BIO Mąka Orkiszowa typ 700 BIO Planet 1 kg

BIO Mąka Orkiszowa typ 700 BIO Planet 1 kg

17,98 zł

(1,80 zł /100 g)

Brutto
275F-8495F
  • ekologiczna mąka orkiszowa typ 700 
  • jedna z najzdrowszych odmian mąki
  • świetnie zastępuje mąkę pszenną 
  • idealna do bułeczek, naleśników, placków, ciast
  • w opisie przepis na chleb orkiszowy

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

  InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!

  Płatności ratalne i odroczone!

a także BLIK i One to Click

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna mąka orkiszowa - zdrowa mąka do wypieków

Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, uprawianych metodami naturalnymi. Orkisz jest starą odmianą pszenicy. W starożytności ceniony za swoje walory odżywcze. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Ekologiczna mąka orkiszowa o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.

Mąka owsiana - właściwości zdrowotne

Mąka orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu. Przejmuje więc wszystkie jego właściwości. Jakie? Jest ich dużo, oto one: 

  • ma bardzo dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu jelita pracują znacznie lepiej, poprawia się też funkcjonowanie całego układu pokarmowego, zapobiega biegunkom, wzdęciom, błonnik obniża tez ciśnienie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu
  • dostarcza organizmowi dużo żelaza, które zapobiega anemii 
  • ma w sobie dużo magnezu, który regeneruje mięśnie, w tym mięsień sercowy
  • zawiera niewielkie ilości glutenu, ale łatwo przyswajalnego
  • 100 gramów mąki orkiszowej dostarcza organizmowi aż 34% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego

EKO mąka orkiszowa - jeśli cenisz jakość produktów

Mąka ekologiczna orkiszowa to mąka wysokiej jakości uzyskiwana z ziaren orkiszu, który wytwarzany jest w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym unika się stosowania chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, regulatorów wzrostu, dodatków do pasz. To produkt bezpieczny, bogaty w substancje odżywcze, zawierające więcej witamin, minerałów i innych cennych składników, niż produkt otrzymany w konwencjonalny sposób. Nie dostarcza żadnych toksycznych substancji chemicznych i jest gwarantem dobrego, naturalnego smaku, pozbawionego takich dodatków, jak np. wzmacniacze smaku.

Co warte podkreślenia, mąka ekologiczna orkiszowa jest produkowana bez użycia organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz nie jest poddawana promieniowaniu jonizującemu. To również produkt, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksymalnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane.

sklep ze zdrową żywnością białystok

Do czego stosować mąkę orkiszową?

W większości potraw i wypieków mąka orkiszowa może zastąpić w kuchni mąkę pszenną. Ciasto nie będzie wtedy co prawda tak bardzo elastyczne, ale z drugiej strony - stosując mąkę orkiszową łatwiej jest uniknąć zakalców. Mąka orkiszowa świetni sprawdzi się do: 

  • chleba i bułek 
  • babeczek 
  • ciast, ciasteczek
  • naleśników i placków 

Mąka orkiszowa BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: mąka orkiszowa typ 700* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1503 kJ / 355 kcal; Tłuszcz - 1,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g; Węglowodany - 70 g w tym cukry - 1,0 g; Białko - 14 g; Sól - 0,01 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 1000 g.
  • SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Austria; WEGETARIAŃSKI
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Mąka orkiszowa - przepis na chleb orkiszowy!

Składniki na 2 bochenki:

  • 800 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • nasiona sezamu do posypania

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200º C przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.