Estragon Dary Natury przyprawa bez chemii 20 g
(18,68 zł /100 g)
- w 100% naturalny estragon, bez konserwantów
- idealna przyprawa do mięs, sosów, marynat
- dodasz go także do kiszonek
- w opisie znajdziesz przepis na pieczeń w estragonie
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Naturalny estragon - przyprawa bez chemii Dary Natury - przyprawa do mięs, sosów, marynat
Estragon na świeżo stosowany jest do mięs, sosów, wszelkich marynat. Dodaje się do kiszonek kapusty i ogórków. Niewielki dodatek świeżego estragonu znakomicie podnosi walory smakowe sałatek warzywnych, farszów, zakąsek i jaj gotowanych. Estragon nie lubi gotowania w czasie którego traci swoje właściwości dlatego należy dodawać go po wyłączeniu potrawy. Jest to również roślina lecznicza. Działa moczopędnie, uzupełnia braki witaminy A, pomaga w zaburzeniach żołądkowych, braku apetytu, w osłabieniu, składnik mieszanek ziołowych.
Estragon pochodzi z Azjatyckich części Rosji. Roślina z rodziny astrowatych. Dorasta do wysokości 2 m. Słabo rozkrzewiona. Liście lancetowate, zaostrzone, drobne. Kwiaty drobne, zebrane w wiechy. Przyprawa bez chemii.
Estragon to świetna przyprawa - do czego możesz dodawać?
- estragon nadaje się do przyprawiania marynat, mięs, sosów (np. tatarski),
- dodaje się go także do kiszonek kapusty i ogórków
- poprawia smak sałatek warzywnych, farszów
- świetnie pasuje jako przyprawa do jajek gotowanych
- wzmacnia smak musztardy i majonezu
- stosuje się go do ciężkostrawnych potraw
- doskonale komponuje się też z warzywami, takimi jak: ziemniaki, pomidory, marchewki, brokuły, buraki, czy szparagi
Właściwości zdrowotne estragonu
Estragon nazywany jest królem przypraw. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na swoje walory zdrowotne. Jakie właściwości ma estragon? Jak wpływa na Twój organizm? Zobaczmy.
- uzupełnia niedobór witaminy A, odpowiadającej za dobry wzrok i odporność organizmu
- poprawia apetyt
- może wpływać na obniżenie cholesterolu
- zawiera magnez, potas, żelazo i cynk
Estragon Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: estragon 100%
- Zawartość: 30 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Przepis z estragonem: Pieczeń cielęca w estragonie
Składniki
- cielęcina - użyłem antrykotu z kością - ok. 1,2 kg
- olej - 2 łyżki
- estragon suszony - jedna czubata łyżka
- brązowy cukier - 1,5 łyżeczki
- włoszczyzna
- listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu,
- białe wytrawne wino - ok. 1 szklanki
- sok z cytryny - 2 łyżeczki
Wykonanie
- Mięso zamarynuj dwa dni wcześniej. Utrzyj estragon z olejem i cukrem, natrzyj mięso i włóż do lodówki.
- Obracaj minimum co 12 godzin. Ponieważ kupiłem mięso z kością więc postanowiłem z kości zrobić wywar do zagęszczenia sosu.
- Gotowałem kości przez 12 godzin na małym ogniu, dolewając wody, tak, aby kości były cały czas zakryte.
- Następnie dodałem warzywa jak na rosół i gotowałem, dopóki płyn nie zredukował się do połowy. Odcedziłem.
- Zamarynowane mięso osusz z marynaty, owiń bawełnianą nicią i obsmaż na złoto z każdej strony na oleju.
- Podlej winem i szklanką wywaru i duś ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu (w razie potrzeby podlewaj wywarem lub wodą).
- Miękkie mięso wyjmij na półmisek i zostaw do ostygnięcia.
- Sos zredukuj i dopraw do smaku. Włóż pokrojone na plastry mięso i podgrzej. Podawaj z kładzionymi kluskami lub zacierkami i mizerią.