Chilli Dary Natury przyprawa bez chemii 60 gramów
(9,94 zł /100 g)
- dodatek do dań mięsnych, warzywnych, sosów
- dodają daniom ostrości i pikanterii
- przyspieszają przemianę materii
- to w 100% naturalne chilli, bez chemii i konserwantów
- w opisie znajdziesz przepis na wykorzystanie chilli
InPost/Orlen Paczka (wysyłka od 7,99 zł)
Płatności ratalne i odroczone!
Ochrona i bezpieczne zakupy do 10 000 zł
30 dni na zwrot produktów
Chilli - przyprawa Dary Natury - przyprawa dla fanów ostrego jedzenia
Chilli stosuje się jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych, sosów. Papryki wykorzystuje się surowe, suszone, mielone w formie płatków, mrożone, marynowane. Dodają daniom ostrości i pikanterii, przyspieszają przemianę materii. To w 100% naturalne chilli, które nie zawiera konserwantów i żadnych innych chemicznych dodatków. Jak w nazwie - "przyprawa bez chemii".
Właściwości chilli - poprawia przemianę materii
Chilli posiada właściwości lecznicze, dzięki zawartości kapsaicyny przyczynia się do unieszkodliwiania cząsteczek powodujących mutację komórek co czyni z niej roślinę mającą właściwości przeciwrakowe. Dodatkowo przyspiesza proces przemiany materii co powoduje większe spalanie kalorii. Właśnie dlatego warto dodawać ją do bardziej kalorycznych dań oraz do dań ciężkostrawnych.
Naturalna chilli - dodaje pikanterii
Bardzo łatwo jest zrobić samemu suszone chilli. Należy wybrać dojrzałe papryki, które myjemy, osuszamy do sucha. Wiążemy je w grona i zawieszamy w przewiewnym, ciepłym miejscu. Po kilku tygodniach będą gotowe, możemy je przechowywać w strąkach lub zmielić na proszek. Jeśli jednak nie masz tyle cierpliwości, to pamiętaj - właśnie w taki naturalny sposób powstała przyprawa chilli Dary Natury! Nie zawiera konserwantów ani żadnych chemicznych dodatków.
Producent przyprawy chilli: Dary Natury
Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.
Chilli Dary Natury - dodatkowe informacje
- Składniki: 100% chilli
- Zawartość opakowania: 60 gramów.
- Producent: Dary Natury Mirosław Angielczyk, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk
Przepis z chilli: Chili con carne
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy!
Składniki:
- pół kg mielonej wołowiny
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- szklanka czerwonego wina, półwytrawnego
- olej do smażenia
- passata pomidorowa lub pomidory w puszce
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- płaska łyżeczka chilli
- przyprawy: słodka papryka, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (jeśli sos pomidorowy wyjdzie nam kwaśny)
Wykonanie:
- Cebulę obieramy, kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrobnione mięso.
- Gdy mięso się podsmaży, podlewamy szklanką wina, smażymy aż do odparowania.
- Paprykę myjemy, kroimy i dodajemy do mięsa. Chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dodajemy chilli. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
- Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
- Smakujemy i dodajemy przyprawy. Sos musi mieć wyraźnie pikantny smak. Odparowujemy trochę wody, tak by nasze chilli con carne było raczej gęste.