Czubryca zielona - naturalna przyprawa bez chemii od Dary Natury
Czubryca zielona, czyli cząber górski to doskonała aromatyczna przyprawa bardzo popularna w kuchni bułgarskiej. Służy głównie do przyprawiania dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin i zup. To naturalna czubryca bez chemii i konserwantów. Wspomaga pracę wątroby, chroni ją i działa żółciopędnie.
Do czego używać czubrycy?
Czubryca to bardzo popularna przyprawa do dań ciężkich, tłustych. Ale nie tylko! Do czego możesz stosować czubrycę?
- poprawi smak potraw z roślin strączkowych
- idealnie podkreśli smak ciężkich, tłustych dań mięsnych
- świetna przyprawa do gołąbków, rolad
- znakomicie nadaje się do pizzy
- możesz posypać nią spaghetti - będzie znacznie pyszniejsze!
- czubryca to super przyprawa do ryb, warzyw i zapiekanek
- świetnie komponuje się z sosami majonezowymi
Czubryca zielona - jakie ma właściwości?
Czubryca, poza walorami smakowymi, ma także bardzo znaczące właściwości zdrowotne. Jakie? Zobaczmy.
- dodawana jest do dań tłustych, bo znakomicie wspiera pracę wątroby
- działa żółciopędnie
- chroni komórki wątroby i osłania ją
- poprawia trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych
- zawiera witaminę C
- poprawia odporność na bakterie i wirusy poprzez zawartość flawonoidów i garbników
Czubryca Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: cząber górski 40, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach).
- Zawartość: 30 gram.
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk


Przepis z czubrycą: Muffinkowe pizze
Składniki na ciasto:
- mąka tortowa (300 g)
- drożdże (30 g)
- mleko (125 ml)
- cukier (1 g)
- papryka czerwona (1 sztuka)
- pieczarki (8 sztuk)
- papryka żółta (1 sztuka)
- ser gouda (100 g)
- ketchup (100 g)
- szczypta oregano, bazylia, czubryca, papryka mielona (po 1 szczypcie)
Sposób przygotowania:
- 3 szklanki mąki wsypujemy do miski robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko z cukrem.
- Drożdże kruszymy do mleka i ręką mieszamy do rozpuszczenia.
- Delikatnie mieszamy z mąką, robimy zaczyn taki .
- Zostawiamy pod ściereczką na 25 minut.
- Wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
- Kokilki natłuszczamy oliwą , ciasto dzielimy na 8 porcji. oblepiamy kokilkę z dołu do góry . Sos wyjmujemy łyżką ze słoika i wkładamy do każdej kokilki dokładnie smarując całe ciasto . Pokrojone pieczarki wkładamy w ciasto oraz paprykę czerwoną i żółtą pokrojona drobno.
- Posypujemy ziołami i do pieca na 15 minut. Jak ciasto wyrośnie kładziemy po plastrze sera i trzymamy do rozpuszczenia :)