BIO Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO Planet 800 g

BIO Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO Planet 800 g

11,31 zł

(1,41 zł /100 g)

Brutto
9BDB-95238
  • ekologiczna mąka owsiana 
  • ma bardzo dużo błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego
  • znakomita do pieczywa, placków, naleśników i ciast
  • zawiera witaminy B, D, E, K, potas, magnez, żelazo
  • w opisie znajdziesz przepis na muffinki owsiane!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczna mąka owsiana wysokobłonnikowa - mąka do pieczywa, do wypieków słodkich, do chleba

Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Można ją wykorzystać również do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, wyrobu blinów, placków.

EKO mąka - upiecz wszystko w wersji EKO

Jeśli szukasz produktów najwyższej jakości, bez konserwantów, sztucznych dodatków, ulepszaczy, to mąka owsiana wysokobłonnikowa BIO Planet jest dla Ciebie najlepszym wyborem. Skrobia powstała z ziemniaków, rosnących na ekologicznych uprawach, poddanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa EKO. W ekologicznej skrobi ziemniaczanej nie znajdziesz pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów i GMO. Uprawiana jest metodami naturalnymi, co daje bezpieczeństwo składu produktu. 

Mąka owsiana wysokobłonnikowa do czego stosować?

Mąka owsiana wysokobłonnikowa świetnie sprawdzi się do:

  • wypieku domowego chleba 
  • ciast, placków
  • przygotowania pysznego ciasta na pizzę
  • zrobienia ciasta na naleśniki 
  • ugniecenia ciasta na pierogi 
  • zagęszczania zup i sosów

Wiele potraw przygotujesz w wersji owsianej. Dlaczego warto zamienić mąkę klasyczną pszenną na owsianą? Między innymi ze względu na właściwości odżywcze mąki owsianej. Przeczytasz o nich poniżej. 

Mąka z dużą zawartością błonnika - dobra na jelita

Mąka wysokobłonnikowa charakteryzuje się, jak nazwa wskazuje, dużą zawartością błonnika. Błonnik działa bardzo dobrze na jelita - usprawnia perystaltykę jelit i ułatwia opróżnianie, dlatego stosowanie mąki owsianej polecane jest Tobie, jeśli czasem masz wzdęcia, zaparcia i inne dolegliwości układu pokarmowego. Ponadto, błonnik zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi. Mąka owsiana jest bogatym źródłem węglowodanów, białka i tłuszczów. Ma dużo witamin z grupy B, witaminę D, E, K. W mące owsianej jest dużo wapnia, magnezu, cynku żelaza. To mąka znacznie zdrowsza od pszennej, dlatego powinnaś mieć ją w swojej kuchni!


EKO mąka owsiana BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: mąka owsiana wysokobłonnikowa* 100 (zawiera gluten) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1479 kJ / 351 kcal; Tłuszcz - 7,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,4 g; Węglowodany - 56 g, w tym cukry - 1,1 g; Błonnik - 9,7 g; Białko - 11 g; Sól - 0,02 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Polska; WEGETARIAŃSKI
  • ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 800 g.
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Mąka owsiana wysokobłonnikowa przepis - Muffinki owsiane z serem feta 

Składniki na 10 babeczek: 

  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 1 czubata łyżka mąki żytniej razowej
  • 3 jajka
  • ok. 30 malutkich kosteczek sera feta
  • 2 pieczarki
  • 2 czubate łyżki kukurydzy
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki wegety
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę owsianą mieszamy z żytnią razową i proszkiem od pieczenia, wegetą i słodką papryką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wbijamy do mąki. Pieczarki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą i suszoną papryką dorzucamy do mąki i żółtek. Całość mieszamy i łączymy z ubitymi białkami. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek na muffinki. Na górę każdej układamy po 3 małe kosteczki sera feta i posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami. Pieczemy w 180°C przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia.