

(2,40 zł /100 g)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także BLIK i One to Click
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Co to jest ryż basmati? To ryż biały, ale bardziej "połamany". Stopień połamania ziaren wynosi około 2%, dlatego po ugotowaniu jest mniej kleisty, bardziej sypki. Ryż basmati w porównaniu ze zwykłym białym ryżem zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na działanie jelit. Ryż basmati to dobry ryż dla cukrzyków - wolniej podnosi poziom cukru we krwi.
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Składniki: 1,5 szkl. ryżu, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 1 czerwona papryka, garść orzeszków piniowych, 1 mała zielona papryczka peperoni, posiekane liście bazyli i pietruszki, cytryna i czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie: Papryczkę pokrój w drobną kostkę, paprykę w grubszą. Zagotuj 3 szklanki wody. W garnku o grubym dnie roztop masło, dodaj kurkumę, smaż przez chwilę, wrzuć pokrojone papryki, po minucie dodaj ryż i smaż, mieszając, aż ziarna zrobią się przezroczyste i nasiąkną tłuszczem. Wlej uprzednio ugotowaną wodę, wsyp 2 płaskie łyżeczki soli i groszek, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz gaz do minimum. Dalej gotuj ryż jak w pierwszym przepisie. Orzeszki pinii upraż na złoto na suchej patelni, dodaj do ryżu, delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane posiekanymi ziołami i udekorowane oliwkami i plasterkami cytryny.