Ekologiczna mąka kasztanowa BIO Planet - zamień na nią mąkę pszenną!
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów. Jest w 100% ekologiczna, zawiera tylko składniki pochodzenia naturalnego.
EKOlogiczna mąka kasztanowa - dlaczEKO ją wybrać?
Mąka kasztanowa BIO Planet jest ekologiczna. Powstała z kasztanów rosnących naturalnie, bez udziału chemicznych oprysków i sztucznych nawozów. W mące nie ma konserwantów, ulepszaczy ani żadnych nienaturalnych dodatków. Potwierdza to certyfikat BIO, dzięki któremu masz pewność, że to produkt najwyższej jakości, który możesz stosować bez obaw!
Właściwości mąki kasztanowej
Mąka kasztanowa ma bardzo dużo zdrowotnych właściwości, dlatego warto mąkę pszenną zastąpić w kuchni właśnie mąką kasztanową. Jest zdrowsza!
- charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego to mąka polecana dla osób chorych na cukrzycę
- zawiera dużo błonnika, który usprawnia trawienie i pozytywnie wpływa na pracę jelit
- wyróżnia się niską zawartością tłusczów
Jak stosować mąkę kasztanową?
- to bardzo plastyczna mąka, którą łatwo się formuje
- mąka kasztanowa ma lekko orzechowy, słodkawy smak, dlatego świetnie nadaje się głównie do wypieków słodkich, jak ciastka, muffinek, kruchego ciasta
- wyroby przygotowane z mąką kasztanową świetnie współgrają z bakaliami, czekoladą, miodem, suszonymi owocami
- może być stosowana jako zagęszczasz do zup i sosów
- znakomicie miesza się z innymi mąkami, nadając ciastom większej plastyczności
Mąka kasztanowa BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: mąka kasztanowa* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1541 kJ / 365 kcal; Tłuszcz - 3,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g; Węglowodany - 71 g w tym cukry - 29,5 g; Białko - 6,4 g; Sól - 0,09 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Włochy; WEGETARIAŃSKI; Zawartość opakowania: 250 g.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Mąka kasztanowa przepis - zrób w domu pyszny "Kasztaniak"
Składniki:
- 400 g mąki kasztanowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 500 ml wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka sody
- garść orzechów nerkowca
- garść pistacji
- garść świeżych jagód
- garść igiełek rozmarynu
- łyżka startej skórki z cytryny
- oliwa do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać ksylitol i sodę, startą skórkę z cytryny, wodę.
- Wymieszać dokładnie.
- Wlać dwie łyżki oliwy z oliwek, ponownie wymieszać i odstawić ciasto na 10 minut.
- Utłuc na drobno orzechy.
- Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem i wysmarowaną oliwą blachę, posypać bakaliami i rozmarynem, wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni C.
- Na koniec polać 2 łyżkami oliwy i piec ok 40 minut.
Smacznego! :)