Bazylia przyprawa bez chemii Dary Natury 25 g
(25,99 zł /100 g)
- naturalna bazylia - przyprawa bez chemii
- najlepsza przyprawa do dań kuchni włoskiej
- przyprawa do pizzy, spaghetti, lasagne
- w opisie znajdziesz przepis na omlet z pomidorami
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Bazylia Dary Natury - przyprawa bez chemii
Liść bazylii jest doskonałym dodatkiem do pomidorów, ale nie tylko gdyż doskonale smakuje z pieczoną papryką, serami, wędliną oraz jest genialnym dodatkiem do sałatek ze świeżych warzyw. Bazylię stosuje się także z dużym powodzeniem do sosów, jest chociażby podstawowym składnikiem sosu pesto. To przyprawa bez chemii, nie zawiera konserwantów i jest w 100% naturalna.
Bazylia to jednorodna roślina z rodziny jasnotowatych, która dorasta rozgałęziona do wysokości 60 cm. Liście wyrastają nakrzyżlegle, są zielone, jajowate oraz karbowane. Kwiaty wyrastają z odcieniami koloru czerwonego lub żółtobiałe, a owocem jest okrągła niełupka. Korzeń wyrasta w postaci palowej.
Bazylia - do czego możesz ją stosować?
Bazylia to bardzo popularna przyprawa w kuchni włoskiej, ale sprawdzi się także do innych potraw. Do czego stosować bazylię? Zobacz.
- do potraw mięsnych i warzywnych
- najlepsza przyprawa do pomidorów
- świetnie doprawia sałatki
- znakomicie sprawdzi się jako przyprawa do wielu zup
- przyprawa do dań kuchni włoskiej (spaghetti, lasagne, sałatka caprese, pizza, zapiekanka
- do dań rybnych
Właściwości bazylii - jak poprawia Twoje zdrowie?
- wzmaga wydzielanie soku żołądkowego
- poprawia trawienie
- niweluje nadmiar gazów
- bogaty jest w witaminy A, C i B5, wapń oraz magnez
- zgodnie z tradycją zielarską to ziele, które dodaje energii i poprawia nastrój
Bazylia Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: 100% bazylia
- Zawartość opakowania: 25 gramów
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Przepis na omlet z suszonymi pomidorami i bazylią
Składniki:
Przygotowanie:
- Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, bazylię.
- Całość dokładnie roztrzepujemy.
- Pomidorki kroimy w kosteczkę, czosnek drobniutko kroimy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory oraz czosnek.
- Smażymy chwilę, aż czosnek lekko się zrumieni.
- Następnie zalewamy całość masą jajeczną, przykrywamy pokrywką i smażymy na średnio-małym ogniu z obu stron.