BIO ryż biały okrągły 500 g BIO Planet
(2,00 zł /100 g)
- ryż biały ekologiczny
- znakomity do sushi, risotto, czy do obiadu
- bogate źródło białka i błonnika
- nie zawiera konserwantów
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Biały ryż ekologiczny BIO Planet
Ekologiczny ryż biały okrągły charakteryzuje się subtelnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Doskonały do risotto, sushi i sałatek. To bardzo bogate źródło białka!
- najlepszy ryż do sushi
- znakomicie sprawdzi się w przygotowaniu risotto
- świetny do sałatek na zimno
- bardzo dobry jako składnik obiadu, np. zamiast ziemniaków
Ryż ekoLOGICZNY, certyfikowany
- ryż ekologiczny pochodzi z upraw EKO
- nie ma kontaktu z chemikaliami, opryskami i nawozami
- jest w 100% naturalny i bezpieczny
- nie zawiera konserwantów ani innych dodatków
- jego zbiór i produkcja odbywają się z poszanowaniem środowiska
Ekologiczny ryż biały - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: ryż biały okrągły* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1494 kJ / 352 kcal; Tłuszcz - 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g; Węglowodany - 79 g w tym cukry - 0,1 g; Białko - 6,5 g; Sól - 0 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Włochy; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI
- Zawartość opakowania 500 gram
- Producent: Bio Planet S.A.; Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym
Składniki: ryż dziki 1 woreczek, ryż biały 2 woreczki, kukurydza 1/2 puszki, cebula 1 szt, masło 1 łyżk, olej 1 łyżka, wino białe 3/4 szklanki, parmezan 4 łyżki, bulion warzywny 2 szklanki, koperek, sól morska.
Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekaną cebulkę. Po chwili kiedy cebulka zacznie się rumienić wsypujemy ryże biały i dziki. Mieszamy i chwilę smażymy aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy białe wino. Smażymy - dusimy aż alkohol wyparuje. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i dusimy dalej. Kiedy ryz wypije bulion znów dolewamy bulion, robimy tak aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy parmezan - mieszamy. dodajemy odcedzona kukurydzę. Mieszamy, doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy dużo posiekanego koperku- mieszamy. Podajemy na ciepło.