

(2,48 zł /1 sztuka)
BEZPŁATNA DOSTAWA OD 250 zł!
a także BLIK i One to Click
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Cynamon w laskach to świetny dodatek do HERBATY, GRZANEGO WINA, CZERWONEJ KAPUSTY i innych potraw, w których chcesz uzyskać nieco słodkawo-ostry, korzenny smak. Te aromatyczne-słodkie laski cynamonu cejlońskiego pochodzą ze Sri Lanki. Wykonane są z cienkiej wewnętrznej kory drzewa cynamonowego Ceylanicum, zwiniętego w cienkie patyczki. Laski cynamonu gotuj od samego początku - w ten sposób rozwinie się ich pełny aromat.
Cynamon cejloński należy do rodziny laurowych. Drzewo cynamonowe dorasta od 6 do 12 m wysokości. Cynamon cejloński pierwotnie pochodzi ze Sri Lanki i południowo-zachodnich Indii. Wewnętrzna warstwa (pomiędzy korą a wewnętrzną korą) drzewa cynamonowego zawiera olejki eteryczne. Kiedy kora jest ścinana i obierana z nowego wzrostu drzew, zwija się, tworząc znane nam laski cynamonu.
Podczas gdy użycie cynamonu ogranicza się w wielu krajach do deserów, można nim doprawiać także dania mięsne, tak jak to robi się w Azji i na Bliskim Wschodzie. Cynamon najlepiej przechowywać w porcelanowych lub szklanych pojemnikach, z dala od powietrza i światła. W dobrych warunkach laski cynamonu zachowują swój aromat nawet przez trzy lata. Cynamon naturalnie zawiera substancję kumarynę.
Nie masz pomysłu, jak wykorzystać cynamon w laskach w swojej kuchni? Podpowiadamy Tobie, jak zrobić domowy cukier cynamonowy!
Składniki: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 laska cynamonu (potrzebujemy 1-2 łyżeczki startej kory cynamonowej, resztę wkładamy w całości).
Przygotowanie: Cukier dokładnie mieszamy z 1-2 łyżeczkami startej kory. Umieszczamy go w szczelnie zamykanym pojemniku, wkładamy resztę kory. Cukier gotowy jest do zastosowania od razu, ale większego aromatu nabiera w miarę czasu. Smacznego!