BIO Mąka Żytnia Razowa typ 2000 BIO Planet - 1 kg
(0,97 zł /100 g)
- mąka żytnia razowa - ekologiczna, z certyfikatem BIO
- typ 2000 to najmniej przetworzona mąka żytnia
- znakomita do wypieku razowego chleba
- ma dużo witamin, błonnika
- w opisie przepis na danie z mąką żytnią!
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczna mąka żytnia razowa - najlepsza mąka do chleba razowego!
Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.
EKO mąka do pieczenia razowego chleba
Mąka razowa żytnia typ 2000 to najlepsza mąka do wypieku chleba razowego! Dlaczego? To mąka ekologiczna, która powstała z żyta rosnącego na polu ekologicznym, na którym nie stosuje się żadnych chemicznych nawozów i żadnych sztucznych środków ochrony roślin. To w 100% bezpieczna mąka, która pozwoli CI upiec pyszny, razowy, pełnoziarnisty chleb o zwartej konsystencji.
- mąka żytnia z certyfikatem BIO
- bez nawozów, pestycydów i herbicydów
- nie zawiera konserwantów, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku
- całkowicie ekologiczny produkt
Mąka żytnia razowa - do czego ją stosować?
Mąka żytnia razowa BIO Planet, jak już wiesz, najlepsza jest do wypieczenia pysznego chleba razowego. To jednak nie wszystko, co potrafi ten produkt. Dzięki mące razowej pełnoziarnistej upieczesz też przepyszne ciemne bułeczki, zrobisz kluski i makaron pełnoziarnisty. Możesz użyć jej także do wypieczenie ciasta, zrobienia ciasta na pierogi i naleśniki. Wszystko dzięki tej mące zrobisz w wersji pełnoziarnistej!
Właściwości mąki pełnoziarnistej
Mąka pełnoziarnista typu 2000 oznacza, że to mąka najmniej przetworzona, najbardziej zbliżona do ziarna żyta. Ma bardzo dużo wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Co zawiera mąka pełnoziarnista?
- Błonnik pokarmowy - usprawnia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie
- Węglowodany złożone - regulują poziom cukru we krwi, nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi
- Karoten - poprawia funkcjonowanie wzroku, spowalnia procesy starzenia, wspiera odporność
- Witaminy B - poprawiają działanie układu nerwowego, jest niezbędna do wykorzystania energii z pokarmu
- Witamina E - wzmacnia organizm, poprawia odporność, wzmacnia naczynia krwionośne, ogranicza gromadzenie się tłuszczów
Mąka żytnia razowa BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: mąka żytnia razowa typ 2000* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1348 kJ / 319 kcal; Tłuszcz - 1,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 60 g w tym cukry - 0,9 g; Białko - 9,0 g; Sól - 0,01 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- ZAWARTOŚĆ NETTO: 1000 g.
- SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Austria; WEGETARIAŃSKI
- PRODUCENT: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Mąka żytnia razowa - przepis: Tarta z młodą kapustą na żytnim spodzie
Ciasto
- mąka żytnia graham typ 2000(1,5 szklanki)
- zimne masło (120 g)
- żółtko (1 sztuka)
- sól (szczypta)
- zimna woda (50 ml
Farsz
- młoda kapusta (800 g)
- marchewka (1 sztuka)
- cebula (80 g)
- wędzony sboczek (150 g)
- białe wytrawne wino (100 ml)
- oliwa (1 łyżeczka)
- Majonez (2 łyżki)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
- W dużej misce zagnieść mąkę z masłem, dodać żółtko, wodę i sól, dobrze wyrobić, aż cisto będzie miało lepką i zwartą konsystencję, na tyle, aby można było uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 25 min.
- Na suchą, rozgrzaną patelnie wrzucić boczek i podsmażać, aż lekko się zrumieni, dodać oliwę i cebulę, wymieszać i smażyć wszystko razem, aż cebula się zeszkli.
- Następnie dodać kapustę i marchewkę i smażyć wszystko często mieszając ok. 10 min.
- Dodać wino i gdy odparuje alkohol, przykryć patelnię i dusić wszystko, aż kapusta będzie miękka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać i odstawić.
- Po upływie 25 min. wyjąć ciasto z lodówki i ręcznie wyłożyć nim formę do tarty.
- Możecie spróbować je rozwałkować, ale przy takiej mące będzie to niewygodne, ja po prostu po kawałku "wykleiłam" formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 min.
- Na podpieczony spód wyłożyć farsz, wierzch posmarować majonezem 3-4 łyżki i piec całość w 180 st. przez 30 min. Gotowe!