BIO Ryż basmati biały BIO Planet 500 g

BIO Ryż basmati biały BIO Planet 500 g

11,99 zł

(2,40 zł /100 g)

Brutto
2794-16404
  • ekologiczny ryż biały
  • basmati - najszlachetniejsza odmiana ryżu
  • ma mnóstwo błonnika, które dobrze wpływa na jelita
  • znakomity do dań wytrawnych i deserów
  • po ugotowaniu nie klei się, jest bardziej sypki
  • ryż basmati z certyfikatem BIO! 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

  InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!

  Płatności ratalne i odroczone!

a także BLIK i One to Click

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Biały ryż basmati - ekologiczny i najzdrowszy ryż

Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. 

Ryż basmati - najszlachetniejsza odmiana ryżu

Co to jest ryż basmati? To ryż biały, ale bardziej "połamany". Stopień połamania ziaren wynosi około 2%, dlatego po ugotowaniu jest mniej kleisty, bardziej sypki. Ryż basmati w porównaniu ze zwykłym białym ryżem zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na działanie jelit. Ryż basmati to dobry ryż dla cukrzyków - wolniej podnosi poziom cukru we krwi.  

Ryż basmati - do czego możesz go stosować?

  • najlepszy ryż do sushi
  • znakomicie sprawdzi się w przygotowaniu risotto
  • świetny do sałatek na zimno
  • bardzo dobry jako składnik obiadu, np. zamiast ziemniaków
  • sprawdza się w deserach

EKOlogiczny biały ryż basmati

  • nie zawiera chemii ani konserwantów
  • na żadnym etapie nie ma kontaktu z chemicznymi substancjami
  • pozyskiwany z poszanowaniem środowiska
  • posiada certyfikat BIO
  • produkt rolnictwa ekologicznego

sklep ze zdrową żywnością białystok

BIO ryż biały basmati BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: ryż Basmati biały* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
  • Wartość odżywcza w 100 gramach: Wartość energetyczna - 1642 kJ / 389 kcal; Tłuszcz - 0,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany -78 g, w tym cukry - 0,1 g; Białko - 7,4 g; Sól - 0 g
  • Zawartość opakowania: 500 gramów
  • Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
  • INFORMACJA ALERGENNA
  • Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • Kraj producenta: Polska
  • Certyfikat bio: jest
  • Kraj pochodzenia składników: Pakistan; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

PULAO - przepis na wegetariańskie danie z ryżem

Składniki: 1,5 szkl. ryżu, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 1 czerwona papryka, garść orzeszków piniowych, 1 mała zielona papryczka peperoni, posiekane liście bazyli i pietruszki, cytryna i czarne oliwki do dekoracji

Przygotowanie: Papryczkę pokrój w drobną kostkę, paprykę w grubszą. Zagotuj 3 szklanki wody. W garnku o grubym dnie roztop masło, dodaj kurkumę, smaż przez chwilę, wrzuć pokrojone papryki, po minucie dodaj ryż i smaż, mieszając, aż ziarna zrobią się przezroczyste i nasiąkną tłuszczem. Wlej uprzednio ugotowaną wodę, wsyp 2 płaskie łyżeczki soli i groszek, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz gaz do minimum. Dalej gotuj ryż jak w pierwszym przepisie. Orzeszki pinii upraż na złoto na suchej patelni, dodaj do ryżu, delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i udekorowane oliwkami i plasterkami cytryny.