Ekologiczny biały ryż długoziarnisty - DOBryż!
Ekologiczny ryż biały, długoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Jest jednocześnie pożywny i lekkostrawny. Polecamy jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
- nie zawiera chemii ani konserwantów
- na żadnym etapie nie ma kontaktu z chemicznymi substancjami
- pozyskiwany z poszanowaniem środowiska
- posiada certyfikat BIO
- produkt rolnictwa ekologicznego

- SKŁADNIKI: ryż biały długoziarnisty* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1517 kJ / 357 kcal; Tłuszcz - 0,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 80 g w tym cukry - 0,1 g; Białko - 7,1 g; Sól - 0 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Pakistan; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI
- Zawartość opakowania 500 gramów
- Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
KAWOWY MUS RYŻOWY Z BANANOWYMI "LODAMI"
Wiesz, że można użyć ryżu do przygotowania musu z bananowymi lodami? To pyszny deser, który zrobisz bardzo szybko. Zobacz, jak!
Przepis (jedna porcja)
Składniki: 70 g ryżu białego długoziarnistego, 200 ml mleka, szczypta cynamonu, ziarenka z 1/2 laski wanilii, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 (zmrożony) banan
Przygotowanie: Banana zmrozić (włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę). Do rondelka wlać mleko. Dodać ziarenka wanilii, cynamon i kawę. Zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż i zamieszać, zmniejszyć ogień. Gotować według instrukcji na opakowaniu. Ostudzony ryż zblendować na gładką masę. Ostudzić i przełożyć do pucharka. Zmrożonego banana zblendować. Wyłożyć na mus ryżowy. Wstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Podawać.