Podlaska przyprawa do PIERNIKÓW I INNYCH CIAST 60 g

Podlaska przyprawa do PIERNIKÓW I INNYCH CIAST 60 g

6,90 zł
Brutto
1C27-8523B
  • naturalna mieszanka przypraw do piernika
  • świetnie nadaje się też do innych ciast, np. szarlotki
  • bez chemii i konserwantów
  • w opisie znajdziesz przepis na najlepszy piernik!

sklep ze zdrową żywnością białystoksklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Bezpieczeństwo Płatności

 

Darmowa wysyłka od 250 zł!

 

Przejrzysta polityka zwrotów

Naturalna przyprawa do pierników i ciast Dary Natury

Podlaska przyprawa do pierników i ciast to naturalna mieszanka przypraw, która jest gotowa, żeby dodać smaku Twoim wypiekom. Idealnie podkreśla smak piernika, ale nie tylko. Sprawdzi się także jako przyprawa do ciast, szczególnie takich, zawierających biszkopt lub ciasto piernikowe. Zawiera tylko naturalne składniki, to przyprawa do ciast bez konserwantów i innych chemicznych dodatków. 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Przyprawa korzenna - powrót do korzeni!

Czy wiesz, skąd pochodzi nazwa piernik? Słowo to wywodzi się od staropolskiej nazwy przyprawy "pierna", którą dodawano do ciast z mąki i miodu. Dodawała ona korzennego smaku ciasta, później na takie ciasto mówiono właśnie piernik. Wracamy do korzeni i dzięki podlaskiej przyprawie do piernika przygotujesz niezwykle aromatyczne i smaczne ciasto piernikowe. W przyprawie znajdziesz: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż, kardamon, goździki i dodającą aromat skórkę pomarańczy. Wszystkie składniki są naturalne, a przyprawa nie zawiera chemii ani konserwantów. Dzięki temu Twój piernik będzie pachnący, przepyszny i zdrowy!

Do czego jeszcze możesz użyć przyprawy do piernika?

Dzięki podlaskiej przyprawie do piernika przygotujesz przepyszny piernik, to już wiesz. Możesz jednak użyć tej przyprawy także do innych ciast, jeśli chcesz uzyskać korzenny posmak ciasta. Przyprawa nadaje się np. do szarlotki czy upieczenia małych pierniczków, które bardzo lubią dzieci!

Podlaska przyprawa do pierników i ciast - skład, zawartość

  • Składniki: cynamon mielony 30, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, kardamon, goździki, skórka pomarańczy (w różnych proporcjach)
  • Zawartość: 60 gramów
  • Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu
  • Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk

sklep ze zdrową żywnością białystok

Przepis na najlepszy piernik

Szukacie przepisu na piernik dojrzewający? Nie tylko naszym zdaniem najlepszy z możliwych jest ten poniżej. Ciasto na piernik najlepiej przygotować  4 - 6 tygodni przed świętami, natomiast upiec tydzień przed Wigilią.

Z poniższych składników wyjdą 3 puszyste blaty przepysznego piernika o wymiarach ok. 40 x 25 cm. Njalepiej jest przełożyć je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążyć, żeby piernik zmiękł. Po 3 dniach pokroić go na 3 części i polać czekoladą, a następnie polukrować.

Składniki: 500 g miodu naturalnego, 1 i 1/4 szklanki cukru, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, pół łyżeczki soli, 80 g. przyprawy korzennej do piernika

PrzygotowanieMiód, cukier i masło podgrzać stopniowo, zagotować i mieszać aż rozpuści się cukier. Wystudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę, sodę oczyszczoną (rozpuszczoną w mleku), jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego (najlepiej), szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 3 - 5 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dosyć miękkie, jednak po leżeniu w chłodzie tężeje i podsypywane mąką daje się wałkować. Piernik najlepiej jest piec 5 - 7 dni przed wigilią.

PieczenieCiasto podzielić na 3 jednakowe części. Blachy o wymiarach ok. 40 x 25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć nim blaszkę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 ºC (przy termoobiegu ok. 150 ºC) przez 15 - 20 minut. Wyjąć, wystudzić.

Letnie placki piernikowe przełożyć ciepłymi (łatwiej będą się rozsmarowywać) powidłami śliwkowymi. Można je wymieszać z bakaliami, przykryć pergaminem i obciążyć na całej powierzchni; odstawić do zmiękczenia na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Do przełożenia potrzeba około 1 kg powideł. Piernik polać czekoladą i lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, żeby nie sechł.

Polewa czekoladowa (twarda)100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej, 40 g masła. W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik. Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa czekoladowa (miękka)100 ml śmietany kremówki 30 lub 36, 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik. Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.

Polewa lukrowa: 1 szklanka cukru pudru, 2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.). Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Proporcje na polewę lukrową należy dowolnie zwiększyć.

Często kupowane razem:

  • Podlaska przyprawa do PIERNIKÓW I INNYCH CIAST 60 g
  • +
  • BIO liść szałwii herbatka 25 saszetek Dary Natury
  • +
  • Podlaska przyprawa do mięsa MIELONEGO 50 gram
  • Cena całkowita: 19,30 zł
16 innych produktów w tej samej kategorii: