

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Można ją wykorzystać również do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, wyrobu blinów, placków.
Jeśli szukasz produktów najwyższej jakości, bez konserwantów, sztucznych dodatków, ulepszaczy, to mąka owsiana wysokobłonnikowa BIO Planet jest dla Ciebie najlepszym wyborem. Skrobia powstała z ziemniaków, rosnących na ekologicznych uprawach, poddanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa EKO. W ekologicznej skrobi ziemniaczanej nie znajdziesz pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów i GMO. Uprawiana jest metodami naturalnymi, co daje bezpieczeństwo składu produktu. Możesz stosować mąkę BIO bez obaw!
Mąka owsiana wysokobłonnikowa świetnie sprawdzi się do:
Wiele potraw przygotujesz w wersji owsianej. Dlaczego warto zamienić mąkę klasyczną pszenną na owsianą? Między innymi ze względu na właściwości odżywcze mąki owsianej. Przeczytasz o nich poniżej.
Mąka wysokobłonnikowa charakteryzuje się, jak nazwa wskazuje, dużą zawartością błonnika. Błonnik działa bardzo dobrze na jelita - usprawnia perystaltykę jelit i ułatwia opróżnianie, dlatego stosowanie mąki owsianej polecane jest Tobie, jeśli czasem masz wzdęcia, zaparcia i inne dolegliwości układu pokarmowego. Ponadto, błonnik zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi. Mąka owsiana jest bogatym źródłem węglowodanów, białka i tłuszczów. Ma dużo witamin z grupy B, witaminę D, E, K. W mące owsianej jest dużo wapnia, magnezu, cynku żelaza. To mąka znacznie zdrowsza od pszennej, dlatego powinnaś mieć ją w swojej kuchni!
Składniki na 10 babeczek:
Mąkę owsianą mieszamy z żytnią razową i proszkiem od pieczenia, wegetą i słodką papryką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wbijamy do mąki. Pieczarki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą i suszoną papryką dorzucamy do mąki i żółtek. Całość mieszamy i łączymy z ubitymi białkami. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek na muffinki. Na górę każdej układamy po 3 małe kosteczki sera feta i posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami. Pieczemy w 180°C przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia.