BIO ryż biały okrągły 500 g BIO Planet

BIO ryż biały okrągły 500 g BIO Planet

11,70 zł

(2,00 zł /100 g)

Brutto
2FEA-27394
  • ryż biały ekologiczny
  • znakomity do sushi, risotto, czy do obiadu
  • bogate źródło białka i błonnika
  • nie zawiera konserwantów

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Biały ryż ekologiczny BIO Planet 

Ekologiczny ryż biały okrągły charakteryzuje się subtelnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Doskonały do risotto, sushi i sałatek. To bardzo bogate źródło białka! 

  • najlepszy ryż do sushi
  • znakomicie sprawdzi się w przygotowaniu risotto
  • świetny do sałatek na zimno
  • bardzo dobry jako składnik obiadu, np. zamiast ziemniaków

Ryż ekoLOGICZNY, certyfikowany

  • ryż ekologiczny pochodzi z upraw EKO
  • nie ma kontaktu z chemikaliami, opryskami i nawozami
  • jest w 100% naturalny i bezpieczny
  • nie zawiera konserwantów ani innych dodatków
  • jego zbiór i produkcja odbywają się z poszanowaniem środowiska

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ekologiczny ryż biały - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: ryż biały okrągły* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1494 kJ / 352 kcal; Tłuszcz - 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g; Węglowodany - 79 g w tym cukry - 0,1 g; Białko - 6,5 g; Sól - 0 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Włochy; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI
  • Zawartość opakowania 500 gram
  • Producent: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym

Składniki: ryż dziki 1 woreczek, ryż biały 2 woreczki, kukurydza 1/2 puszki, cebula 1 szt, masło 1 łyżk, olej 1 łyżka, wino białe 3/4 szklanki, parmezan 4 łyżki, bulion warzywny 2 szklanki, koperek, sól morska.

Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekaną cebulkę. Po chwili kiedy cebulka zacznie się rumienić wsypujemy ryże biały i dziki. Mieszamy i chwilę smażymy aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy białe wino. Smażymy - dusimy aż alkohol wyparuje. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i dusimy dalej. Kiedy ryz wypije bulion znów dolewamy bulion, robimy tak aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy parmezan - mieszamy. dodajemy odcedzona kukurydzę. Mieszamy, doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy dużo posiekanego koperku- mieszamy. Podajemy na ciepło.