BIO Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO Planet 800 g
(1,41 zł /100 g)
- ekologiczna mąka owsiana
- ma bardzo dużo błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego
- znakomita do pieczywa, placków, naleśników i ciast
- zawiera witaminy B, D, E, K, potas, magnez, żelazo
- w opisie znajdziesz przepis na muffinki owsiane!
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna mąka owsiana wysokobłonnikowa - mąka do pieczywa, do wypieków słodkich, do chleba
Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Można ją wykorzystać również do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, wyrobu blinów, placków.
EKO mąka - upiecz wszystko w wersji EKO
Jeśli szukasz produktów najwyższej jakości, bez konserwantów, sztucznych dodatków, ulepszaczy, to mąka owsiana wysokobłonnikowa BIO Planet jest dla Ciebie najlepszym wyborem. Skrobia powstała z ziemniaków, rosnących na ekologicznych uprawach, poddanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa EKO. W ekologicznej skrobi ziemniaczanej nie znajdziesz pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów i GMO. Uprawiana jest metodami naturalnymi, co daje bezpieczeństwo składu produktu.
Mąka owsiana wysokobłonnikowa do czego stosować?
Mąka owsiana wysokobłonnikowa świetnie sprawdzi się do:
- wypieku domowego chleba
- ciast, placków
- przygotowania pysznego ciasta na pizzę
- zrobienia ciasta na naleśniki
- ugniecenia ciasta na pierogi
- zagęszczania zup i sosów
Wiele potraw przygotujesz w wersji owsianej. Dlaczego warto zamienić mąkę klasyczną pszenną na owsianą? Między innymi ze względu na właściwości odżywcze mąki owsianej. Przeczytasz o nich poniżej.
Mąka z dużą zawartością błonnika - dobra na jelita
Mąka wysokobłonnikowa charakteryzuje się, jak nazwa wskazuje, dużą zawartością błonnika. Błonnik działa bardzo dobrze na jelita - usprawnia perystaltykę jelit i ułatwia opróżnianie, dlatego stosowanie mąki owsianej polecane jest Tobie, jeśli czasem masz wzdęcia, zaparcia i inne dolegliwości układu pokarmowego. Ponadto, błonnik zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi. Mąka owsiana jest bogatym źródłem węglowodanów, białka i tłuszczów. Ma dużo witamin z grupy B, witaminę D, E, K. W mące owsianej jest dużo wapnia, magnezu, cynku żelaza. To mąka znacznie zdrowsza od pszennej, dlatego powinnaś mieć ją w swojej kuchni!
EKO mąka owsiana BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: mąka owsiana wysokobłonnikowa* 100 (zawiera gluten) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1479 kJ / 351 kcal; Tłuszcz - 7,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,4 g; Węglowodany - 56 g, w tym cukry - 1,1 g; Błonnik - 9,7 g; Białko - 11 g; Sól - 0,02 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Polska; WEGETARIAŃSKI
- ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 800 g.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Mąka owsiana wysokobłonnikowa przepis - Muffinki owsiane z serem feta
Składniki na 10 babeczek:
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 czubata łyżka mąki żytniej razowej
- 3 jajka
- ok. 30 malutkich kosteczek sera feta
- 2 pieczarki
- 2 czubate łyżki kukurydzy
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki wegety
- kilka listków świeżej bazylii i oregano
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę owsianą mieszamy z żytnią razową i proszkiem od pieczenia, wegetą i słodką papryką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wbijamy do mąki. Pieczarki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą i suszoną papryką dorzucamy do mąki i żółtek. Całość mieszamy i łączymy z ubitymi białkami. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek na muffinki. Na górę każdej układamy po 3 małe kosteczki sera feta i posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami. Pieczemy w 180°C przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia.