Ekologiczna Kurkuma Dary Natury 50 g
- ekologiczna kurkuma bez chemii i konserwantów
- idealna przyprawa do mięs, w tym do drobiu
- świetnie pasuje do ryżu, makaronów, fasoli, jaj
- ma dobry wpływ na zdrowie
- w opisie znajdziesz przepis na "Złote mleko"
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
BIO Kurkuma - przyprawa Dary Natury - przyprawa do mięs, musztard i sosów
Kłącza rośliny po wysuszeniu mieli się na proszek, tak powstaje kurkuma w proszku. Ekologiczną kurkumę dodaje się ją do wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, drobiu, musztard, sosów, zup, potraw z jajek, fasoli, ryżu, makaronu, omletów, naleśników dań wegetariańskich i wegańskich, serów. Kurkuma Dary Natury nie zawiera chemii ani konserwantów, ma natomiast certyfikat BIO! :)
Do czego możesz dodać kurkumę?
- może być składnikiem mieszanek przypraw
- doprawisz nią wszelkiego rodzaju mięsa: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę
- bardzo dobrze komponuje się z mięsem drobiowym
- kurkuma to znakomita przyprawa do ryżu i dań z ryżem
- świetnie poprawia smak warzyw duszonych
- pasuje znakomicie do dań z makaronem, także do jajek, fasoli
Kurkuma - właściwości
- stosuje się ją w terapiach mózgu - np. chorobie Alzheimera
- polecana jest w leczeniu nowotworów np. płuc, jamy ustnej, przełyku
- działa antybakteryjnie i rozkurczająco
- pozytywnie wpływa na chorujących na trzustkę
- badania wskazują, że kurkuma obniża poziom cukru i cholesterolu
- wspiera leczenie infekcji wirusowych, ograniczając namnażanie się wirusów*
Kurkuma z certyfikatem BIO
Kurkuma Dary Natury to produkt certyfikowany. Dlaczego to takie ważne? Certyfikat daje pewność, że kurkuma jest ekologiczna, pochodzi z upraw ekologicznych, gdzie stosuje się wyłącznie naturalne i bezpieczne metody uprawy. Roślina w czasie wzrostu nie ma kontaktu z chemicznymi opryskami i sztucznymi nawozami. Produkcja odbywa się z poszanowaniem środowiska. Ten biały listek na zielonym tle to znak najwyższej jakości produktu!
Kurkuma ekologiczna - więcej informacji
- Składniki: 100% BIO kurkuma.
- Zawartość: 50 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Przepis na Złote Mleko– tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający
To napój, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.
Składniki:
- 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była zwietrzała)
- 1/2 szklanki wody
- Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)
Przygotowanie:
- Krok 1 – pasta. Kurkumę i wodę podgrzewać 5-8 minut na średnim ogniu mieszając drewniana łyżką (nie doprowadzić do zagotowania), Kiedy przybierze konsystencje pasty, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.
- Krok 2 – złote mleko – napój. W szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę pasty (najlepiej zacząć od ½ łyżeczki), można dosłodzić miodem. Opcjonalnie można dodać odrobinę czarnego pieprzu (ze względu na piperynę) oraz/lub szczyptę imbiru.
- Dawkowanie: W celach profilaktycznych, a także przy depresji, stresie, kłopotach ze snem pić przed snem. W czasie infekcji można pić co 3-4 godziny.
*Sylwia Przybylska, Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny