Imbir Dary Natury przyprawa bez chemii 60 g
(10,93 zł /100 g)
- naturalny imbir, przyprawa bez chemii
- nie zawiera konserwantów
- świetna przyprawa do zup, pieczonego mięsa, piernika i innych potraw
- wspomaga trawienie
- w opisie znajdziesz przepis na słodkie, pieczone ziemniaki
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Naturalny imbir - przyprawa bez chemii Dary Natury
Imbir stosuje się jako przyprawę do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej.
Imbir pochodzi z Malezji. Roślina wieloletnia z rodziny imbirowatych, obecnie nie występuje w stanie dzikim, o pędach dorastających do 100 cm. Liście długie lancetowate, obejmujące łodygę długą pochwą. Kwiaty drobne zebrane w kłosowate kwiatostany. Korzeń to grube kłącza silnie rozgałęzione. Przyprawa bez chemii i bez konserwantów, w 100% naturalna.
Do czego możesz używać imbiru?
- świetni przyprawia zupy, pieczone mięso
- pasuje do baraniny, dziczyzny i cielęciny
- znakomicie wzmacnia smak piernika i słodyczy
- poprawi smak i aromat flaków
- imbir możesz dodać do ogórków marynowanych i marynowanej dyni
- możesz trochę dosypać go do rosołu
Właściwości imbiru
- imbir pomaga złagodzić ból gardła
- wspomaga trawienie
- zawiera wszystkie podstawowe składniki odżywcze jak białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz witaminy i składniki mineralne
- łagodzi wymioty u kobiet w ciąży
- może być pomocny przy leczeniu przewlekłej niestrawności
- chroni przed powstawaniem zakrzepów krwi
Imbir Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: imbir 100%
- Zawartość: 60 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Przepis z imbirem: słodkie ziemniaki pieczone z imbirem
Składniki:
- 1300 g obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
- 120 ml (1/2 szkl.) miodu
- 3 łyżki suszonego imbiru
- 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
- 1 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 200°C.
- W dużej misce wymieszać słodkie ziemniaki, miód, imbir, olej z orzechów włoskich, kardamon i pieprz. Przełożyć wszystko do dużej brytfanny lub żeliwnej patelni.
- Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po czym przemieszać, by odsłonić kawałki ze spodu. Piec przez kolejne 20 minut, aż będą miękkie i na wierzchu skarmelizowane.