mąka ryżowa jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna ryżu. Ma lekko słodkawy smak, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkich wypieków - chleba, ciast, ciastek oraz deserów, naleśników, placków i kotletów. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Jest bezglutenowa, dlatego mogą ją jeść osoby z celiakią.
Ekologiczna mąka ryżowa - 100% EKO!
Mąka ekologiczna to mąka wysokiej jakości uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, regulatorów wzrostu, dodatków do pasz. To mąka bezpieczna, bogata w substancje odżywcze, zawierająca więcej witamin, minerałów i innych cennych składników, niż mąka otrzymana w konwencjonalny sposób. Nie dostarcza żadnych toksycznych substancji chemicznych i jest gwarantem dobrego, naturalnego smaku, pozbawionego takich dodatków, jak np. wzmacniacze smaku.
Co warte podkreślenia, mąka ekologiczna jest produkowana bez użycia organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz nie jest poddawana promieniowaniu jonizującemu.
Mąka ryżowa - do czego można używać
- znakomita do przygotowania dań kuchni azjatyckiej, m.in. makaronu ryżowego
- świetnie zagęszcza sosy i zupy
- nadaje się do panierowania np. kotletów
- pasuje do dań, w których używa się mleka i jak, np. naleśników, placków
- do tarty, ciasteczek, muffinek - przygotowane z użyciem mąki ryżowej są lżejsze
- super sprawdzi się jako składnik sosu beszamelowego
Mąka bez glutenu? Mąka ryżowa!
Nie możesz lub nie chcesz jeść glutenu? Szukasz mąki bezglutenowej? Mąka ryżowa to z natury mąka, która nie zawiera glutenu. To świetny wybór dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu. Z mąki ryżowej możesz skorzystać także, jeśli sam postanowiłeś/postanowiłaś wykluczyć gluten ze swojej diety. Mąka ryżowa jest dodatkowo bardzo bogatym źródłem błonnika, który usprawnia pracę naszych jelit i ułatwia wypróżnianie.
Kilka ważnych faktów o mące ryżowej
- mąka ryżowa z racji tego, że nie zawiera glutenu, nie jest tak klejąca jak klasyczna mąka
- ciasto z mąki ryżowej może być bardziej kruche
- jeśli zmieniamy w przepisie mąkę pszenną na ryżową - należy dodać 3/4 porcji wskazanej w przepisie
Dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: mąka ryżowa pełnoziarnista* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1508 kJ / 356 kcal; Tłuszcz - 2,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g; Węglowodany - 74 g, w tym cukry - 0,9 g; Białko - 7,9 g; Sól - 0,02 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Włochy; WEGETARIAŃSKI
- Zawartość opakowania: 500 g.: Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Mąka ryżowa przepis - banany w cieście po chińsku
Składniki: (4 porcje)
- 4 duże, dojrzałe banany,
- trochę soku z cytryny,
- 50 g mąki owsianej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki wody,
- 4 łyżki jasnego brązowego cukru,
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Banany obrać, pokroić na 3 części każdy, skropić sokiem z cytryny.
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza cukrem i dolać tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Kawałki bananów zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
- Cukier wysypać na płaski talerz. Usmażone banany od razu obtaczać w cukrze i podawać.