BIO Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO Planet 800 g

BIO Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO Planet 800 g

11,20 zł
Brutto
9BDB-95238
  • ekologiczna mąka owsiana 
  • ma bardzo dużo błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego
  • znakomita do pieczywa, placków, naleśników i ciast
  • zawiera witaminy B, D, E, K, potas, magnez, żelazo
  • w opisie znajdziesz przepis na muffinki owsiane!

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

Ekologiczna mąka owsiana wysokobłonnikowa - mąka do pieczywa, do wypieków słodkich, do chleba

Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Można ją wykorzystać również do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, wyrobu blinów, placków.

EKO mąka - upiecz wszystko w wersji EKO

Jeśli szukasz produktów najwyższej jakości, bez konserwantów, sztucznych dodatków, ulepszaczy, to mąka owsiana wysokobłonnikowa BIO Planet jest dla Ciebie najlepszym wyborem. Skrobia powstała z ziemniaków, rosnących na ekologicznych uprawach, poddanych ścisłej kontroli i spełniających najwyższe standardy jakości rolnictwa EKO. W ekologicznej skrobi ziemniaczanej nie znajdziesz pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów i GMO. Uprawiana jest metodami naturalnymi, co daje bezpieczeństwo składu produktu. Możesz stosować mąkę BIO bez obaw! 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Mąka owsiana wysokobłonnikowa do czego stosować?

Mąka owsiana wysokobłonnikowa świetnie sprawdzi się do:

  • wypieku domowego chleba 
  • ciast, placków
  • przygotowania pysznego ciasta na pizzę
  • zrobienia ciasta na naleśniki 
  • ugniecenia ciasta na pierogi 
  • zagęszczania zup i sosów

Wiele potraw przygotujesz w wersji owsianej. Dlaczego warto zamienić mąkę klasyczną pszenną na owsianą? Między innymi ze względu na właściwości odżywcze mąki owsianej. Przeczytasz o nich poniżej. 

Mąka z dużą zawartością błonnika - dobra na jelita

Mąka wysokobłonnikowa charakteryzuje się, jak nazwa wskazuje, dużą zawartością błonnika. Błonnik działa bardzo dobrze na jelita - usprawnia perystaltykę jelit i ułatwia opróżnianie, dlatego stosowanie mąki owsianej polecane jest Tobie, jeśli czasem masz wzdęcia, zaparcia i inne dolegliwości układu pokarmowego. Ponadto, błonnik zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi. Mąka owsiana jest bogatym źródłem węglowodanów, białka i tłuszczów. Ma dużo witamin z grupy B, witaminę D, E, K. W mące owsianej jest dużo wapnia, magnezu, cynku żelaza. To mąka znacznie zdrowsza od pszennej, dlatego powinnaś mieć ją w swojej kuchni!

EKO mąka owsiana BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: mąka owsiana wysokobłonnikowa* 100 (zawiera gluten) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1479 kJ / 351 kcal; Tłuszcz - 7,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,4 g; Węglowodany - 56 g, w tym cukry - 1,1 g; Błonnik - 9,7 g; Białko - 11 g; Sól - 0,02 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Polska; WEGETARIAŃSKI
  • ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 800 g.
  • PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Mąka owsiana wysokobłonnikowa przepis - Muffinki owsiane z serem feta 

Składniki na 10 babeczek: 

  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 1 czubata łyżka mąki żytniej razowej
  • 3 jajka
  • ok. 30 malutkich kosteczek sera feta
  • 2 pieczarki
  • 2 czubate łyżki kukurydzy
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki wegety
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę owsianą mieszamy z żytnią razową i proszkiem od pieczenia, wegetą i słodką papryką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wbijamy do mąki. Pieczarki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą i suszoną papryką dorzucamy do mąki i żółtek. Całość mieszamy i łączymy z ubitymi białkami. Gotową masę przelewamy do silikonowych papilotek na muffinki. Na górę każdej układamy po 3 małe kosteczki sera feta i posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami. Pieczemy w 180°C przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia. 

Często kupowane razem:

  • BIO Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO Planet 800 g
  • +
  • BIO Orzechy laskowe BIO Planet 100 gramów
  • +
  • Musli owsiane z czekoladą i czarną porzeczką bezglutenowe 500 g Pięć Przemian
  • Cena całkowita: 39,00 zł
16 innych produktów w tej samej kategorii: