BIO ryż jaśminowy - ekologiczny
Ekologiczny ryż jaśminowy biały charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.
Ryż jaśminowy - do czego go możesz stosować?
- jest idealnym dodatkiem do obiadu
- świetnie pasuje do dąń z mięsem i warzywami
- najlepszy ryż do dań pikantnych, ostrych
- bardzo dobry na słodko, do deserów
Pamiętaj, że ryżu jaśminowego nie powinno się przed gotowaniem płukać, moczyć ani solić.
Ekologiczny ryż jaśminowy - zdrowy, bezpieczny i pyszny
- ryż biały jaśminowy z certyfikatem BIO
- nie zawiera konserwantów, barwników
- nie ma kontaktu z opryskami i nawozami
- pochodzi z upraw ekologicznych
- jest bezpieczny, bo jest w 100% naturalny
- ryż z certyfikatem BIO
Właściwości ryżu jaśminowego
- dzięki zawartym minerałom reguluje ciśnienie tętnicze krwi
- wspiera gospodarkę elektrolitową organizmu
- wpływa na dobrą pracę nerek
- obniża poziom złego cholesterolu
- dobrze wpływa na funkcjonowanie jelit
- wspiera działanie układu nerwowego
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, co wpływa na odporność organizmu
Ekologiczny ryż jaśminowy BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: ryż jaśminowy biały* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1496 kJ / 352 kcal; Tłuszcz - 0,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 80 g, w tym cukry - 0,1 g; Białko - 6,1 g; Sól - 0,09 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Włochy; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI; Zawartość opakowania 1 kg;
- Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Bób garam masala ze smażonym ryżem jaśminowym i papryką
Składniki: 1 kg bobu (ze skórką), 100 g ryżu jaśminowego, 2 papryki (tu: czerwona i żółta),1 papryczka chilli, 250 g pomidorków koktajlowych, trochę natki fenkułu (może być też kolendra, pietruszka lub koperek), 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala, trochę kolendry, trochę gorczycy, sól, pieprz
Przygotowanie: Ugotuj ryż. Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Na patelni podsmaż pokrojone na kawałki papryki i posiekaną chilli, aż papryka zmięknie. Dodaj ryż i bób, przyprawę garam masala, utarte w moździerzu nasiona kolendry i gorczycy oraz pieprz. Wymieszaj i smaż przez chwilę na średnim ogniu. Jeśli ryż zacznie przywierać do dna patelni, możesz wlać trochę wrzątku z czajnika. Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż/duś całość jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw danie w razie potrzeby, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i podawaj.