BIO Ryż czerwony pełnoziarnisty BIO Planet 500 gramów

BIO Ryż czerwony pełnoziarnisty BIO Planet 500 gramów

12,90 zł
Brutto
F2E5-5877B
  • szlachetna odmiana ryżu - czerwony ryż
  • ekologiczny, z certyfikatem BIO
  • znakomity do dań wykwintnych, sałatek
  • świetnie pasuje do mięsa i warzyw
  • bardzo bogaty w witaminy i minerały
  • w opisie znajdziesz przepis na sałatkę z czerwonym ryżem

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł, darmowa dostawa obowiązuje od 250,00 zł
 

Płatności ratalne i odroczone!

 

30 dni na zwrot produktów

BIO, ekologiczny ryż czerwony - pełnoziarnisty, świetny ryż do potraw wykwintnych

Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, poprawia odporność organizmu, wspiera układ krwionośny. 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ekologiczny czerwony ryż - do czego możesz go używać?

Pamiętaj, że czerwony ryż powinieneś/powinnaś gotować nieco dłużej niż biały ryż. Czerwona odmiana ma łuskę, przez co ma więcej wartości odżywczych, ale wymaga dłuższego gotowania. Jednak, żeby nie stracić cennych wartości czerwonego ryżu, nie możesz przesadzić z czasem gotowania. Gotowanie czerwonego ryżu powinno trwać około 30-40 minut po uprzednim namoczeniu ziaren w wodzie (około 2 godzin przed gotowaniem). Do czego możesz stosować tak przygotowany czerwony ryż?

  • znakomity ryż do sałatek
  • idealny do wykwintnych potraw
  • świetny do deserów z egzotycznymi owocami
  • bardzo dobrze komponuje się z warzywami i mięsami
  • nadaje się bardzo dobrze do ryb

Ryż czerwony - właściwości

Czerwony ryż to jedna z najzdrowszych odmian ryżu. Nie traci cennych wartości odżywczych, bo jest w łusce, a to tam tkwi prawdziwa bomba odżywcza! Jakie właściwości ma czerwony ryż

  • ma mniej kalorii niż ryż biały
  • posiada niższy indeks glikemiczny, a więc to dobry ryż dla cukrzyków
  • polecany dla osób z nadwagą i otyłością
  • zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit
  • dostarcza organizmowi sporą dawkę witaminy B
  • zawiera magnez, mangan, żelazo

EKOLOGICZNY ryż - czerwony i... zielony!

Czerwony ryż jest zielony! Czyli BIO, czyli ekologiczny!:) Co to oznacza? 

  • posiada certyfikat BIO, potwierdzający jego najwyższą jakość
  • nie zawiera konserwantów, barwników
  • nie ma kontaktu z opryskami i nawozami
  • pochodzi z upraw ekologicznych
  • jest bezpieczny, bo jest w 100% naturalny

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ryż czerwony BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: ryż czerwony pełnoziarnisty* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)   
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1489 kJ / 351 kcal; Tłuszcz - 1,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g; Węglowodany - 75 g, w tym cukry - 1,7 g; Białko - 7,5 g; Sól - 0,03 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Tajlandia; WEGETARIAŃSKI/ WEGAŃSKI; Zawartość opakowania: 500 gram; Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Przepis z czerwonym ryżem - sałatka z czerwonego ryżu

Składniki: 25 dag czerwonego ryżu, 20 dag fety, 1 łyżeczka soli, 570 ml wrzącej wody, 2 szalotki, 5 dag rukoli, 3 cebule dymki ze szczypiorem.

Sos: 2 ząbki czosnku, 1 niecała płaska łyżeczka soli, 2 płaskie łyżeczki nasion gorczycy, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy extra virginpieprz.

Przygotowanie: Do rondla wrzucić ryż, dodać łyżeczkę soli i zalać wrzącą wodą. Zagotować, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wyłączyć ogień i pozostawić na kolejne 15 minut, aby ryż spokojnie sobie doszedł. W tym czasie obrać i posiekać drobno szalotki. Umyć i delikatnie osuszyć rokiettę, po czym pokroić ją na nieduże kawałki. Cebulki umyć, osuszyć i drobno posiekać razem ze szczypiorem. Odłożyć wszystko na bok.

W moździerzu dokładnie rozetrzeć wyciśnięty czosnek z solą. W momencie, gdy powstanie puree dodać gorczycę, rozcierając cały czas. Dodać ocet i pieprz, po czym dokładnie wymieszać. W tym momencie dodać oliwę i dokładnie utrzeć trzepaczką rózgową. Ciepły ryż przełożyć do salaterki, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Odłożyć na bok do całkowitego wystygnięcia, po czym dodać szalotkę i rokiettę. Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek, posypać pokruszoną fetą i cebulką ze szczypiorem.

Często kupowane razem:

  • BIO Ryż czerwony pełnoziarnisty BIO Planet 500 gramów
  • +
  • Olejek eteryczny kamforowy naturalny Avicenna Oil 7 ml
  • +
  • Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN Dopia 250 ml ARISTEON
  • Cena całkowita: 69,78 zł