

(2,19 zł /100 g)
- ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty
- bardzo zdrowa odmiana ryżu
- idealny do mięs, warzyw, a także na słodko
- najlepszy ryż do dań pikantnych
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także odroczone i ratalne
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekankę mięsną z ryżem jaśminowym i szpiankiem! :)
Składniki: 2 piersi z kurczaka (500 g), 1 mała cebula (50 g), 2 jajka (120 g), jogurt naturalny (100 g), ryż jaśminowy długoziarnisty(100 g), 1, marchew (100 g), 1 paczka szpinaku (400 g), ½ puszki zielonego groszku (100 g), kurkuma, 2 ząbki czosnku, przyprawy (sól, pieprz, czosnek, curry, kurkuma)
Przygotowanie: Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Ryż jaśminowy gotujemy w kurkumie (nawet dłużej niż na opakowaniu, żeby był kleisty) i dodajemy do niego startą surową marchewkę. Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Drugie surowe jajko wybijamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i ubijamy mikserem, aż będzie puszyste. Dodajemy rozmrożony szpinak, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawiamy do smaku. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę i na końcu wrzucamy zielony groszek.
Blaszkę o wymiarach 30x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę mięsną. Następnie nakładamy ryż z marchewką, dobrze przyciskamy, żeby dokładnie przylegał do mięsa. Na wierzch wylewamy masę szpinakową z groszkiem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut.