Podlaska przyprawa do BIGOSU Dary Natury 50 g

Podlaska przyprawa do BIGOSU Dary Natury 50 g

5,60 zł
Brutto
7FBA-1129B
  • w 100% naturalna przyprawa do bigosu
  • kompozycja warzyw, ziół i przypraw
  • idealnie nadaje się do bigosu ze słodkiej i kiszonej kapusty
  • bez chemii i konserwantów 
  • w opisie znajdziesz przepis na bigos staropolski

sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

Naturalna przyprawa do bigosu Dary Natury

Naturalna podlaska przyprawa do bigosu to naturalna mieszanka warzyw, ziół i przypraw. Zgodnie z tradycyjną kuchnią i tradycją zielarską, wszystkie składniki przyprawy idealnie pasuje do siebie i...idealnie pasują do bigosu. Podkreślają jego smak, dodadzą wyjątkowego aromatu. Przyprawa jest w 100% naturalna, bez konserwantów i żadnych innych sztucznych dodatków. 

Jak doprawić bigos? Wybierz gotową przyprawę

Jeśli zastanawiasz się, jak doprawić bigos, jakich użyć przypraw, to nie musisz już szukać. Właśnie znalazłeś/znalazłaś rozwiązanie. Nie musisz już szukać sposobu na doprawienie bigosu, bo wystarczy, że wsypiesz naturalną przyprawę i Twój bigos będzie świetnie smakował i przepięknie pachniał. Czy to będzie bigos ze słodkiej czy kiszonej kapusty - przyprawa doda mu smaku i aromatu. 

  • przyprawa bez chemii
  • nie zawiera żadnych sztucznych dodatków 
  • pochodzi z serca polskiego zielarstwa - Ziołowego Zakątka 

Podlaska przyprawa do bigosu Dary Natury - dodatkowe informacje

  • Składniki: warzywa 20, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, kminek, kolendra, gorczyca biała, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, warzywa (w różnych proporcjach)
  • Zawartość: 50 gramów
  • Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

Przepis na bigos staropolski z podlaską przyprawą do bigosu

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki)
  • 400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej)
  • 100 g świeżego boczku (najlepiej boczek wędzony)
  • 3 jabłka
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól, pieprz i miód
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • kilka nasion jałowca
  • 3-4 listki laurowe
  • pieprz w ziarenkach (kilka)
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin) śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą. Namoczone grzyby gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję.
  2. Kapuste dobrze płuczę 2-3 razy, jeśli jest bardzo kwaśna, odcedzam na dużym sicie. Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam. Gotuję na małym ogniu bez przykrycia.
  3. Jabłka obiram i trę na tarce. Mięsa i wędliny kroję w równe kawałki i dodaję do kapusty. Wrzucam namoczone lub obgotowane śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów (mogą też być pieczarki pokrojone w kostke). Całość gotuję długo, do całkowitej miękkości, często mieszając (sos nie może zbyt szybko odparować).
  4. Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
  5. Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, miód i pieprz to możecie dobrać wg smaku (około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę miodu i łyżeczkę pieprzu). Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.
  6. Kolejnego dnia znów podgrzewam. Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni.
  7. Niektórzy podprawiają bigos lekko rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu, przez co bigos staje się bardziej zawiesisty. Ale jeśli bigos dobrze wysmażymy, dodatek zasmażki jest zbędny.
  8. Można też bigos przyprawić łyżką gęstego przecieru pomidorowego.

Często kupowane razem:

  • Podlaska przyprawa do BIGOSU Dary Natury 50 g
  • +
  • Podlaska przyprawa do zapiekanek bez chemii Dary Natury 30 g
  • +
  • Pieprz czarny mielony bez konserwantów Dary Natury 50 g
  • Cena całkowita: 17,09 zł
16 innych produktów w tej samej kategorii: