BIO Ryż dziki BIO Planet 250 g

BIO Ryż dziki BIO Planet 250 g

37,99 zł

(15,19 zł /100 g)

Brutto Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 35,15 zł
472E-172E5
  • ekologiczny dziki ryż z upraw w Ameryce Północnej
  • jedna z najzdrowszych odmian ryżu
  • najlepszy ryż do dań egzotycznych
  • ma wyraźniejszy smak i aromat niż biały ryż
  • w opisie znajdziesz przepis na tofu smażone z dzikim ryżem

sklep ze zdrową żywnością białystok

Ilość

 

InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)

 

Płatności ratalne i odroczone!

 

Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł

 

30 dni na zwrot produktów

Ekologiczny ryż dziki - wyjątkowy, zbożowy, zdrowy!

Ekologiczny ryż dziki charakteryzuje się zbożowym smakiem i orzechowym aromatem. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak. Wyśmienicie nadaje się do dań egzotycznych, dań mięsnych i rybnych, a także sałatek. Doskonale komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza.

sklep ze zdrową żywnością białystok

Co to jest ryż dziki?

Dziki ryż nazywamy jest też owsem wodnym. To roślina rosnąca w Ameryce Północnej. Kształtem przypomina biały ryż, ale jest od niego znacznie bardziej zdrowszy, ma też bardziej wyrazisty smak i ciemny kolor. 

Do czego możesz używać dzikiego ryżu?

Ryż dziki musisz gotować znacznie dłużej niż biały. Wrzucasz go do wrzącej wody i gotujesz przez około 45 minut. Ten czas zrekompensuje na pewno smak i wygląd potraw z dzikim ryżem. A do jakich potraw ten rodzaj ryżu pasuje? 

  • pasuje do sałatek warzywnych z ryżem
  • możesz go wymieszać z innym ryżem, żeby uzyskać wyjątkową kompozycję smakową
  • znakomicie pasuje do łososia
  • dobrze zastąpi biały ryż w daniach obiadowych
  • świetnie komponuje się z mięsem i rybami
  • najlepszy ryż do dań egzotycznych, w tym owoców morza

Właściwości dzikiego ryżu

Dziki ryż ma świetny wygląda, wyśmienity smak, ale najbardziej słynie ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Jego regularne jedzenie może doładować Twój organizm w wiele cennych witamin i pierwiastków. Jakie właściwości ma dziki ryż

  • zawiera bardzo dużo błonnika, który poprawia pracę jelit
  • dzięki temu dziki ryż to najlepszy ryż na odchudzanie
  • zawiera antyoksydanty eliminujące wolne rodniki, co spowalnia proces starzenia się organizmu
  • nie zawiera sodu, dlatego ten ryż zalecany jest osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • ma niski indeks glikemiczny, więc mogą go jeść osoby z cukrzycą
  • ryż polecany kobietom w ciąży, bo dostarcza organizmowi dużo kwasu foliowego

Ekologiczny dziki ryż - lepszy niż...

każdy inny ryż!:) Dlaczego warto, żebyś wybrał, wybrała dziki ryż ekologiczny? Dlatego, że to ekoLOGICZNY wybór. Ryż dziki BIO jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych barwników, konserwantów. Pochodzi z upraw ekologicznych, gdzie nie stosuje się chemicznych oprysków ani sztucznych nawozów. Zbiory i przetworzenie ryżu dzikiego EKO odbywa się z wykorzystaniem naturalnych metod przyjaznych środowisku. Dzięki temu możesz cieszyć się pełnią jego wartości odżywczych! 

sklep ze zdrową żywnością białystok

Dziki ryż ekologiczny BIO Planet - dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI: ryż dziki* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 45 min.
  • WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1518 kJ / 358 kcal; Tłuszcz - 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 69 g, w tym cukry -  2,5 g; Białko - 15 g; Sól - 0,02 g
  • INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
  • ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Kanada; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI; Zawartość opakowania 250 gram; Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

sklep ze zdrową żywnością białystok

Przepis z dzikim ryżem: TOFU SMAŻONE Z WARZYWAMI I CZARNYM RYŻEM

Składniki: czarny ryż, 220 g tofu, 1 cukinia, 1 czerwona cebula, 8-10 pieczarek, 8-10 pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, sólpieprzoliwa z oliwek

Przygotowanie: Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.  Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się przyrumieni z każdej strony. Następnie dodajmy warzywa. Cebulę, cukinię i pieczarki dorzucamy pokrojone na duże kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy aż się warzywa przyrumienią. Na koniec dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podajemy z ugotowanym dzikim ryżem i posypujemy natką pietruszki.