- SKŁADNIKI: cukier trzcinowy*, mielona skórka cytrynowa* 2,5, aromat cytrynowy (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Warość energetyczna: 1673 kJ / 394 kcal; Tłuszcz: 0,10 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,10 g; Węglowodany: 98,20 g; w tym cukry: 96,20 g; Białko: 0,20 g; Sól: 0,10 g
- INFORMACJA ALERGENNA: może zawierać śladowe ilości glutenu, mleka (łącznie z laktozą) oraz jaj.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- Kraj producenta: Czechy
- Certyfikat bio: jest
- WEGETARIAŃSKI/WEGAŃSKI
- Zawartość opakowania: 20 g
- Producent: AMYLON a.s. Ronov nad Sázavou 13 582 22 Ronov nad Sázavou Czechy
- Dystrybutor: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Babka cytrynowa - przepis:
Składniki:
2 szklanki mąki amarantusowej
½ szklanki cukru
20 g cukru cytrynowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
2 duże jajka (albo 3 małe)
½ szklanki oleju kokosowego
1 szklanka jogurtu naturalnego (ale nie typu greckiego, bo jest za gęsty)
skórka otarta z jednej cytryny + łyżeczka olejku cytrynowego
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, cukier cytrynowy, proszek, sodę, sól i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i jogurt, wszystko dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 -190 stopni i piec 40 – 45 minut (piekłam w termoobiegu w 175 stopniach przez 45 minut).
Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem albo polukrować.