Kminek mielony Dary Natury przyprawa bez chemii 60 g
(8,75 zł /100 g)
- w 100% naturalny kminek mielony
- bez chemii, konserwantów
- znakomita przyprawa do mięs, pieczywa, wędlin i serów
- poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
- w opisie znajdziesz przepis na szwedzki chrupiący chleb
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Kminek mielony Dary Natury - przyprawa bez chemii
Roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Mocno rozgałęziona dorastająca do 1 m wysokości. Liście pierzaste. Kwiaty zebrane w baldachy, białe. Owoce wąskie o długości około 5 mm. Suszone owoce kminku stosuje się w przygotowaniu chleba i pieczywa, serów, wędlin, do mięs pieczonych, duszonych, drobiu, kapusty, ziemniaków, zup, nalewek i wódek. Kminek występuje powszechnie w Afryce, Azji, Europie w uprawie lub formie zdziczałej. Przyprawa bez chemii.
Kminek - do czego stosować?
- dobra przyprawa do chleba i innego pieczywa
- znakomicie przyprawia sery
- świetnie pasuje do przyprawiania wędlin
- doprawisz nim duszony drób, kapustę i ziemniaki
- nadaje się do poprawienia smaku wódek i nalewek
Kminek mielony - właściwości
- dodawaj go do tłustych dań - kminek niweluje wzdęcia, bóle brzucha i ułatwia trawienie
- działa przeciwkolkowo
- powstrzymują nadmierne powstawanie gazów
- wspiera leczenie zapalenia oskrzeli
- łagodzi kaszel
- ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i działa przeciw pasożytom
Naturalny kminek z naturalnych terenów
Kminek mielony Dary Natury pochodzi z czystych i nieskażonych terenów Podlasia. Rośnie w sercu polskiego zielarstwa - Ziołowym Zakątku. To tu, pośród czystych lasów i pól dziko rośnie kminek, który zbierany jest ręcznie. Produkcja odbywa się z poszanowaniem lokalnego środowiska naturalnego. Produkt nie zawiera konserwantów ani innych chemicznych dodatków. Jest bezpieczny, bardzo aromatyczny i dodaje niezwykłego smaku Twoim potrawom.
Kminek mielony Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: kminek 100%.
- Zawartość: 60 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Przepis na szwedzki chrupki chleb
Składniki
- 12 g drożdży
- pół łyżki syropu klonowego lub miodu
- 100 ml mleka
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 250 g drobnych płatków owsianych
- 200 g mąki pszennej zwykłej
- 1/2 łyżki mielonego kminku
- płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy z syropem w mleku i mieszamy z solą. Dodajemy mąkę żytnią, płatki owsiane i kminek, wlewamy 200 ml wody. Zagniatamy gładkie ciasto i przykryte ściereczka zostawiamy na 10 h w ciepłym miejscu.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Ciasto zagniatamy dosypując tyle maki pszennej żeby nie było zbyt rzadkie. Dzielimy na 6 porcji. Każdą rozwałkowujemy na omączonym blacie na cienki placek. Kieliszkiem robimy dziurkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok 8 minut przewracając w połowie pieczenia.
- Upieczone placki wieszamy na drewnianym kijku na kilka godzin by przeschły.