

(9,56 zł /100 ml)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Shoyu to łagodny japoński sos sojowy, który powstaje z ziaren soi, pszenicy i koji (unikatowego japońskiego grzyba). Nasze shoyu jest warzone przy użyciu szczególnie tradycyjnych technik przez Japończyków, którzy wytwarzają shoyu od pokoleń. Shoyu fermentuje przez minimum 12 miesięcy i wyraźnie czuć to w smaku! Wyśmienite w zupach (miso), z makaronem soba i udon, daniach stir-fry lub jako sos do sushi.
Japoński sos Shoyu posiada certyfikat BIO, co oznacza, że jest dla Ciebie całkowicie bezpieczny! Składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych, gdzie nie mają kontaktu z żadnymi chemicznymi nawozami ani opryskami. Ich zbiór i przetworzenie odbywają się z wykorzystaniem metod przyjaznych środowisku. Ekologiczny sos sojowy nie zawiera też konserwantów, wzmacniaczy ani barwników!
Nie masz pomysłu, jak wykorzystać sos sojowy japoński w swojej kuchni? Podpowiadamy Ci, jak zrobić pyszne pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i sosu sojowego!
SKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 2 cebule, 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego łagodnego, 2 łyżki, majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.
Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków,
sól.
PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i kroimy co drugą kość. Dodajemy do nich przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz sos sojowy, pomidory, miód i pokrojoną w piórka cebulę, Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy żeberka z marynatą do rękawa do pieczenia. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach.
Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Układamy je w misce i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy. Odrywamy po kawałku i formujemy w kulki, robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy na wrzątek (do osolonej wody) i gotujemy je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.