BIO Mąka Jaglana BIO Planet 500 g

BIO Mąka Jaglana BIO Planet 500 g

14,50 zł

(2,90 zł /100 g)

Brutto
102B-65044
  • ekologiczna mąka jaglana marki BIO Planet
  • nie zawiera glutenu 
  • jest bogatym źródłem witaminy B, białka i błonnika
  • świetnie zastępuje w kuchni mąkę pszenną

sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna mąka jaglana - z wpływu na zdrowie bardzo znana!

Ekologiczna mąka jaglana uzyskana z obłuszczonego ziarna prosa. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i słodko-gorzkim posmakiem. Wypieki z mąki jaglanej są bardzo jasne i wyróżnia je delikatny smak. Polecamy do wyrobu ciasteczek w połączeniu z mąką ryżową, także do naleśników i placków w połączeniu z mąką gryczaną. Doskonała również do zagęszczania potraw, gdyż nie tworzy grudek i ma neutralny smak. Charakteryzuje się bardzo bogatymi wartościami odżywczymi i bardzo korzystnym wpływem na zdrowie. 

EKOlogiczna mąka jaglana 

Mąka jaglana BIO Planet to mąka w 100% ekologiczna. Co to znaczy? Proso, z którego powstała, rośnie na ekologicznych, czystych terenach, uprawiane jest w bezpieczny sposób, z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych metod. Nie ma tam miejsca na sztuczne nawozy i chemiczne opryski. Proces uprawy i produkcji podlega ścisłej ochronie i spełnia najwyższe standardy jakości rolnictwa ekologicznego. Używając BIO mąki jaglanej masz pewność, że jesz zdrowo i bezpiecznie! 

Mąka jaglana - właściwości i wpływ na zdrowie

Mąka jaglana cechuje się bardzo dużymi wartościami odżywczymi i bardzo korzystnym wpływem na organizm. 

  • zawiera dużo witaminy E, witamin z grupy B korzystnie wpływających na układ nerwowy
  • jest bardzo bogatym źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit
  • znajdziemy w jej składzie sporą ilość fosforu, magnezu, żelaza, namganu, miedzi, potasu
  • dostarczają organizmowi znaczące ilości kwasu foliowego, biorącego udział w tworzeniu czerwonych krwinek
  • cechuje się wysoką zawartością białka

Do czego stosować mąkę jaglaną?

Mąka jaglana cechuje się lekko orzechowym aromatem i słodkawym posmakiem, dlatego świetnie sprawdza się przede wszystkim jako mąka do wypieków i słodkich dań. To jednak nie jedyny sposób, jak wykorzystać mąkę jaglaną. Możesz przyrządzić z niej pyszną jaglankę, placki jaglane, chałwę jaglaną. Świetnie sprawdzi się jako składnik naleśników, ciast, pierogów, czy makaronów. Właściwie możesz używać jej wszędzie tam, gdzie sypiesz mąkę pszenną. Będzie znacznie zdrowiej!


Ekologiczna mąka jaglana BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: mąka jaglana* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1536 kJ / 363 kcal; Tłuszcz - 3,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g; Węglowodany - 69 g w tym cukry - 1,5 g; Białko - 11 g; Sól - 0 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Ukraina; WEGETARIAŃSKI
  • ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 500 gramów.
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno.
sklep ze zdrową żywnością białystok

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy! :)

Mąka jaglana - przepis na: BUŁECZKI Z MĄKĄ JAGLANĄ

Składniki:                                                                                                         

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki białej pszennej
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 szkalnka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie.
  2. Mieszamy suche składniki, a potem dodajemy rozpuszczone drożdże i mleko.
  3. Wyrabiamy ciasto  przez ok. 10 min. aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Potem znowu mieszamy kilka minut i formujemy bułeczki.
  4. Smarujemy wierzch bułeczek białkiem jajka i posypujemy np. ziaranami sezamu czy ziołami.
  5. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości). Po  wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  6. Pieczemy 15-20 min w temp.  ok. 200 C

Z przepisu wychodzi ok. 10 bułek. Smacznego!