Podlaska przyprawa do BIGOSU Dary Natury 50 g
(11,32 zł /100 g)
- w 100% naturalna przyprawa do bigosu
- kompozycja warzyw, ziół i przypraw
- idealnie nadaje się do bigosu ze słodkiej i kiszonej kapusty
- bez chemii i konserwantów
- w opisie znajdziesz przepis na bigos staropolski
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Naturalna przyprawa do bigosu Dary Natury
Naturalna podlaska przyprawa do bigosu to naturalna mieszanka warzyw, ziół i przypraw. Zgodnie z tradycyjną kuchnią i tradycją zielarską, wszystkie składniki przyprawy idealnie pasuje do siebie i...idealnie pasują do bigosu. Podkreślają jego smak, dodadzą wyjątkowego aromatu. Przyprawa jest w 100% naturalna, bez konserwantów i żadnych innych sztucznych dodatków.
Jak doprawić bigos? Wybierz gotową przyprawę
Jeśli zastanawiasz się, jak doprawić bigos, jakich użyć przypraw, to nie musisz już szukać. Właśnie znalazłeś/znalazłaś rozwiązanie. Nie musisz już szukać sposobu na doprawienie bigosu, bo wystarczy, że wsypiesz naturalną przyprawę i Twój bigos będzie świetnie smakował i przepięknie pachniał. Czy to będzie bigos ze słodkiej czy kiszonej kapusty - przyprawa doda mu smaku i aromatu.
- przyprawa bez chemii
- nie zawiera żadnych sztucznych dodatków
- pochodzi z serca polskiego zielarstwa - Ziołowego Zakątka
Podlaska przyprawa do bigosu Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: warzywa 20, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, kminek, kolendra, gorczyca biała, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, warzywa (w różnych proporcjach)
- Zawartość: 50 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Przepis na bigos staropolski z podlaską przyprawą do bigosu
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg białej kapusty
- 300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki)
- 400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej)
- 100 g świeżego boczku (najlepiej boczek wędzony)
- 3 jabłka
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 200 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- sól, pieprz i miód
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- kilka nasion jałowca
- 3-4 listki laurowe
- pieprz w ziarenkach (kilka)
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin) śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą. Namoczone grzyby gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję.
- Kapuste dobrze płuczę 2-3 razy, jeśli jest bardzo kwaśna, odcedzam na dużym sicie. Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam. Gotuję na małym ogniu bez przykrycia.
- Jabłka obiram i trę na tarce. Mięsa i wędliny kroję w równe kawałki i dodaję do kapusty. Wrzucam namoczone lub obgotowane śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów (mogą też być pieczarki pokrojone w kostke). Całość gotuję długo, do całkowitej miękkości, często mieszając (sos nie może zbyt szybko odparować).
- Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
- Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, miód i pieprz to możecie dobrać wg smaku (około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę miodu i łyżeczkę pieprzu). Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.
- Kolejnego dnia znów podgrzewam. Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni.
- Niektórzy podprawiają bigos lekko rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu, przez co bigos staje się bardziej zawiesisty. Ale jeśli bigos dobrze wysmażymy, dodatek zasmażki jest zbędny.
- Można też bigos przyprawić łyżką gęstego przecieru pomidorowego.