Naturalne ziarna kminku Dary Natury
Suszone owoce kminku stosuje się w przygotowaniu chleba i pieczywa, serów, wędlin, do mięs pieczonych, duszonych, drobiu, kapusty, ziemniaków, zup, nalewek i wódek. Kminek Dary Natury to przyprawa bez chemii, w 100% naturalna, bez konserwantów. Kminek występuje powszechnie w Afryce, Azji, Europie w uprawie lub formie zdziczałej. To roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Mocno rozgałęziona dorastająca do 1 m wysokości. Liście pierzaste. Kwiaty zebrane w baldachy, białe. Owoce wąskie o długości około 5 mm.
Kminek - do czego stosować?
- dobra przyprawa do chleba i innego pieczywa
- znakomicie przyprawia sery
- świetnie pasuje do przyprawiania wędlin
- doprawisz nim duszony drób, kapustę i ziemniaki
- nadaje się do poprawienia smaku wódek i nalewek
Kminek w ziarnach - właściwości
- dodawaj go do tłustych dań - kminek niweluje wzdęcia, bóle brzucha i ułatwia trawienie
- działa przeciwkolkowo
- powstrzymują nadmierne powstawanie gazów
- wspiera leczenie zapalenia oskrzeli
- łagodzi kaszel
- ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i działa przeciw pasożytom
Naturalny kminek z naturalnych terenów
Kminek Dary Natury pochodzi z czystych i nieskażonych terenów Podlasia. Rośnie w sercu polskiego zielarstwa - Ziołowym Zakątku. To tu, pośród czystych lasów i pól dziko rośnie kminek, który zbierany jest ręcznie. Produkcja odbywa się z poszanowaniem lokalnego środowiska naturalnego. Produkt nie zawiera konserwantów ani innych chemicznych dodatków. Jest bezpieczny, bardzo aromatyczny i dodaje niezwykłego smaku Twoim potrawom.
Kminek cały (ziarno) Dary Natury - dodatkowe informacje
- Skład: kminek 100%
- Zawartość: 60 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

Przepis z kminkiem: Falafele z marchewką i kuminem
Składniki (na 20-24 sztuki):
- 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej
- 100 g marchewki startej na tarce
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka i lepka.
- Przełóż zmiksowaną masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą (aby nie obsychała) i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Uformuj masę w kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie, aby masa się nie kleiła.
- W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) bardzo mocno rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela.
- Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony.
- Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj gorące, np. z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego.