BIO Ryż dziki BIO Planet 250 g
(15,19 zł /100 g)
- ekologiczny dziki ryż z upraw w Ameryce Północnej
- jedna z najzdrowszych odmian ryżu
- najlepszy ryż do dań egzotycznych
- ma wyraźniejszy smak i aromat niż biały ryż
- w opisie znajdziesz przepis na tofu smażone z dzikim ryżem
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Ekologiczny ryż dziki - wyjątkowy, zbożowy, zdrowy!
Ekologiczny ryż dziki charakteryzuje się zbożowym smakiem i orzechowym aromatem. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak. Wyśmienicie nadaje się do dań egzotycznych, dań mięsnych i rybnych, a także sałatek. Doskonale komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza.
Co to jest ryż dziki?
Dziki ryż nazywamy jest też owsem wodnym. To roślina rosnąca w Ameryce Północnej. Kształtem przypomina biały ryż, ale jest od niego znacznie bardziej zdrowszy, ma też bardziej wyrazisty smak i ciemny kolor.
Do czego możesz używać dzikiego ryżu?
Ryż dziki musisz gotować znacznie dłużej niż biały. Wrzucasz go do wrzącej wody i gotujesz przez około 45 minut. Ten czas zrekompensuje na pewno smak i wygląd potraw z dzikim ryżem. A do jakich potraw ten rodzaj ryżu pasuje?
- pasuje do sałatek warzywnych z ryżem
- możesz go wymieszać z innym ryżem, żeby uzyskać wyjątkową kompozycję smakową
- znakomicie pasuje do łososia
- dobrze zastąpi biały ryż w daniach obiadowych
- świetnie komponuje się z mięsem i rybami
- najlepszy ryż do dań egzotycznych, w tym owoców morza
Właściwości dzikiego ryżu
Dziki ryż ma świetny wygląda, wyśmienity smak, ale najbardziej słynie ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Jego regularne jedzenie może doładować Twój organizm w wiele cennych witamin i pierwiastków. Jakie właściwości ma dziki ryż?
- zawiera bardzo dużo błonnika, który poprawia pracę jelit
- dzięki temu dziki ryż to najlepszy ryż na odchudzanie
- zawiera antyoksydanty eliminujące wolne rodniki, co spowalnia proces starzenia się organizmu
- nie zawiera sodu, dlatego ten ryż zalecany jest osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi
- obniża ciśnienie tętnicze
- ma niski indeks glikemiczny, więc mogą go jeść osoby z cukrzycą
- ryż polecany kobietom w ciąży, bo dostarcza organizmowi dużo kwasu foliowego
Ekologiczny dziki ryż - lepszy niż...
każdy inny ryż!:) Dlaczego warto, żebyś wybrał, wybrała dziki ryż ekologiczny? Dlatego, że to ekoLOGICZNY wybór. Ryż dziki BIO jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych barwników, konserwantów. Pochodzi z upraw ekologicznych, gdzie nie stosuje się chemicznych oprysków ani sztucznych nawozów. Zbiory i przetworzenie ryżu dzikiego EKO odbywa się z wykorzystaniem naturalnych metod przyjaznych środowisku. Dzięki temu możesz cieszyć się pełnią jego wartości odżywczych!
Dziki ryż ekologiczny BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: ryż dziki* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 45 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1518 kJ / 358 kcal; Tłuszcz - 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g; Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 2,5 g; Białko - 15 g; Sól - 0,02 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Kanada; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI; Zawartość opakowania 250 gram; Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Przepis z dzikim ryżem: TOFU SMAŻONE Z WARZYWAMI I CZARNYM RYŻEM
Składniki: czarny ryż, 220 g tofu, 1 cukinia, 1 czerwona cebula, 8-10 pieczarek, 8-10 pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się przyrumieni z każdej strony. Następnie dodajmy warzywa. Cebulę, cukinię i pieczarki dorzucamy pokrojone na duże kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy aż się warzywa przyrumienią. Na koniec dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podajemy z ugotowanym dzikim ryżem i posypujemy natką pietruszki.