

Ekologiczny ryż okrągły pełnoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż okrągły polecamy do potraw typu risotto, zapiekanek ryżowych oraz sałatek.
SKŁADNIKI: filiżanka ryżu okrągłego pełnoziarnistego, jabłko, garść rodzynek, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego, szczypta cynamonu, plasterek imbiru, syrop słodowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż gotujemy do miękkości wraz z plasterkiem świeżego imbiru. Jabłko ucieramy na tarce i mieszamy z ugotowanym ryżem i garścią rodzynek. Rozgrzewamy piekarnik Ryż z utartym jabłkiem i rodzynkami przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z oliwą z oliwek lub olejem sezamowym i zapiekamy około 40 min. w temp. 180C. Po wystygnięciu zapiekankę z ryżu przekładamy do miseczki, posypujemy cynamonem i dosładzamy syropem.