

(8,00 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Sól ziołowa Dary Natury to sól kuchenna z dodatkami ziół, takimi jak oregano, lubczyk, czosnek, cebula, cząber i pietruszka. Znakomicie dosala wszystkie dania. Możesz nią zastąpić zwykłą sól kuchenną, żeby dodać ciekawego, ziołowego smaku i aromatu swoim daniom. Na koniec opisu znajdziesz przepis na chleb ziołowy z serem cheddar i, oczywiście, solą ziołową!
Nadaje się idealnie do wszelkich dań mięsnych, zup, sosów. Możesz posypać nią każdą sałatkę, żeby wydobyć smak jej składników. Znakomicie pasuje także do dań warzywnych, do ziemniaków i ryb. Możesz nią zastąpić zwykłą sól, dzięki czemu potrawom dodasz lekko ziołowego smaku i niezwykle przyjemnego aromatu. Dzięki ziołom, które są dodatkiem do soli, to zdecydowanie zdrowsza sól! Jeśli więc szukasz alternatywy dla soli - sól ziołowa jest znakomitym rozwiązaniem!
Składniki (1 warkocz): 450 g mąki pszennej chlebowej, 1,5 łyżeczki soli ziołowej, 7 g (opakowanie) suchych drożdży, 85 sera cheddar, startego na tarce, 1 łyżka ziół prowansalskich, 150 ml mleka, letniego i odrobinę dodatkowo do posmarowania, ok. 150 ml wody, letniej
Przygotowanie: Wsypać do miski mąkę, dodać sól, drożdże, ser i zioła prowansalskie; wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mleko i wodę; wymieszać aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Na blacie oprószonym mąką wy łożyć masę i wyrabiać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej tekstury (u mnie kilka minut). Uformować kulę, włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i ostawić do wyrośnięcia aż powoi swoją objętość.
Wyłożyć wyrośniętą masę na blat oprószony mąką, podzielić na 2 równe części; z obu połówek zrobić długi rulon, położyć obok siebie, złączyć końcówkami z jednej strony i przekładać jeden rulon pod drugim (na kształt warkocza); złączyć końcówki. Położyć na blasze wysmarowanej masłem (wyłożonej papierem do pieczenia / podkładką silikonową) i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 °, posmarować wierzch odrobiną mleka (przy pomocy pędzelka kuchennego); piec 35-45 minut (u mnie 45 min.) do momentu aż chleb nabierze złocistej barwy, a ostukany od spodu, będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzić na kratce.